17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Operissima - Visul unei nopți de vară pe străzile Craiovei“

„Operissima – Visul unei nopți de vară pe străzile Craiovei“

Opera Română Craiova aduce, în perioada 13 -17 august, în cartierele Băniei, „Operissima – Visul unei nopți de vară pe străzile Craiovei“, în cadrul stagiunii estivale a instituției de cultură.

Mutarea stagiunii estivale a Operei Române Craiova în stradă s-a născut din dorința de a-i conferi operei popularitatea de care se bucura în secolul trecut, când era considerată o artă a maselor. „Opera trebuie scoasă din clădirile masive, cu aspect intimidant, rezervate elitelor, pentru a deveni accesibilă oricui, la colț de stradă, acolo unde spiritualitatea pierde lupta în fața cotidianului, funcționând drept catalizator al emoției artistice autentice“, susțin reprezentații Operei Române. Operissima aduce în fața craiovenilor cele mai reprezentative momente din repertoriul ultimilor ani.
Maestrul Alexandru Iosub va dirija un program variat şi captivant prin alăturarea unor „şlagăre“ din creaţii de Verdi, Rossini, Puccini, Kalman. Canțonete, zarzuele, precum și secvenţe orchestrale din lucrări scenice vor alterna cu arii de mare impact din repertoriul liric, momente spumoase din operete, coruri celebre sau numere captivante de balet.
Soliștilor Operei Române Craiova, Renata Vari, Iona Cherata, Florin Ormenișan, Noemi Modra, Laurențiu Nicu, Eva Ștefănescu, Nicu Popa, Dragoș Teodorescu, Olguța Ilie li se vor alătura și doi balerini ai Operei Naționale Române Timișoara, Alina Mihai și Alin Radu.

Povești în pas de dans

Cei doi balerini ai Operei Române Timișoara vor aduce pe scena craioveană „mai multe povești de dragoste“, spuse bineînțeles în vârful poantelor, după cum mărturisea Alina Mihai. „Vor fi două momente: un număr de balet clasic, un adaggio de final din actul al III-lea, din «Fiica faraonului» pe muzica lui Cesare Pugni, care se dansează doar la Moscova, și o compoziție proprie, un tango «Por una cabeza» de Carlos Gardel, dar și câteva numere surprize“, a precizat Alin Radu. Deși drumul spre succes şi performanță „este greu și dureros, presărat cu sacrificii, pe măsură ce începi să apari pe scenă, să culegi aplauze și să ai satisfacții totul devine mai plăcut și mai ușor“, ne-a spus Alina Mihai. Poveștile lor din „Visul unei nopți de vară“ vor cuceri, cu siguranță, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată când au urcat pe scene lumii. Baletul este totul peste ei și asta se vede cu fiecare mișcare executată în lumina reflectoarelor pe ritmuri amețitoare sau clasice. „Noi ne trezim și plecăm în sala de balet, pentru a reveni după orele de curs pe care la susținem la Liceul de muzică, secția de coregrafie. Baletul este viața noastră”, a conchis Alina Radu.

Întâlniri muzicale

Opera Română Craiova dă întâlnire publicului în aer liber, pentru a se bucura de seri de muzică, dans, operă sau operetă, prezentate pe scenele mobile amenajate în principalele cartiere din oraș.
Miercuri, 13 august, de la ora 21.00, orchestra, corul și baletul Operei Române vor poposi în cartierul Craiovița Nouă (strada George Enescu, lângă Poștă). Joi, 14 august, „Visul unui nopți de vară“ va prinde contur în cartierul Valea Roșie (strada Împăratul Traian, lângă biserică), vineri, 15 august – în Brazda lui Novac (parcarea dintre blocurile G5 și WIN), sâmbătă, 16 august – în Rovine (parcul situat pe strada Nicolae Iorga) și duminică, 17 august – în cartierul 1 Mai (loc de joacă, punct Trafo, în spatele hipermarketului Carrefour).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS