15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul Craiovei, contrazis de CNI în problema „Oblemenco“

Primarul Craiovei, contrazis de CNI în problema „Oblemenco“

Primarul susține că noul stadion, de 55 de milioane de euro, este bugetat, CNI spune că în 2014 au fost alocate pentru întregul program de complexuri sportive circa 3,5 milioane de euro, iar finanțarea se va realiza „în corelare cu alocațiile bugetare repartizate anual“. Olguța Vasilescu susține că primăria nu poate compensa creanțe de 300.000 de lei cu chiria pe care trebuie s-o plătească pentru stadionul Extensiv.
Consiliul Local (CL) Craiova a adoptat ieri, cu majoritate de voturi, un proiect de hotărâre privind închirierea bazei sportive „Extensiv“, de la Nick SPRL, lichidatorul Extensiv Com SRL, societatea falimentară a fraților Eugen și Nicu Mihăilescu. Municipalitatea vrea să pună stadionul la dispoziția clubului de fotbal CSU Craiova, în contextul în care arena „Ion Oblemenco“ va fi demolată și reconstruită. Municipiul are de recuperat de la Extensiv Com SRL circa 300.000 de lei, ca taxe și impozite, fiind înscris la masa credală. Consilierul Dan Cherciu a întrebat dacă această creanță nu poate fi compensată cu chiria pe care primăria ar trebui s-o plătească la stadion.
„Eu am solicitat la comisia juridică să se găsească o formulare prin care eventualul contract de închiriere să beneficieze de compensarea chiriei cu suma restantă. Cred că este datoria compartimentului de specialitate să găsească modalitatea prin care acest lucru se poate face din punct de vedere legal. Este ușor să spui că nu se poate. Mi s-a adus un argument că este la latitudinea comitetului creditorilor. Nu văd de ce creditorii ar avea ceva împotrivă“, a spus Dan Cherciu.
„Din punct de vedere juridic, nu este posibil. Nu pentru că am avea noi juriști proști, ci pentru că nu se poate. Lichidatorul are un plan al lui de reorganizare. Ce pot să vă asigur este că vom recupera toți banii pe care-i avem de recuperat de la debitor“, a afirmat primarul Olguța Vasilescu. „Eu vă spun din propria mea experiență. Firma pe care o conduc are de recuperat niște bani de la o firmă în insolvență. Cu acordul creditorilor, firma compensează suma“, a răspuns Dan Cherciu. Art. 52 din Legea nr. 85/2006 a insolvenței spune că „deschiderea procedurii de insolvență nu afectează dreptul unui creditor să invoce compensarea creanței sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci când condițiile prevăzute de lege în materie de compensare legală sunt îndeplinite la data deschiderii procedurii“. De precizat că fiscul doljean este cel mai important creditor al Extensiv Com SRL.

Ce spune CNI

Primarul Olguța Vasilescu a spus că stadionul Extensiv este o soluție temporară, până când va fi gata stadionul de 5.000 de locuri făcut de primărie, pe care echipa se va muta până la construirea noului „Ion Oblemenco“.
„Nu vom face investiții, pentru că nu are rost să facem investiții în stadionul Extensiv. Probabil că din sponsorizări vor fi făcute câteva igienizări în vestiare, vom lua câteva scaune care rămân de pe «Ion Oblemenco» și le vom transfera pe Extensiv, cât timp joacă echipa acolo“, a afirmat primarul. Pe de altă parte, Olguța Vasilescu susține că stadionul „Oblemenco“ a fost deja bugetat de către Compania Națională de Investiții (CNI): „În luna noiembrie, ar trebui să înceapă deja construirea stadionului «Oblemenco». Dacă ne mișcăm până în luna noiembrie să-l demolăm, poate să înceapă construirea, dacă ne mișcăm până anul viitor, poate să înceapă anul viitor. Important este că CNI și-a ținut promisiunea și este bugetat stadionul mare“. CNI susține însă că „promovarea și finanțarea obiectivelor de investiții incluse în acest program se va realiza în corelare cu alocațiile bugetare repartizate anual“, bugetul pe 2014 pentru întreg programul Complexuri sportive fiind de 3,5 milioane de euro. Programul derulat prin CNI este finanțat dintr-un capitol special al bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Evident, bugetul ministerului se aprobă anual, așadar costurile stadionului (45-55 de milioane de euro) nu au cum să fie bugetate la ora actuală. Va fi o provocare pentru guvern să aloce 55 de milioane de euro pentru investiția de la Craiova. Să ne amintim, reconstrucția Sălii Polivalente care a ars în 1994 a durat 18 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS