24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalParcul „Romanescu“ - modernizat, „Tineretului“ - uitat

Parcul „Romanescu“ – modernizat, „Tineretului“ – uitat

\n

La doi-trei ani de când au fost schimbate băncile, coșurile de gunoi și stâlpii de iluminat în Parcul „Romanescu“,  administrația locală vrea altele noi, o parte din ele fiind plătite din bani de la bugetul local. Între timp, în celălalt parc mare al orașului, „Tineretului“, băncile și coșurile au dispărut de ceva vreme fără ca primăria să pună altele în loc.

„Tataie! Nu curge apa, nu merge butonul!“, strigă băiatul de câțiva anișori, tot încercând să obțină un strop de apă de la una dintre cele patru țâșnitori din Parcul Tineretului. „Nu merge, tataie, nu merge că butonul este la Olguța“, vine răspunsul bunicului, care își supraveghează nepotul de pe o bancă alăturată. La o astfel de „discuție“ asistam ieri în Parcul „Tineretului“ din Craiova. Dacă ar lipsi sau nu ar funcționa decât butonul de la țâșnitoare, nu ar fi nimic de zis, dar multe din bunurile din parc au început să dispară fără urmă sau să se degradeze sub privirea „prea înțelegătoare“ a administratorului parcului, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public din subordinea primăriei. Locurile de joacă încep să se strice din cauza celor care nu vor sau nu reușesc să citească indicațiile de pe aparatele de joacă care spun că sunt destinate copiilor. Nu mai departe de săptămâna trecută, inelul leagănului cuib s-a prăbușit când a fost suprasolicitat de tinerele care nu au ținut seama de greutatea suportată de bietul scrânciob, ci doar de senzația fustelor în vânt, după cum spune un craiovean care vine frecvent cu nepoțica în parc și care a asistat la momentul în care acesta a cedat. „Vin de trei-patru ori pe săptămână cu nepoțica și acum două duminici s-au suit câteva fete, cinci-șase de vreo douăzeci de ani, și s-au rupt două bride de sus, iar la tiroliană s-a dus un toron, așa se numește un fir din cablu. Și aceea este suprasolicitată, că nu se dau doar copii de 14 ani cum este prevăzut, se dau și mai mari. Nu a fost nici un polițist, nu au supravegheat și… Păcat, că parcul este de nota zece“, este de părere Marian Grăsune. De asemenea, dintr-un balansoar tip căluț pe arc nu a mai rămas decât montura prinsă în beton. În partea neamenajată a parcului, obiectele dispar „ca în codru“. Băncile, coșurile de gunoi și capacele de la gurile de canal sunt la mare căutare. Cum altfel s-ar explica dispariția, încă din luna martie, a cinci bănci, atât de pe aleea principală, cât și de pe cele adiacente? „Băncile au fost rupte și sunt în depozit, la reparat“, spunea, în urmă cu cinci luni, directorul RAADPFL, Florin Lungu. Și „la reparat“ au rămas.

„Dacă vor să cheltuiască niște bani, să-i cheltuiască cu folos”

În Parcul „Romanescu“, altfel stau lucrurile. Aici totul se transformă, totul se modernizează, până și ceea ce a fost schimbat acum un an-doi. Administrației locale nu-i mai plac actualii stâlpi de iluminat, de pe marginea aleilor. Nici băncile și nici coșurile de gunoi nu mai sunt în ton cu „vremurile“, chiar dacă au fost schimbate acum doi ani și majoritatea sunt în stare foarte bună. Proiectul care ar trebui să dea o nouă față Parcului „Nicolae Romanescu“ prevede stâlpi de iluminat ca în anii 1900, în genul celor deja instalați în Centrul Istoric, și băncil din fontă. Municipalitatea va plăti de la bugetul local 15 milioane de lei, pe lângă cele aproape 50 de milioane din fonduri europene pentru a face Parcul „Romanescu“ așa cum a fost el odinioară gândit de arhitectul francez Eduard Redont.
Craiovenii nu prea înțeleg de ce și-a pus în cap administrația locală să scoată bani de la buget și să-i dea pe schimbări inutile. De ce nu se mulțumește doar cu modernizările care se impun? „Nu este bine. Astea sunt foarte frumoase, sunt bune și băncile, și stâlpii. De ce să mai arunce niște bani? Băncile nu cred că au mai mult de doi ani. Să facă mai degrabă locuințe sociale“, este de părere Olimpia Oprea, o craioveancă venită luni cu nepoțelul în Parcul „Romanescu“. „Dacă vor să cheltuiască niște bani, să-i cheltuiască cu folos, dar nu în felul acesta. Să amenajeze aleile, să îngrijească lacul. Băncile arată excepțional, stâlpii sunt frumoși, nu văd de ce să-i schimbe. Sunt multe altele de făcut în parc“, spune craioveanul Constantin Cheder. Parcă nimeni nu vrea să se irosească fonduri, când risipa nu se impune. „Băncile sunt destul de bune. Coșurile sunt bune. Stâlpii ce au? Nu, nu este bine. Să facă aleile“, afirmă Vasile Anghel, un alt craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS