9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria plătește chirie pe Extensiv, Mihăileștii - datori la bugetul local

Primăria plătește chirie pe Extensiv, Mihăileștii – datori la bugetul local

CL Craiova vrea să închirieze stadionul „Extensiv“ pentru CSU, până la demolarea și reconstruirea arenei „Ion Oblemenco“. Firma care deține stadionul aparține fraților Eugen și Nicu Mihăilescu și este în faliment. Stadionul de lângă Parcul „Nicolae Romanescu“ a fost scos la vânzare pentru cinci milioane de euro, dar lichidatorul nu a găsit cumpărători. Frații Mihăilescu datorează bugetului local circa 300.000 de lei.

Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a ședinței ordinare din 28 august un proiect de hotărâre privind închirierea bazei sportive „Extensiv“, de la Nick SPRL, lichidatorul judiciar al Extensiv Com SRL, societatea care deține în proprietate stadionul. Extensiv Com SRL este firma deținută de frații Nicu și Ion (Eugen) Mihăilescu, foștii patroni ai clubului de fotbal Extensiv Craiova, care a activat în Liga I în sezonul 1999-2000. Ulterior, echipa craioveană a fost preluată de Jahani Farid (Paul Valută) și și-a schimbat numele în FC Craiova, apoi în FC Caracal, după care s-a desființat. Stadionul a fost construit în spatele Parcului „Nicolae Romanescu“, pe un teren preluat de la TCIF Craiova, societate cu care s-a și judecat în ultimii ani pentru dreptul de proprietate. După cum se știe, municipalitatea participă la proiectul CSU Craiova cu stadionul „Ion Oblemenco“, arena pe care joacă în prezent echipa. CL Craiova s-a asociat (HCL nr. 397/2013) anul trecut cu Clubul Sportiv „Universitatea“ și cu SC Blue Lions Capital SA – devenită ulterior Club Sportiv U Craiova SA. Potrivit contractului (nr. 14/2013), societatea finanțatoare a clubului trebuie să plătească 10% din sumele încasate pe bilete și abonamente către CL Craiova și 5% către CS Universitatea Craiova. Art. 18 din contractul de asociere spune că CSU va avea exclusivitate pe stadion timp de 15 ani, cu posibilitate de prelungire.

Primăria, creditoarea Extensiv

Prin HCL nr. 99/2014 de anul acesta, CL Craiova a aprobat transmiterea în folosință gratuită către Compania Națională de Investiții (CNI) SA o parte (7,7 hectare) din complexul „Ion Oblemenco“ pentru construirea unui nou stadion, cu o capacitate de 30.000 de locuri, evaluat la 45-55 de milioane de euro, care să îndeplinească standardele UEFA Euro 2020. Art. 15 din contractul de asociere spune ce se va întâmpla cu noul stadion: „Dreptul de folosință asupra bunurilor aportate de municipiul Craiova este menținut și după reconstrucție, extindere și/sau modernizare, fără nici altă contraprestație a celor asociați“. În schimb, Club Sportiv U Craiova SA este obligată „să desfășoare toate meciurile echipei de fotbal (considerate pe teren propriu) numai pe teritoriul administrativ al municipiului Craiova, cu excepția cazurilor în care organismele de sport naționale (FRF) sau internaționale (FIFA, UEFA) competente impun desfășurarea meciurilor în alt loc“ (art. 10). În cazul reconstrucției sau modernizării arenei „Ion Oblemenco“, municipiul are obligația să pună la dispoziția echipei de fotbal „bunuri care să permită acesteia desfășurarea în condiții rezonabile a activității sportive și care vor fi situate în municipiul Craiova sau de a asigura în orice mod utilizarea unor astfel de bunuri de către echipa de fotbal“ (art. 17). În acest scop, „părțile vor încheia prompt orice act pentru utilizarea legală a bunurilor respective și exercitarea drepturilor prevăzute pentru părți în acest contract“.
În cazul în care municipalitatea va închiria arena „Extensiv“, stadionul trebuie adus la standardele de omologare pentru Liga I. Rămâne de văzut cine va achita aceste costuri. Pe de altă parte, Primăria Craiova este unul dintre creditorii falimentarei Extensiv Com SRL, cea care deține stadionul, având de recuperat circa 300.000 de lei (67.000 de euro). Potrivit lichidatorului Nick SPRL, stadionul a fost evaluat inițial la 6,1 milioane de euro. Cu toate că prețul la care a fost scos la vânzare a fost scăzut la 5,1 milioane de euro, lichidatorul nu a găsit cumpărători până acum. La prețurile vehiculate, rămâne de văzut care va fi chiria. Potrivit proiectului de HCL, „prețul de pornire al închirierii bazei sportive va fi stabilit prin raport de evaluare, care va fi supus aprobării CL Craiova“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS