10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGarantarea economiilor membrilor şi microfinantarea socială în sistemul Caselor de Ajutor Reciproc

Garantarea economiilor membrilor şi microfinantarea socială în sistemul Caselor de Ajutor Reciproc

Casele de Ajutor Reciproc din România funcţionează de peste 160 de ani că instituţii financiare, având o tradiţie în economisirea, păstrarea şi fructificarea economiilor băneşti în lei ale populaţiei, dar şi în acordarea de împrumuturi cu dobânda redusă.
Euro Credit este casă de ajutor reciproc care a introdus conceptul de microfinantare socială şi a găsit soluţia că economiile membrilor să fie garantate în orice situaţie de incertitudine.
Microfinantarea socială un concept nou, care reflectă un principiu sănătos al creditării, acela de a rezolva o solicitare de împrumut într-un timp scurt şi la un cost rezonabil. Astfel, un membru al casei de ajutor reciproc poate obţine un împrumut rapid, fără să mai fie nevoie să economisească o perioada de timp.
De asemenea, prin semnarea convenţiei de garantare şi întrajutorare financiară cu Fondul Naţional de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc, economiile membrilor Euro Credit pot fi fructificate în condiţii de siguranţă. Casa de Ajutor Reciproc va păstra acelaşi nivel al dobânzii pentru economii până la finalul anului 2014, urmând că în anul 2015 să acorde o bonificaţie fixă, peste media din sistemul bancar.

Dna Mihaela Radu, Preşedintele Euro Credit a răspuns la întrebările venite din partea membrilor CAR, dar şi din partea unor persoane care sunt interesate de economisire în condiţii de siguranţă.

Cine poate economisi la Euro Credit?
Este o casă de ajutor reciproc deschisă şi orice persoană care se înscrie ca membru, salariat sau pensionar, poate să economisească o suma de bani, lunar sau opţional, sub formă de fond social. Taxa unică de înscriere este de 30 de lei.

Sunt fondurile sociale economisite în siguranţă?
Toate fondurile sociale sunt dirijate în împrumuturi care se acordă numai cu giranti, iar în situaţia în care nu pot fi plătite, Fondul Naţional de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc va achita integral fondurile sociale ale membrilor Euro Credit.

Care este dobânda la fondurile sociale economisite?
Pentru anul 2014 dobânda acordată este de 9% pe an.
Dobânda obţinută este scutită de orice taxe şi impozite, conform legii 122/1996, articolul 8.

De ce dobânda practicată este mai mare decât la o bancă comercială?
Casele de Ajutor Reciproc sunt organizaţii non-profit, iar nivelul ratei dobânzii la economii este stabilit în funcţie de veniturile încasate. Astfel, bonificaţiile la economii pot fi mai mari decât la o banca, care este o instituţie ce desfăşoară o activitate în condiţii de profitabilitate.

Pe ce durata se pot depune economiile?
Fondurile sociale economisite au un caracter permanent, astfel că un membru care depune o suma de bani ca fond social, o poate retrage oricând, primind o dobânda pe perioada cât a avut depuse economiile.

Când se poate retrage un fond social?
Oricând! Fondul social economisit poate să crescă sau să scadă pe durata unei perioade şi se restituie integral la încetarea calităţii de membru.

Va solicităm să ne răspundeţi şi unor întrebări despre microfinanţarea socială. Este nevoie de un fond social la acordarea unui împrumut?
Există două tipuri de împrumuturi. Astfel, pentru împrumutul tradiţional este nevoie de un fond social, iar pentru împrumutul social (de urgenţă) nu este nevoie de un fond constituit în timp, împrumutul putând fi acordat doar cu un fond social de înscriere de minim de 20 de lei.

Ce documente sunt necesare în acordarea unui împrumut?
Fiecare solicitare de împrumut este tratată cu foarte mare atenţie, iar decizia acordării este luată în urmă unei analize complexe.
Pentru salariaţi este necesară o adeverinţă de venit, completată de angajator, iar pentru pensionarii cu vârstă de până la 68 de ani se solicită o copie după decizia de pensionare pentru muncă depusă şi după ultimul cupon de pensie.

Cât este dobânda anuală la împrumuturi?
Pentru împrumutul tradiţional, dobânda real încasată este de 9% pe an, iar pentru împrumutul social este de 18% pe an. Dobânda este fixă pe toată durata împrumutului.

Ce comisioane practicaţi?
Încă de la înfiinţare am luat decizia de a nu percepe niciun comision, iar ratele la împrumuturi sunt egale, fixe.

Pe ce perioada se acordă împrumuturile?
Împrumuturile se acordă pe o durata de maxim 5 ani.

În cât timp se acordă un împrumut?
Analiza unui împrumut se face în 24 de ore de la depunerea solicitării, iar acordarea se face în maxim 48 de ore.

Misiunea Euro Credit este de a facilita accesul fiecărei persoane la împrumuturi sociale şi tradiţionale, de a bonifica economiile membrilor săi în condiţii de siguranţă. Încurajăm membrii noştri să economisească în moneda naţională, să-şi constituie fonduri sociale solide, să beneficieze de dobânzi atractive, care să depăşească rată anuală a inflaţiei şi să beneficieze de un excedent financiar mulţumitor.
Euro Credit – tot mai simplu!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS