22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Fir-ați ai dracului cu politica pe care o faceți voi!“

„Fir-ați ai dracului cu politica pe care o faceți voi!“

http://www.youtube.com/watch?v=Pz5sqqhDawk

Scene uluitoare acum două zile la ședința de consiliu din comuna Malu Mare, forul care decide cum merg lucrurile în localitatea aflată la o aruncătură de băț de Craiova. Noua majoritate politică formată după apariția ordonanței care a legiferat traseismul politic a dorit să schimbe viceprimarul aflat în tabăra primarului PSD, Alexandru Dicu. Văzându-se în minoritate după zece ani de mandat, acesta și-a chemat în ajutor oamenii apropiați, care i-au înconjurat pe consilierii rebeli și s-au luat la harță cu ei.

Ce alianță PSD – PLR (aripa Tăriceanu din PNL)? Ce dușmănie PSD – PDL sau alianță PNL – PD? La Malu Mare, politica se face altfel decât la nivel central. Asta, mai ales după apariția ordonanței Dragnea, care le-a dat primarilor și consilierilor răgaz de 45 de zile să schimbe partidul. Și, surpriză! La Malu Mare nu au trecut la PSD, ci au plecat din PSD. Nu toți, dar suficienți cât să-i încurce planurile primarului PSD, Alexandru Dicu, trezit dintr-o dată în minoritate în consiliul local.
Pe scurt, în Consiliul Local Malu Mare sunt 13 consilieri locali. Unul dintre ei, Marin Stancu, este viceprimar de zece ani, la pachet cu primarul Alexandru Dicu, ambii de la PSD. Din cei 13, patru consilieri sunt de la PNL, cinci de la PSD și restul la alte partide. Acest rest a votat tot timpul proiectele primarului. Acum câteva zile, situația s-a schimbat radical. Liberalii, în frunte cu liderul lor local, Ilie Dodocioiu, au trecut la PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu, iar trei din cei cinci pesediști au devenit independenți. Având majoritate în consiliu, cele două tabere i-au pus gând rău primarului Dicu și au dorit să-i schimbe viceprimarul. Primarul a prins de veste și și-a chemat oamenii apropiați din comună să facă scandal în ședința de consiliu local. În loc de discuții, de vot civilizat, au fost două ore de urlete. Consilierii rebeli nu au putut supune la vot introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind schimbarea vicelui, deoarece oamenii primarului au spus că ei nu sunt de acord și au început să-i ia la rost pe consilieri. Din cauza vacarmului, ședința a fost suspendată, iar alte proiecte importante, cum ar fi rectificarea bugetară sau cofinanțarea pentru introducerea canalizării în satul Preajba, nu au mai fost votate.

Filmul unei ședințe ca în filme

Miercuri, în jurul orei 15.00, în fața primăriei se strânseseră câteva persoane care așteptau concentrate pe bancă începerea ședinței. „Sunt grupul de presiune al primarului. Să vedeți ce o să iasă“, ne spune Marin Bănică, actual consilier independent, fost PSD până acum câteva zile, fost PDL până în 2012. Are emoții. El este cel pe care noua majoritate vrea să-l facă viceprimar. În capul scărilor își face apariția și primarul Dicu. Bronzat, se întunecă la față când vede echipa GdS, dar își înghite nemulțumirea. Salută protocolar, dar aruncă în treacăt un reproș. „Știu cine v-a chemat. Nu mi-ați spus că veniți“. Tensionați, consilierii rebeli se scurg către sala de ședințe, urmăriți cu privirea de „băieții“ primarului. Tăcuți, ca la înmormântare, se așază pe scaune. În picioare, „oamenii“ comunei îi flanchează, le suflă în ceafă. Primarul Dicu stă în colțul mesei, lângă președintele de ședință Anghel Mitrică de la PDL. Se înțeleg din priviri. Tăcerea se prelungește, nimeni nu scoate o vorbă. Prezența echipei GdS pare să le fi stricat ploile. Primarul Dicu rupe tăcerea și se arată nemulțumit. „Vă cunosc, vă știu, am tot respectul, dar… trebuia să-mi spuneți și mie că veniți“, îl ceartă el pe redactorul GdS. „Ședința este publică“, primește răspuns. „Și ce dacă e ședință publică? Trebuia să cereți voie să filmați“, spune el supărat, dar se oprește. Ar mai spune ceva, dar camera video pornită e ca un ghimpe în coastă.

„Hai, bă, lăsați-mă dracu’ în pace!“

Începe ședința. Secretara citește ordinea de zi. Sunt proiecte importante pentru comunitate: canalizare, rectificare bugetară. La un moment dat se oprește. Ca la un semnal, un „cetățean“ din PSD pune degetul pe rană. Începe balamucul. „Hai să începem ședința cu alegerea noului vice. Dacă e să-l puneți viceprimar tot la Malu Mare, plecăm și nu mai stăm unul în primărie. Suficient că avem primar la Malu Mare, consilieri, nu vrem să rămânem fără vice. Sunt toți aleși de noi, nu știu de ce trebuie schimbat vicele acum“, spune el. Îl cheamă Valentin Matea și este supărat că satul Preajba nu este reprezentat la nivel de conducere. Deci, viceprimarul nu trebuie schimbat. „Eu sunt de la Selgros. Nu v-am văzut pe unul să veniți să ne întrebați dacă avem vreo problemă. Singurul om care a umblat pe câmpuri este domnul viceprimar“, spune altul. Vicele în funcție, Marin Stancu, tace. Savurează lauda. Alți colegi de stat în picioare sar și ei în apărarea lui Stancu. Este singurul care i-a ajutat pe oameni, care se interesează de problemele lor, spre deosebire de consilierii din noua majoritate. Unul dintre proaspeții consilieri trecuți la PLR dă replica. „Nu puteți să tăceți din gură?“. Atât i-a trebuit. Potopul de reproșuri strigate s-au abătut asupra lui. „Să-mi arătați cine a ajutat mai mult decât omul ăsta. Este electorală. Dacă întrebi pe cineva unde este o stradă, se uită în zece hârtii“, se aude dinspre grupul oamenilor lui Dicu. Colegului încolțit îi sare în apărare candidatul la funcția de vice, Marin Bănică. „Ce-a făcut pentru voi în Preajba timp de 25 de ani? Aveți canalizare, aveți drumuri în Preajba?“, își intră el în rol. „Dacă n-a făcut el, faci dumneata?“, vine întrebarea. „Se va vedea: ați avut PSD, ați avut majoritatea. S-a făcut ceva pentru voi?“, continuă el. „Da’ ce-a făcut viceprimarul rău de-l schimbați?“, vine o întrebare. „Vorbiți la diverse. Nu aveți ce discuta în ședința de consiliu“, îi dă replica unul dintre independenți. Certurile continuă pe grupuri. Candidatul independent Bănică este încolțit de un fiu de-al comunei: „Da’ nu ție așa, bă…?“. „Bă, nea… Eu nu suport să mi se calce pe grumaz, dom’le“, spune el
„Anulați cererea de demitere!“, vine o sugestie din public. „Cererea de demitere se supune votului consiliului“, spune consilierul PLR. „De ce să se supună?“, vine altă întrebare. Rumoarea se amplifică. Întrebarea a turnat gaz pe foc. „Da’ de ce să-l schimbăm pe vice, așa, că vreți voi? Hai, bă, lăsați-mă dracu’ în pace! V-am ales să ne reprezentați. Ce reprezentați dumneavoastră? Ia-l pe ăla, pune p-ăla!“, spune mucalit un privitor. „Dumneata, ieși afară! Poți să ieși afară“, îi sugerează consilierul PLR.
Președintele de ședință de la PDL, Anghel Mitrică, prinde momentul și întreabă: „Am închis ședința?“. „Anghele, hai, bă, acasă!“, îl sfătuiește unul dintre apărătorii actualului viceprimar. Anghel se ridică în picioare sugestiv, dar se așază cuminte la loc. „Lasă-l, domn’e, să plece. Hai, du-te și lasă-ne în pace“, îl apostrofează candidatul independent.

Primarul Dicu: „Ia-ți seama ce vorbești, Bănică…!“

Primarul Dicu simte nevoia să intervină. Se declară scârbit de traseiștii politici și consideră imorală solicitarea de schimbare din funcție a partenerului său din administrație. „Domn’e, mie ca primar, în primul rând mi se pare imoral ceea ce faceți dumneavoastră astăzi, o mână de consilieri, unii care pleacă de la un partid la altul, niște traseiști politici, care vor să-și bată joc de toată comuna asta. Ar trebui să veniți cu un raport de activitate ce ați făcut ca și consilieri de-a lungul timpului. Spuneți că nu luați bani de la primărie. Luați o indemnizație de la stat. Pe degeaba, că nu ați făcut nimic până acum. Mi se pare imoral, pentru că nu ați făcut publică intenția. Eu nu sunt de acord cu asta. Vă garantez că chiar dacă trece, eu, personal, ca primar, o să fac contestație împotriva ei. Vin o grămadă de oameni care îl apreciază și îl stimează. Nici unul dintre dumneavoastră nu știe unde este strada…. ahhh, Molidului să zicem“, încheie el și îi cuprinde cu privirea mulțumit pe cei aproximativ zece oameni vocali care sunt de acord cu el. Un consilier PLR încearcă să-i spună ceva, dar vorbele nu apucă să iasă din gură. „Eu nu fac dialog cu dumneata. Mi-am spus punctul de vedere și am terminat povestea“, spune Dicu. Candidatul simte și el nevoia să se implice în discuție. „Avem majoritatea. Dictatura s-a dus“, strigă el. „Ah, te-ai săturat de PDL. La trei partide ai fost, nici unul nu ți-a plăcut. Fir-ar a dracului de politică de o faceți voi“, se aude o vorbă în vacarm. „Ieși afară!“, îl invită consilierul PLR. „Nu vreau“, replică vocea. Candidatul se simte aproape de victorie. „Vii din Craiova, te plătiră ăștia să vii aicea?“. „Nu aveți voie să scoateți pe nimeni afară“, strigă altul. Candidatul este încolțit. „Tu vorbiși, mă, fir-ai al dracului!“. „Dacă mă drăcui și mă jignești, îți fac plângere penală“, se apără candidatul. Și continuă către primar: „Ați supt atâția ani…!“. „Și acuma vrei să sugi și tu, ah?“, vine replica din grupul de susținători ai primarului. „Nu vreau să te mai las să jonglezi cu nea Mărinică (vicele) toate treburile“, tună candidatul către Dicu. „Ia-ți seama ce vorbești, Bănică…!“, spune primarul fixându-se mai bine în scaun. „Vreau mai multă transparență…“, cere candidatul.
„Tu… care ai semănat numai discordie…“, replică Dicu. „Ți-ai însușit numai avantaje“, contraatacă și candidatul. „Oamenii văd ce am făcut“, spune mândru primarul mângâindu-i cu privirea pe susținători. „De aia au murit oamenii ăia la revoluție, ca să fie democrație“, nu se lasă candidatul.
„Nu țipa la mine!“, se înfoaie primarul. „Tu ești numai cu bătaia“, îi reproșează candidatul. Dicu schimbă foaia. Devine aproape elegant. „Uite hal de consilier! Ia uitați, trei traseiști politic și un altul care nu are treabă cu Malu Mare“, spune el despre cei pe care i-a adus în partid în 2012. La un moment dat, soția primarului intră în sală cu un telefon în mână. Îi face semn lui Dicu să iasă. Este căutat la telefon.

Nu au vrut mușchii lui

Consilierii iau pauză după o oră de certuri și injurii. Rebelii ies din sală și revin hotărâți. Începe Ilie Dodocioiu: „Vă rog să supuneți la vot suplimentarea ordinii de zi cu propunerea de înlocuire din funcție a viceprimarului. Așa spune legea“. „Când o să veniți cu motivarea“, îi răspunde un consilier din tabăra primarului. „Propun să începem fără proiectul ăsta pe ordinea de zi“, încearcă președintele să-i păcălească pe rebeli. Rumoare. Nu se acceptă. „Băă, dom’ președinte, hai, mă, să vorbim ce am primit la domiciliu adus de Dogaru Nicolae, pe ordinea de zi, dă-i drumul. 1, 2, 3, 4. Și pe asta o băgăm tura a treia. Hai, mă, dă drumul o dată că mă duc să mulg oile“, detensionează situația alt privitor. Consilierii râd, dar țin garda sus. „Nu vreau să pun proiectul pe ordinea de zi“, spune eliberat președintele de ședință. „De ce nu dai drumul la ședință?“, îl întreabă consilierul PLR. „Ete așa“, răspunde președintele de ședință. „Că nu vrei tu?“, îl încearcă consilierul. „Da“, spune convins președintele. Vrea să nu pară obosit. La începutul ședinței a trebuit să citească ordinea de zi. Iar frazele au fost atât de lungi și cuvintele atât de întortocheate… Consilierul PLR ține morțiș să-l enerveze. Îi cere toată documentația aferentă proiectelor. „Ia, mă!“, spune președintele și îi întinde foaia cu proiectele a căror citire i-a dat atâta bătaie de cap. Candidatul din partea rebelilor prinde momentul și trage concluzia: „Dacă nu aveți semnătura de la comisiile de specialitate, atunci toate hotărârile luate până acum sunt nule“. Pare grav. Toți sunt descumpăniți. Mai ales că recunosc că nu au ținut cont de atâtea documente.
În inferioritate numerică tabăra lui Dicu a rezistat până la final. Ședința a fost suspendată, viceprimarul nu a mai fost schimbat, dar nici celelalte proiecte nu au mai fost votate. Poliția a fost prezentă în curtea primăriei tot timpul ședinței. Deși urletele se auzeau până în stradă, cei doi polițiști nu au intervenit. Au stat cuminți lângă mașină. „Nu avem atribuții să intervenim. Doar dacă se băteau“, ne-au explicat ei. Scandalul a ajuns și la urechile prefectului de Dolj, Sorin Răducan. „Nu este normal ce s-a întâmplat. Voi discuta cu primarul“, a declarat prefectul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS