23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOperaţiunea „FABRIKA“ - culturi de canabis descoperite în Dolj

Operaţiunea „FABRIKA“ – culturi de canabis descoperite în Dolj

Procurorii DIICOT au anunțat, vineri, destructurarea unei rețele de traficanţi de droguri ce cultivau canabis în județele Dolj și Teleorman, care ajungea, în final, să fie vândut în Centrul Vechi din București

În urmă cu câteva luni, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din Capitală demarau operațiunea „FABRIKA“, prin care s-a urmărit destructurarea activității infracţionale a unei importante reţele de trafic de droguri, care acționa în București și județele Dolj și Teleorman.
Potrivit procurorilor DIICOT, suspecții, în perioada 2013-2014, folosindu-se de două societăţi comerciale cu trei puncte de lucru în sectoarele 1, 2 şi 3 București, dar și de patru pagini de internet de promovare şi distribuire a produselor societăţilor, sub paravanul desfăşurării unor activităţi comerciale licite, distribuiau seminţe de canabis, nutrienţi şi echipamente specifice înfiinţării și dezvoltării culturilor de canabis în casă și în aer liber.
„De asemenea, față de membrii grupului infracțional organizat există suspiciunea rezonabilă că asigurau și consultanţă ori consiliere cu privire la modul de însămânţare, cultivare, recoltare, uscare şi procesare a culturilor de canabis“, au precizat anchetatorii.
Inițial, procurorii au identificat culturile în casă înfiinţate şi întreţinute de persoane care au procurat substanţele, seminţele şi echipamentele necesare de la cele două societăţi comerciale, această operațiune fiind încheiată la începutul lunii august.
În total, ofițerii antidrog au descoperit 14 culturi în casă de canabis în Bucureşti, Dolj şi Teleorman, cu 990 de plante de canabis (aproximativ 125 kg de masă vegetală), dar și 41,5 kg canabis pregătit pentru vânzare. Potrivit anchetatorilor, canabisul urma să fie distribuit în Capitală, în special în zona Centrului Vechi. Una dintre culturile de canabis a fost descoperită pe raza comunei doljene Pielești.

Aproape 30.000 de semințe de canabis confiscate
 
Operaţiunea „FABRIKA“ s-a încheiat cu efectuarea de trei percheziţii domiciliare la adresele unde funcţionau cele trei puncte de lucru ale societăţilor comerciale, fiind ridicate peste 29.000 de seminţe de canabis, în valoare de aproximativ 1.020.000 de lei, echipamente de întreținere, preparare, instalații de iluminat, de filtrare a aerului, de umidificare, de irigare programată, de reflectare a luminii, de ermetizare, de încălzire pentru cultivarea în casă a plantelor de canabis, dar și nutrienţi și stimulatori de creştere, valoarea totală a bunurilor confiscate fiind de peste 650.000 de lei. În plus, oamenii legii au mai confiscat 1.180 de euro, 9.155 de lei, trei laptop-uri, cinci hard diskuri, șase telefoane mobile și șase cartele SIM. De asemenea, cu ocazia percheziţiilor, ofițerii antidrog au ridicat și dus la audieri mai multe persoane care veniseră să cumpere diverse produse de la societăţile respective.
În urma acestei acțiuni, patru persoane au fost reținute pentru comiterea infracţiunii de cultivare, preparare, vânzare și distribuire de droguri de risc. Alți suspecți sunt cercetați în stare de libertate pentru complicitate sau instigare la această infracțiune, iar cele două societăți comerciale au fost puse sub acuzare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS