10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNATO de Oltenia se modernizează cu 2,8 milioane de euro

NATO de Oltenia se modernizează cu 2,8 milioane de euro

\n

Guvernul român alocă bani pentru utilități și drumuri la Deveselu (Olt) datorită bazei NATO care va fi construită în localitate. Fosta bază aeriană de 175 de hectare, operațională din 2015, va găzdui 200 de militari americani și va fi dotată cu rachete antibalistice SM-3. 400 de milioane de dolari alocă SUA pentru a transforma micuța localitate aflată la șapte kilometri de Caracal în punct strategic de apărare al NATO. 

Vicepremierul Liviu Dragnea, însoțit de ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, au efectuat ieri o vizită de lucru la baza NATO de la Deveselu (Olt), unde SUA instalează facilități ale scutului antirachetă. Oficialii români s-au întâlnit cu reprezentanți ai Comisiei de Buget din cadrul Congresului american, care supraveghează lucrările. Ulterior, aceștia s-au interesat de lucrările la drumuri și utilități în comuna Deveselu.
„Am avut o discuție cu domnul primar pentru a vedea care este stadiul celor trei proiecte din comună, care au legătură cu prietenii noștri americani: sistemul de alimentare cu apă, canalizarea și stația de epurare, precum și drumurile de acces. Pentru sistemul de alimentare cu apă mai este nevoie de 1,5 milioane de lei, la sistemul de canalizare și stația de epurare – 3,3 milioane de lei și pentru drumuri – 8 milioane de lei“, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta a precizat că localitatea va primi toate fondurile necesare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), urmând ca astăzi să fie semnate actele adiționale pentru suplimentarea fondurilor. „Spre finalul lunii noiembrie, cele două proiecte importante (rețele de apă și canalizare) trebuie să fie gata, astfel încât utilitățile pentru acest obiectiv strategic să devină funcționale“, a mai precizat Dragnea.

Școală și grădiniță pe banii americanilor

La rândul său, ministrul Mircea Dușa a spus că lucrările din interiorul bazei NATO sunt în grafic. „Partea română a executat anul acesta lucrări la împrejmuire și iluminatul perimetral. Până la sfârșitul anului, vom finaliza și lucrările la sistemul de securitate și supraveghere. Lucrările edilitar-gospodărești vor fi finalizate în cursul acestui an, astfel încât baza să devină operațională din 2015. În bază există deja un număr de militari americani care se ocupă de problemele specifice, dar și constructorii care lucrează la sistemul Aegis și sistemele de lansare SM3. Am discutat despre investițiile pe care le facem în comun, dar și despre obiectivele NATO după summitul din Țara Galilor, vizavi de reasigurarea măsurilor pe flancul estic al NATO, dar și de necesitatea ca în țările de graniță să existe facilități permanente sau prin rotație“, a precizat Mircea Dușa.
Primarul localității Deveselu, Ion Aliman, a spus că întâlnirea „va intra în istoria comunei“. Baza NATO aduce comunei, pe lângă utilități și drumuri, și investiții în unitățile de învățământ, finanțate de SUA. „Vom avea o grădiniță nouă, iar școala se modernizează. Este un proiect care va fi finalizat pe 15 mai 2015. După ce termină în Deveselu, ne mutăm cu lucrările în satul Comanca“, a afirmat primarul.

Dotările bazei NATO de la Deveselu

Baza Aeriană de Vânătoare-Bombardament de la Deveselu (la 7 km de Caracal) a fost construită în 1952, cu sprijinul URSS. Aici au aterizat primele avioane MIG 15, ulterior fiind înlocuite cu MIG 19 și MIG 21. În anii ’60, aici a avut loc primul zbor supersonic cu un MIG 19. În 2002, baza a devenit inactivă, dar Deveselu a ajuns un punct strategic important pe hartă după ce NATO a decis amplasarea aici a facilităților scutului antirachetă. Baza militară se întinde pe aproximativ 175 de hectare. Costurile pentru ca ea să devină operațională în 2015 sunt estimate la circa 400 de milioane de dolari. Până în prezent, SUA au alocat deja 100 de milioane de dolari, iar partea română va asigura anumite lucrări și utilitățile. Când va deveni operațională, baza va fi deservită de 200 de militari. Lucrările au fost demarate în octombrie 2013, iar în prezent sunt în grafic, au anunțat oficialii. Baza NATO de la Deveselu va fi dotată cu sistemul Aegis, produs de gigantul Lockheed Martin, și rachete RIM-161 Standard Missile a (SM-3) – utilizate de către forțele navale ale SUA pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, de croazieră și intercontinentale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS