20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA plătit un elev din Craiova să-i omoare tatăl

A plătit un elev din Craiova să-i omoare tatăl

http://www.youtube.com/watch?v=xjauedthAto

Misterul crimei comise în dimineața zilei de 16 august, în comuna doljeană Cârcea, a fost dezlegat de anchetatori. Înfiat pe când avea patru luni de o familie de romi din această comună, un tânăr de 18 ani i-a promis unui elev din Craiova 35.000 de euro pentru a-i ucide tatăl adoptiv. Nelu Buțu a fost omorât în propria casă, în timp ce dormea alături de soția sa, iar, miercuri seară, polițiștii doljeni au reținut trei tineri – pe fiul victimei, pe elevul care l-ar fi ucis pe Buțu, dar și pe un craiovean care a intermediat „afacerea“ dintre cei doi.

În dimineața zilei de 16 august, într-o sâmbătă, polițiștii doljeni au fost anunțați prin 112 că Nelu Buțu, de 42 de ani, un rom înstărit din comuna Cârcea, a fost găsit ucis în propria casă. O echipă formată din polițiști și un procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj au ajuns la fața locului și l-au găsit pe bărbat decedat, cu gâtul tăiat. Soția victimei a declarat atunci în fața anchetatorilor că dormea și s-a trezit din cauza unor zgomote, iar atunci l-a găsit pe Nelu Buțu căzut în mijlocul camerei, într-o baltă de sânge. Femeia a mai spus că nu a apucat să vadă cine l-a ucis pe soțul ei, agresorii reușind să fugă înainte să se trezească. Din casa bărbatului nu lipseau bunuri de valoare, așa că anchetatorii au exclus jaful ca fiind motivul crimei.
Oamenii legii au început o anchetă pentru a afla cum a fost posibil ca ucigașul să intre în casa familie Buțu, să-l omoare pe bărbatul de 42 de ani și să dispară fără să fie văzut măcar de femeia care dormea alături de victimă.

A promis bani pentru uciderea părintelui adoptiv

Timp de aproape o lună, anchetatorii au strâns probe și indicii care să-i ducă la ucigașul bărbatului, iar miercuri, după ce au pus cap la cap toate informațiile, au efectuat cinci perchiziții domiciliare în Craiova și comunele Cârcea și Cerăt, de unde au ridicat și dus la audieri opt persoane. La perchiziții au participat ofițerii Serviciului de Investigaţii Criminale, ajutați de colegii de la Secţia 4 Poliţie Urbană Craiova, Poliţia Segarcea, Secţiile 4, 13 şi 14 Poliţie Rurală, dar şi de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale.
Ulterior, după audieri, procurorul a hotărât să rețină trei suspecți, pe Adrian Buţu, de 18 ani, fiul victimei, pe Daniel Burican, de 18 ani, din comuna Cerăt, dar şi pe Alexandru Iovan, de 20 de ani, din Craiova.
Miercuri seară, cei trei au fost duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, iar instanța a emis pe numele lor mandate pe o perioadă de 30 de zile.
Burican este acuzat de comiterea infracțiunii de omor calificar, cu premeditare și din interes material, Adrian Buțu de instigare, iar Iovan de complicitate la comiterea infracțiunii de omor calificat.

Omorât pentru avere

Potrivit anchetatorilor, Adrian Buțu avusese mai multe neînțelegeri cu tatăl său adoptiv, care refuza să îi mai dea bani, așa că s-a hotărât să scape de el pentru a-i moșteni mai repede averea și afacerile, luând legătura cu Alexandru Iovan, un tânăr craiovean fără ocupație. Acesta din urmă i-a spus că nu face așa ceva, însă i l-a recomandat pe Daniel Burican, un tânăr de 18 ani din comuna doljeană Cerăt, care a terminat anul acesta clasa a XI-a la Colegiul „Ştefan Odobleja“. Buțu i-a promis lui Burican suma de 35.000 de euro pentru a-i ucide părintele, bani pe care urma să îi dea însă abia după ce prelua afacerile și proprietățile lui Nelu Buțu, care se ocupa cu comerțul cu fier vechi. O parte din cei 35.000 de euro urma să o primească Iovan, cel care a „intermediat“ afacerea dintre cei doi tineri. Se pare că Burican a acceptat târgul, iar în dimineața zilei de 16 august, cu fața acoperită, l-a ucis pe Nelu Buțu în propria casă.
„În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că, la începutul lunii august, fiul victimei, un tânăr de 18 ani, l-ar fi determinat pe principalul bănuit să-l omoare pe tatăl său, în schimbul oferirii unei sume de bani. De asemenea, din cercetări a reieşit că, despre premeditarea faptei şi săvârşirea acesteia a avut cunoştinţă şi alt tânăr de 20 de ani, din Craiova“, au precizat polițiști din cadrul IPJ Dolj.
Familia și rudele victimei erau în stare de șoc ieri, după ce aflaseră că cel care a pus la cale uciderea lui Buțu a fost chiar fiul acestuia.
„Suntem necăjiți până la Dumnezeu. L-a înfiat când avea patru luni de la o tânără din comuna doljeană Poiana Mare, pentru că îi murise băiatul. Avea de toate, avea trei mașini, avea casă și aur, îi făcuse un birt, ce îi lipsea? Pentru el muncea, pentru el făcuse totul aici. El a adus criminalul în casă și l-a omorât pe tac-so, care dormea. Când o să iasă din închisoare, să se ducă la mama lui, la Poiana Mare. Nu vrem să mai știm nimic de el“, a spus una din rudele familiei Buțu.
Rudele bărbatului mort susțin că a existat un martor, o femeie, care a văzut că, în dimineața zilei de 16 august, în curtea casei familiei Buțu au intrat doi tineri, însă după câteva minute a ieșit doar unul.

Dirigintele lui Burican, surprins de fapta elevului

Daniel Burican a absolvit clasa a XI-a J, la Colegiul „Ştefan Odobleja“ din Craiova, cu media 6,67. Conducere unităţii de învăţământ, dar şi dirigintele băiatului susţin că Daniel Burican nu a creat nici un fel de probleme pe parcursul celor trei ani de liceu, nu a fost implicat în altercaţii cu colegii şi nu a jignit profesorii.
„A venit săptămâna trecută la școală pentru a-și rezolva situația neîncheiată la chimie și era schimbat, avea barbă și era neîngrijit. A motivat că a fost ocupat cu lucrările la casă și a neglijat aspectul fizic, dar nu am remarcat nimic deosebit în comportamentul lui. Eu îi sunt diriginte din clasa a IX-a și pentru mine este o surpriză ce a făcut. Nu a deranjat nici un profesor, nu a jignit cadrele didactice sau elevii, a avut media 10 la purtare pe semestrul I în clasa a XI-a, iar în semestrul II are o notă de 7 la purtare, însă pentru absențe. Din câte știu, mama sa este plecată în străinătate și elevul spunea că tatăl său îl neglijează“, a declarat Eugen Ștefan, profesor de fizică la Colegiul „Ştefan Odobleja“ și dirigintele clasei din care face parte și Burican.

„E rușinos pentru comuna noastră“

Și primarul comunei Cerăt, Ionuț Barbu, a declarat că este surprins de fapta tânărului de 18 ani, pe care îl știa destul de liniștit. „Sunt o familie de oameni simpli. Băiatul a crescut numai cu tatăl, iar în ultimii ani stătea la Craiova. Când venea în comună, mai rar în ultimii ani, nu făcea probleme, era un băiat liniștit. Suntem bulversați de această situație, pentru că nu părea să fie în stare să omoare un om. E rușinos pentru comuna noastră ce s-a întâmplat“, a precizat pentru GdS edilul comunei Cerăt.

Omorul calificat

Potrivit Codului penal, omorul calificat este cel comis în unele împrejurări, cum ar fi cu premeditare, din interese materiale, cum a fost și în acest caz, dar și cel comis asupra a două sau mai multor persoane, asupra unei femei gravide sau prin cruzime. Omorul calificat se pedepsește cu închisoarea pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani. Instigatorul este persoana care, cu intenţie, determină altă persoană să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală, omor calificat în această situație, iar complicele – cel care ajută în orice fel comiterea faptei. Atât instigatorul, cât şi complicele riscă pedeapsa pentru infracțiunea la care au contribuit. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS