Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit, miercuri, la sediul instituției, vizita unor marcante personalități ale literaturii universale, sosite în aceste zile la Craiova pentru a participa la cea de-a doua ediţie a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”.
Cu acest prilej, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a prezentat pe scurt strategia de dezvoltare pentru următorii doi ani a consiliului județean în domeniul culturii, precum și proiectele investiționale derulate sau aflate în curs de implementare în acest sector de activitate.
„Mă bucur și sunt deopotrivă onorat să mă pot adresa dumneavoastră în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Dolj, de altfel unul dintre cele mai mari județe ale României, un județ cu o încărcătură istorică deosebită, dar și cu un bogat patrimoniu cultural.
În ultimii șase ani, am investit peste 20 de milioane de euro în toate instituțiile de cultură pe care le deținem. Este, dacă vreți, și zestrea cu care noi, Consiliul Județean Dolj, venim alături de Primăria Craiova în demersurile pe care municipalitatea le-a inițiat în competiția pentru dobândirea titlului de «Capitală Culturală Europeană – 2021».
În spațiul expozițional amenajat în incinta «Casei Băniei», un adevărat monument arhitectural, care este și cea mai veche construcţie civilă din Craiova, imobil pe care l-am renovat din fonduri proprii, se regăsesc piese remarcabile și aici mă refer la impresionanta colecție de covoare și scoarțe tradiționale oltenești, aflate sub o protecție specială și care vor face parte din moștenirea și patrimoniul UNESCO.
De asemenea, avem Muzeul Olteniei, în care se află exponate impresionante, rare și cu o puternică valoare istorică și științifică, precum craniul de femeie descoperit în Peştera Muierii, din județul Gorj, al doilea ca vechime din Europa, sau «Tetraevangheliarul bizantin», redactat pe pergament, în greaca veche, într-un atelier din Constantinopol, din care se mai găsesc doar două exemplare asemănătoare, la Dresda şi Oxford.
M-aș îndrepta apoi spre Muzeul de Artă, o adevărată bijuterie arhitecturală, un palat construit la începutul secolului trecut de unul dintre cei mai bogați români de la acea vreme, Constantin Mihail, și în incinta căruia veți putea descoperi șase opere ale lui Constantin Brâncuși. Muzeul de Artă din Craiova este unul dintre puținele din lume care deține un număr atât de mare de creații ale marelui sculptor oltean.
Județul Dolj are foarte multe lucruri frumoase, pe care ar trebui să le vedeți. Mă bucur că sunteți prezenți în aceste zile la Craiova și că în acest fel reușiți să ne cunoașteți la noi acasă”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, prof. univ. dr. Ion Deaconescu, președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, a afirmat: „Avem marea bucurie de a ne afla în această somptuoasă clădire, atât din punct de vedere al edificiului, cât și administrativ, pentru că este vorba de consiliul județean – o instituție fundamentală. Președintele Ion Prioteasa este omul care a sprijinit întotdeauna manifestările artistice. Cu această ocazie, îndrept către domnia sa întreaga mea considerație și mulțumirile de a ne fi primit în această zi.”
Academicianul Nicolae Dabija a subliniat faptul că reprezentanţii administraţiei judeţene şi locale, alături de organizatorii Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, au meritul de a fi transformat Craiova în locul de întâlnire al unora dintre cei mai importanţi oameni de litere, mulţi fiind candidaţi la titlul care conferă recunoaşterea supremă în domeniul literaturii.
„Vreau să mulțumesc autorităților pentru acest festival, pentru faptul că ați reușit să faceți din Craiova capitala mondială a poeziei. Doresc să mai scot în evidență un lucru poate nespus încă: mulți dintre cei sosiţi în aceste zile în Cetatea Băniei se află în anticamera Premiului Nobel pentru literatură. Sunt mari creatori și este meritul Craiovei că a reușit să-i reunească pe toți”, a precizat scriitorul şi istoricul literar Nicolae Dabija.
Cea de-a doua ediţie a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ se desfăşoară la Craiova, în perioada 16-18 septembrie, manifestarea cuprinzând decernarea premiilor anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“, recitaluri şi lansări de volume.