29 C
Craiova
marți, 22 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalȘcolile și grădinițele se schimbă la față pe ultima sută de metri

Școlile și grădinițele se schimbă la față pe ultima sută de metri

http://www.youtube.com/watch?v=OSKhhGm3oRo

Forfotă în unitățile de învățământ din Craiova. Dacă la unele școli profesorii și învățătorii pun la punct materialul didactic pentru noul an școlar care bate la ușă, în altele se muncește de zor pentru ca lucrările să fie finalizate la timp, astfel încât primirea elevilor să aibă loc în condiții optime. Gazeta de Sud publica în urmă cu o lună articolul „Bombă ecologică în curtea unei școli din Craiova“, semnalând dezastrul de la Școala cu clasele I- IV nr. 27 Popoveni, structură a Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“. În incinta unității de învățământ era o mizerie greu de imaginat, iar la toaletele situate în curtea școlii în construcții metalice, pe care s-a pus faianță, țevile de pexal erau tăiate, iar bazinele – distruse.

Pe ultima sută de metri se făceau reparații la exteriorul și interiorul clădirii unității de învățământ, la fel la toaletele din curte. Materialele folosite pentru reparații erau peste tot: în clase, pe hol, în curte. În cele două săli de cursuri unde lucrările erau aproape gata se ștergeau geamurile. Se muncea de zor pentru ca, până luni, când va începe un nou an școlar, unitatea de învățământ să-și poată primii elevii.
„Nu vă imaginați ce am găsit aici când am venit! Și la mine la țară, la capăt de lume, era mai bine. Înainte să ne apucăm de lucru în clase, am urcat pe acoperiș să facem mici reparații, deși nu erau prevăzute. Degeaba reparam la interior dacă pe acoperiș erau probleme, că apoi dădeau vina pe noi că nu am făcut treabă bună. Lucrăm cât putem de repede pentru a fi gata până pe 15 septembrie, deși e destul de greu. Ne-am apucat acum două săptămâni. Sunt materiale care au nevoie de un timp de uscare, dar o să terminăm“, a spus unul dintre muncitori. Problemele par să-și fi găsit rezolvarea, astfel încât elevii școlii din Popoveni să poată începe anul școlar în condiții normale. „Școala nr. 27 Popoveni, structură a Școlii Gimnaziale «Gheorghe Bibescu» Craiova, a avut destule probleme. Nu a fost renovată așa cum ar fi trebuit ținând cont că școala datează din anul 1932. În cursul anilor trecuți, s-a deteriorat destul de mult, dar în această privință eforturile noastre au fost susținute. Am făcut numeroase adrese la primărie pentru a solicita fondurile necesare renovării unității de învățământ și cel mai mult a grupurilor sanitare din curtea școlii. Primăria Craiova ne-a alocat bani în acest sens, iar lucrările au început în urmă cu două săptămâni. Grupurile sanitare au fost renovate în fiecare an, dar, fiind un cartier mărginaș, am avut probleme cu racordul la fântâna cu hidrofor. Anul acesta, primăria ne-a acordat fonduri pentru racordare la sistemul de apă și canalizare. Ne-am propus să o luăm sistematic și să acordăm mai întâi atenție clădirii în care funcționează clasele I – IV pentru ca, pe 15 septembrie, să primim elevii în bune condiții și să-și desfășoarea activitatea așa cum este normal. Lucrările privind racordarea la sistemul de apă și canalizare le vom demara după începerea școlii“, a precizat Coca Ștefănescu, administratorul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova.

„Sunt multe probleme și sperăm să existe bani să le rezolvăm“

Și la Școala Gimnazială, „Anton Pann“ și la Grădinița „Neghiniță“ de pe strada Bucovăţ, care funcționează în trei săli la ultimul nivel al instituției de învățământ școlar, se fac pregătiri pentru începerea noului an. Pereții și tavanele afectate de infiltrațiile de apă au fost reparate, iar la ora vizitei noastre se termină curățenia.
„În ultimele două săptămâni am făcut foarte multe eforturi cu banii primiți de la primărie. Am rezolvat Grădinița «Neghiniță» din incinta școlii, care avea trei săli de clasă cu mucegai și infiltrații de apă, culoarele școlii și casa scării, afectate și ele de infiltrații, dar și două clase de elevi și grupurile sanitare“, a precizat Mariana Becherescu, directoarea Școlii Gimnaziale „Anton Pann“. Mai sunt câteva probleme de rezolvat. În vreme ce unele clase arată impecabil, în altele se încearcă curățarea pereților pe care elevii au lăsat inscripții greu de îndepărtat. Mai sunt și uși care necesită înlocuirea. Exteriorul școlii lasă de dorit, la fel și terenul de sport al cărui asfalt este spart.
„Am dori să ne ocupăm de aspectul exterior al școlii chiar mâine, dar totul depinde de finanțe. E nevoie de mai mulți bani pentru că noi intenționăm să anvelopăm pentru o bună etanșare pe perioada iernii. Cea mai mare problemă este asfaltul de pe terenul de sport, care este spart și va trebui înlocuit. Sunt multe probleme și sperăm să existe bani să le rezolvăm“, a precizat directoarea instituției de învățământ.
Și la Școala de la Mofleni, structură a Școlii Gimnaziale „Anton Pann“, mai există probleme care nu își găsesc rezolvarea până la începerea anului școlar. Tavanul unor săli de curs este afectat din cauza acoperișului. „Am vorbit să cumpărăm niște țigle să le înlocuim, să nu se mai infiltreze apa, iar după aceea să zugrăvim. Nu vom afecta procesul de învățământ pentru că vom face lucrările la sfârșit de săptămână“, a precizat directoarea Mariana Becherescu. Grupurile sanitare de la Grădinița din Mofleni, structură a Școlii Gimnaziale „Anton Pann“, sunt și el o problemă. Acestea sunt în curtea instituției, iar mutarea este imposibilă momentan din cauza lipsei banilor. „Grupul sanitar de la grădinița de la Mofleni funcționează în curte. Este o problemă de foarte mulți ani. Lucrurile sunt cu atât mai dificil de rezolvat cu cât în Mofleni nu există sistem de canalizare și pentru aceasta va trebui să facem fosă septică. Nu au fost bani pentru acest lucru. Noi încercăm să le păstrăm curate. Mutarea lor în incinta grădiniței naște altă problemă, pentru că nu există spațiu“, a completat Mariana Becherescu. În lipsa unor fonduri suficiente în acest nou an școlar, cel puțin pentru început, prichindeii de la grădinița din Mofleni vor merge la toaletă în curte, iar elevii va mai trebui să aștepte până când tavanele sălilor de curs vor fi reparate.

Pe ultima sută de metri

La Școala Gimnazială „Ion Creangă“, de pe strada Brestei din Craiova, s-au finalizat toate lucrările din interior. Cadrele didactice pregătesc planșele didactice, manualele pentru prima zi de școală. Pe holul instituției se șterg de zor geamurile, se aranjează florile și perdelele, se îndepărtează urmele de var.
„Anul acesta am igienizat toate clasele, holurile. Am pus parchet în sălile de curs. Au fost schimbate obiectele sanitare și faianța din toate băile din școală“, a precizat directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă“, Daniela Mogîldici. Cu toate acestea, nici aici nu s-au rezolvat toate problemele. Ca și în cazul Școlii Gimnaziale „Anton Pann“, terenul de sport și exteriorul școlii au nevoie de reparații. „Singura problemă rămâne asfaltarea terenului de sport pentru care avem promisiuni. În ceea ce privește aspectul exterior al instituției de învățământ, trebuie să menționez că suntem prima școală care intră într-un proiect european privind anveloparea exterioară“, a precizat Daniela Mogîldici, directoarea Şcolii „Ion Creangă“.

 Finanţare de la Primăria Craiova

Anul acesta, școlile și grădinițele craiovene au primit din partea Primăriei Craiova suma de 29 de milioane de lei pentru funcționare, reparații și igienizări. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS