15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSlujire arhierească la Biserica Oota din Craiova

Slujire arhierească la Biserica Oota din Craiova

\n

Câteva sute de credincioşi au participat ieri la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită în Biserica „Adormirea Maicii Domnului – Oota” din Craiova, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. După Sfânta Liturghie a fost sfinţită şi noua capelă închinată Sfintei Treimi, ridicată în curtea bisericii parohiale, o construcţie modernă, multifuncţională, care, pe lângă funcţionalitatea de capelă mortuară, oferă spatii generoase şi pentru alte utilităţi, precum cancelarie şi bibliotecă parohială.

 Mântuirea este darul lui Dumnezeu pentru cei care cred în Mântuitorul Hristos

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit principalele învăţături desprinse din pericopa evanghelică duminicală (Matei 19, 16-26 despre Tânărul bogat), subliniind faptul că mântuirea oamenilor este un dar al lui Dumnezeu pentru toţi cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos. „Să remarcăm că în tânărul bogat din această evanghelie ne regăsim, mai mult sau mai puţin, fiecare dintre noi. Ne apropiem de Mântuitorul Hristos prin post şi rugăciune, venim la Biserică, respectăm poruncile dumnezeieşti după puterea fiecăruia, dar când este vorba să renunţăm total la sinele nostru, devenim foarte reticenţi. Când Mântuitorul ne spune: Vinde tot ce eşti (nu neapărat ce ai), dăruieşte-te total lui Dumnezeu, aşa cum zicem şi la Sfânta Liturghie: ..toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm, ei bine, atunci am dori să mai păstrăm câte ceva din plăcerile acestei lumi, nu vrem să ne rupem total de pământul de care ne-am alipit. Şi în neputinţele şi slăbiciunile noastre ne regăsim în întrebarea ucenicilor lui Iisus: Cine poate să se mântuiască? (Matei 16, 25)  Iar Dumnezeu ne răspunde: La oameni aceasta e cu neputinţă, la Dumnezeu însă toate sunt cu putinţă (Matei 19, 26). Reţinem de aici că mântuirea este darul lui Dumnezeu pentru toţi cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos, cel care din iubire pentru oameni a luat asupra Sa păcatele lumii, s-a răstignit pe cruce şi a înviat pentru a ne soate din robia păcatului şi a morţii şi a ne dărui viaţa veşnică. Primind acest dar, să adăugăm şi noi credinţă, smerenie, dragoste şi nădejde, spre a putea deveni moştenitori ai Împărăţiei cereşti”, a încheiat IPS Irineu.

Biserica Oota – repere istorice

Biserica “Adormirea Maicii Domnului – Oota” este monument istoric şi datează din sec. al XIX-lea. A fost construită pe dealul Oota, în mahalaua ce poartă acelaşi nume (numele „Oota” vine de la locuitorii „Ooteşti” amintiţi în pisania bisericii). Pe locul unde astăzi se ridică lăcaşul de închinare se găsea, pe la 1800, o biserică din lemn. În 1813 a fost zidită o biserică din cărămidă cu blagoslovenia Prea Sfintitului Părinte Episcop al Râmnicului, Chir Galaction, în zilele Mariei Sale Gheorghe Caragea Voievod, ai cărei ctitori sunt amintiţi în pomelnicul scris de Dionisie Eclesiarhul. Dintre aceştia se remarcă Dumitrache Bibescu şi Constantin Brăiloiu, ajutaţi de mai mulţi boieri şi negustori din zonă. Pe lângă biserică a funcţionat şi o şcoală particulară. În anul 1879 se ridică clopotniţa de la intrarea în curtea bisericii, construcţie care se păstrează în original şi astăzi. Pe lângă biserică a funcţionat un timp şi o şcoală particulară. Sfântul locaş a suferit mai multe lucrări de renovare şi consolidare, ultimele fiind efectuate în perioada 1984 – 1988, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei.
                                                     

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS