12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBacalaureatul, mai mult o provocare pentru candidați

Bacalaureatul, mai mult o provocare pentru candidați

http://www.youtube.com/watch?v=5IQtFSRmEsA” frameborder=”0

Ieri a debutat a doua sesiune a examenului național de bacalaureat, cu proba competențelor de comunicare în limba română. Pentru sute de candidați din județul Dolj este însă prima dată când susțin acest examen, fiind în situație de corigență la anumite discipline de studiu.

Ieri, 409 absolvenți de liceu au fost așteptați în sălile de examen din județul Dolj pentru a susține proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română. Examenul s-a derulat în șapte centre. Cel mai mare centru de evaluare a fost la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova. „La proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română sunt 94 de candidați. Este singura zi în care se poate susține această probă și candidații trebuie să se prezinte în cursul zilei până la ora 16.00“, a precizat Nicolae Daniel Petrescu, directorul adjunct al colegiului. Candidații au declarat că nu au emoții la probele de competențe, ci mai mult la examenele scrise. „Aștept să susțin examenul al limba română. Nu am emoții deocamdată. Cred că sunt pregătită să promovez. Îmi este teamă doar de proba scrisă la matematică. La această disciplină am avut probleme și în cursul anului școlar. Nu am promovat la această disciplină și nu am intrat în bac în prima sesiune“, a spus Lavinia Fetica. Cei care au intrat în sala de examen au avut însă părerile împărțite despre prima probă de examen.
„Nu am avut nici un pic de emoții. Subiectele au fost acceptabile. Am avut ceva despre Sadoveanu. Nu au fost probleme“, a spus Laurențiu Ciucu. Pentru alt coleg al său, biletul de examen nu a avut însă cerințe deloc ușoare, subliniind faptul că nu s-a pregătit prea mult timp pentru bacalaureat și a venit mai mult să încerce că poate are șanse să-l promoveze. „Subiectele au fost foarte grele. Am avut ceva despre un text la prima vedere, un autor despre care nici nu am auzit. Nu pot spune că am stat mult timp să învăț. Nu prea m-am pregătit. Am venit mai mult să încerc pentru că la prima sesiune nu am putut să particip. Nu am promovat la matematică“, a spus Ionuț Milarez.

Treziți de la ora 5.00 pentru a face naveta

Sesiunea de toamnă a examenului național de bacalaureat se derulează în centre de examen organizate numai în Craiova, la Colegiul Național „Gheorghe Chițu“, Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul „Ștefan Odobleja“, Liceul „Traian Vuia“ și Liceul „Matei Basarab“. La aceste unități de învățământ sunt arondați și elevi din Bechet, Calafat, Bârca, Dăbuleni, Băilești, Cetate, Plenița și Filiași. Pentru unii candidați, acest examen presupune deplasare zilnică și pe distanțe de 100 de kilometri. „M-am trezit de la ora 5.00 să vin la examen. Eu vin la examen de la Calafat. Am de parcurs 100 de kilometri și este destul de obositor, dar nu sunt alte condiții“, a spus unul dintre candidați. Elevii care nu se prezintă în sălile de evaluare în ziua în care sunt programați nu mai pot susține proba în altă zi. „Având în vedere perioada foarte scurtă în care se desfășoară aceste probe de competențe, nu mai există posibilitatea de participare într-o altă zi, cu atât la mai mult la probele de competențe lingvistice și cele digitale, care presupun și un examen scris, la care subiectele se postează o singură dată“, a declarat inspectorul școlar Alexandrina Năstase, vicepreședintele comisiei județene de bacalaureat.

Astăzi începe a doua probă de competențe

Astăzi candidații trec prin cea de-a doua probă a acestei sesiuni de evaluare a competențelor de comunicare într-o limbă de circulație internațională, care se derulează în două etape. „433 de candidați sunt înscriși pentru proba de evaluare a competențelor de comunicare într-o limbă de circulație internațională, 375 fiind înscriși să susțină examen la engleză, 75 la franceză și unul la spaniolă. Pe 19 august elevii vor participa începând cu ora 12.00 la proba de audiție de 30 de minute, iar de la ora 13.00 vor participa la proba scrisă. Pe 20 august se derulează proba de comunicare orală asemănătoare cu cea de la limba și literatura română“, a precizat inspectorul școlar Alexandrina Năstase. Ultima zi de susținere a competențelor este 22 august, când se evaluează competențele digitale fiind înscriși 411 candidați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS