13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVița-de-vie e distrusă. Vinul se împuținează

Vița-de-vie e distrusă. Vinul se împuținează

http://www.youtube.com/watch?v=k_CI8FnUJKI” frameborder=”0

\n

Specialiștii spun că, în unele zone din Dolj, cantitatea de vin produsă în toamnă va fi mai mică decât anul trecut cu cel puțin 50% în cazul viilor care nu au fost tratate. Strugurii s-au stafidit, s-au mănit, iar boabele se desprind de pe ciorchini.
E ora 10.00 dimineața. Soarele arzător ne bate în moalele capului, dar, cum canicula nu ne mai sperie de câțiva ani încoace, luăm la pas drumurile de țară.

La Primăria Perișor, într-o încăpere de numai câțiva metri pătrați, aerul este irespirabil. Soarele bate fix în geamurile micului birou, iar căldura se simte până și în nări. Îl întreb pe interlocutorul meu de producțiile agricole, dar el aduce vorba de ce îl doare: vița-de-vie „e terminată“. Adio, vin anul acesta! „Sunt afectate viile, la care, din cauza ploilor acide, s-a uscat vița și nici producție nu prea mai e, nici nu prea a fost de la început. Și strugurii sunt distruși, dar nu total. Se cunosc boabele negre, boabele pălite. Va fi mai puțin vin anul acesta“, spune viceprimarul comunei Perișor, Gheorghe Safcea.
Locuitorii comunei doljene Perișor se plâng de faptul că, din cauza vremii, vița-de-vie este distrusă, iar producția de vin va fi compromisă, atât în cazul viilor îngrijite și tratate, cât mai ales al celor la care nu s-au aplicat tratamente.
Mergem împreună pe câmpurile din jur să vedem cu ochii noștri vița-de-vie distrusă. După o perdea de pădure, omul ne spune: „Ia uitați via!“. Mă uit în jur, dar vița-de-vie pe care ne-o arată viceprimarul este cotropită de buruieni, încât de departe cu greu distingi că acolo este o cultură. „Stați departe că vă umpleți de turiță!“, spune protector omul, când vrem să intrăm în vie. Strugurii sunt distruși, doar câteva boabe se mai văd pe ciorchini. Mergem mai departe prin roua dimineții, acompaniați de greieri, de stoluri de țânțari care se țin de noi ca scaiul, și chiar de o pupăză, care se tot ridică și coboară, parcă nehotărându-se ce să facă.
Pășim prin iarba verde, pe care se văd bobițe de rouă sclipind în soare, și miroase a verdeață și a proaspăt. Mai trecem de încă o perdea de pădure și ajungem la alte culturi de viță-de-vie. Frunzele sunt uscate, strugurii sunt puțini și distruși. Doar un soi de viță mai înaltă, pusă pe araci, mai îngrijită decât altele, pare să fi făcut față manei. Dar degeaba au rezistat frunzele, că strugurii sunt foarte puțini și aici.
Năpădiți de țânțari, facem cale-ntoarsă pe același drum plin de iarbă udă pe care venisem. Ne curățăm plantele lipite de haine (turița, de care vorbea viceprimarul), ierburile intrate prin pantofi și sandale, și revenim în sat.

„Se va face mai puțin vin anu’ ăsta!“

Pe o bancă stau trei femei, obosite și toropite de căldură. Se sprijină în sapele cu care au tăiat dis-de-dimineață buruienile. Le întrebăm de vița-de-vie. „S-au mănit viile de la căldură, de la stropii de ploaie, că, dacă dau vreo câțiva stropi de ploaie e mană aia. Și strugurii s-au mănit. Se va face mai puțin vin anu’ ăsta!“, a spus Veta Bucătură, cu o voce răgușită și puțin cam sâsâită, din cauza lipsei câtorva dinți. Femeia se plânge că și roșiile au fost distruse de mană. „Și roșiile sunt la fel ca viile, sunt mănite. Nu mai facem bulion ca în alți ani. Și sunt și scumpe ca să cumpărăm. E doi lei kilogramul…“.

Și cei care au tratat viile au probleme cu producția

Vița-de-vie este afectată de mană nu doar în ograda locuitorilor din Perișor, ci și în comunele din jur, spun localnicii. Inginerii agronomi din zonă sunt de părere că la unii proprietari particulari care dețin viță-de-vie, cantitatea de struguri ce va fi recoltată la toamnă va fi la jumătate față de anul trecut, deci și producția de vin va fi mai mică decât în 2013. În timp ce viceprimarul estima o producție de vin mai slabă cu 30%, specialistul agronom susține că va scădea chiar cu 50% producția de struguri, respectiv cea de vin.
„Din păcate, vița-de-vie este afectată. Anul acesta vom avea mai puțin vin și de proastă calitate. Veți vedea că la cei care nu au tratat viile se va reduce cantitatea de vin la 50%. Este cam mult, dar boabele au rămas singure pe coardă și frunză nu mai este. În momentul ăsta, strugurii se stafidesc, nu se mai coc uniform, rămân mici și producția se reduce la 50-60%“, ne explică inginerul Marian Baronescu, fermier în Perișor.

Vița-de-vie trebuia tratată succesiv

Fermierul susține că aceia care au tratat viile așa cum trebuie obțin producții mai bune de struguri, dar există și vii tratate care tot au fost distruse, însă în proporție mai mică decât cele netratate. În schimb, aceia care nu au aplicat tratamentele succesive, cum scrie la carte, periodic, nu pot să spere la producții bune de struguri. Unii locuitori din Perișor spun că și în cazul viilor la care s-au făcut mai multe tratamente se observă că s-a distrus o parte din producție, din cauza ploilor acide și a manei care a făcut ravagii în zonă.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Dolj, Ion Gavrilescu, a declarat, în urmă cu două săptămâni în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, că vița-de-vie și pomii fructiferi sunt afectați de condițiile meteo din această vară capricioasă. „În viticultură și pomicultură, tratamentele nu au putut fi făcute la momentul optim sau cu frecvența care ar fi trebuit să asigure protecție totală, și vor fi unele pierderi, cu siguranță. Sectoarele cele mai afectate de aceste ploi în exces sunt pomicultura și viticultura“, a spus Ion Gavrilescu.

Vița-de-vie, afectată și de făinare

Autoritățile doljene din domeniul agricol și fitosanitar au precizat recent că, anul acesta, vița-de-vie a avut probleme în Dolj. În aceeași emisiune, Iuliana Danciu, inspector în cadrul Unității Fitosanitare Dolj, a precizat: „În acest an am avut foarte multe bacterioze la tomate, am avut multă mană de sol. La vița-de-vie am avut și făinare, și acarieni. Am emis avertizări și pentru molia viței-de-vie“.
Făinarea este produsă de o ciupercă (Uncinula necator) care apare primăvara și se manifestă pe parcursul întregii perioade de vegetație a viței-de-vie, până toamna târziu. Ciuperca distruge frunzele, lăstarii, dar și boabele și ciorchinii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS