10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Oblemenco“ nu se demolează rapid

„Oblemenco“ nu se demolează rapid

Prototipul stadionului de 30.000 de locuri din Craiova poate fi folosit pentru mai multe stadioane din țară. Guvernul a alocat în 2014 pentru complexurile sportive doar 3,5 milioane de euro. Primarul Olguța Vasilescu vrea să mute CSU timp de șase luni pe „Extensiv“, apoi pe stadionul de 5.000 de locuri construit de primărie. Noul „Oblemenco“ înseamnă mai multe proceduri de licitație. Cine garantează că proiectul va primi finanțare?

Compania Națională de Investiții (CNI) SA a anunțat câștigătorul concursului de soluții pentru construirea unui stadion acoperit cu o capacitate de 30.000 de locuri, model după care va fi realizat și noul „Ion Oblemenco“. Este vorba despre Proiect București Building Solutions SRL, firma înființată de Dan Cojocaru pe 1 aprilie 2014. CNI a lansat concursul de soluții pe 25 aprilie 2014 și a avut de ales între doi ofertanți. Potrivit caietului de sarcini, investiția la noul stadion se va ridica la 45-55 de milioane de euro (inclusiv TVA) și trebuie finalizată în zece luni.

Doar 3,5 milioane de euro pentru complexuri sportive

CNI susține că „soluția desemnată câștigătoare va putea fi adaptată la diferite locații ce vor fi incluse în programul «Complexuri sportive»“, derulat de companie cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Capitolul bugetar din care sunt finanțate complexurile sportive avea alocată pentru anul 2014 suma de 241 de milioane de lei (53,5 milioane de euro). Totuși, suma alocată exclusiv acestui program este de 15,5 milioane de lei (3,5 milioane de euro). „Promovarea și finanțarea obiectivelor de investiții incluse în acest program se va realiza în corelare cu alocațiile bugetare repartizate anual“, se arată într-o informare recentă a companiei. În contextul de mai sus, Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de hotărâre privind închirierea stadionului „Extensiv“ de lângă Parcul „Nicolae Romanescu“.
Arena va fi pusă la dispoziția echipei CSU Craiova, care își va desfășura aici partidele de acasă până la construirea noului „Ion Oblemenco“. În paralel, primăria derulează licitația pentru construirea unui stadion de 5.000 de locuri, estimat la 1,7 milioane de euro. Primarul Lia Olguța Vasilescu speră să mute echipa pe această arenă, care are termen de finalizare șase luni. Cel puțin, așa reiese din cele declarate ieri de primar.
„Nu se vor face multe modernizări la «Extensiv», pentru că este vorba de șase luni, cât va juca echipa acolo. Sper să treacă Extensivul (la vot – n.r.), pentru că altă variantă nu avem și vom fi nevoiți să mutăm echipa în afara orașului. Stadionul va fi igienizat și vom muta aici turnicheții pe care nu-i vom putea folosi de la anul, scaune, deci lucruri minore. Tragem cât putem să demolăm «Oblemenco» cât mai târziu, pentru ca echipa să joace cât mai puțin pe «Extensiv». Demolarea a cam început, am început să ridicăm scaunele de acolo, așteptăm să se finalizeze o licitație pentru demolare. Inițial, am crezut că putem demola doar cu ajutorul RAADPFL. Din calcule însă, este imposibil, pentru că ai nevoie de 14.000 de drumuri ale basculantelor încărcate cu pământ. Or, noi avem doar șapte basculante. Deci vom avea o procedură de licitație“, a declarat Olguța Vasilescu. Primarul spune că proiectul va fi prezentat joi de vicepremierul Liviu Dragnea. „Important este să avem concursul de soluții finalizat. Se demarează procedura de licitație pentru execuție și sper să fie gata în 2016. În caietul de sarcini am înțeles că sunt prevăzute zece luni pentru execuție, deci poate participa doar o firmă foarte mare din UE, care a mai construit așa ceva. Pentru firmele din Craiova este imposibil“, a conchis primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS