21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Dacă eu vreau să vând proprietatea, să mă lase!“

„Dacă eu vreau să vând proprietatea, să mă lase!“

Faptul că primăria dorește să excludă funcțiunea de locuire de tip rezidențial în Centrul Istoric al Craiovei îi nemulțumește pe unii dintre proprietarii de case din zonă. Aceștia consideră că este o decizie greșită atât din punctul de vedere al încurajării localurilor zgomotoase, cât și din cauza faptului că sunt proprietari pe spații mici pe care nimeni nu le-ar cumpăra pentru că nu ar avea ce afaceri să-și deschidă în interiorul lor. Contactați de GdS, reprezentanții Primăriei Brașov au explicat că, în Centrul Vechi de acolo, nu există o astfel de interdicție și nici nu s-a discutat vreodată despre așa ceva.

După cum GdS a relatat în urmă cu o zi, Primăria Municipiului Craiova vrea să excludă locuirea de tip rezidențial în Centrul Istoric al Craiovei. Hotărârea – după ce va fi votată și dacă va fi votată în forma actuală – nu s-ar aplica retroactiv, ci doar celor care vor dori să cumpere proprietăți în zona respectivă. Acest lucru nu se va răsfrânge, însă, doar asupra potențialilor cumpărători, ci și asupra actualilor proprietari.

„O să caut să vând să mă mut undeva, la azil. Ce ar putea să facă cineva aici, la mine?”

GdS a stat de vorbă cu doi oameni care locuiesc în propriile case din Centrul Istoric. Unul dintre ei, Mihai Motea, a spus că nu i se pare bună ideea primăriei. Omul chiar a dorit să-și vândă casa, însă nu a putut pentru că nu deține un loc unde să poată fi parcată o mașină. „Eu am vrut să vând casa asta și nu am putut să o vând pentru că nu am curte. Care a venit, m-a întrebat dacă am curte, pentru că voia să aibă unde să parcheze mașina. Mi-a scăzut valoarea imobiliară a clădirii dintr-un foc. La chestiunea aceasta cu PUZ-ul înseamnă că fug toți și nu mai pot să o vând niciodată. Eu sunt bătrân, o să caut să vând să mă mut undeva, la azil. Ce ar putea să facă cineva aici, la mine?“, spune bărbatul, arătând către casa lui. Omul este nemulțumit și de faptul că se încurajează deschiderea de localuri în zonă. „Lângă mine se vor face restaurante, nu ne deranjează și pe noi noaptea? Nu e o idee deloc bună. Dacă eu vreau să vând proprietatea, să mă lase, fără condiții impuse. Ce să deschidă aici, la mine? La subsol am închiriat, e un birou de cadastru, dar sus, cine să cumpere?“, se întreabă retoric domnul Motea.
În aceeași situație este și Elena Cuțui, care locuiește aici de ani buni și este proprietar. „Dacă cineva o să cumpere la mine, nu are ce să deschidă. Eu stau la etaj, dedesubt e croitorie. Nu mi se pare corect ce vrea să facă primăria, pentru că ni se îngrădesc anumite posibilități“, spune femeia.

Brașov: „Nici nu se pune problema la noi”

Ceea ce a declarat ieri, pentru GdS, președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Oltenia, arh. Radu Ionescu, și anume că nu cunoaște un precedent pentru o astfel de situație, a fost repetat și de purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Brașov, Sorin Torcea. „Noi nu putem să interzicem locuirea de tip rezidențial. Ce am cerut noi prin PUZ a fost specificul clădirilor care sunt cu fațadele la stradă, refacerea fațadelor, a firmelor societăților, un anumit regim de înălțime, neschimbarea elementelor arhitecturale sau interzicerea culorilor țipătoare. Eu nu am mai auzit de așa ceva și nici nu se pune problema la noi. Am reglementat aceste lucruri în 2009. Este una să reglementezi zonele industriale de zonele rezidențiale, dar să transformi o zonă într-una strict comercială… Ar fi o constrângere mai ales în ceea ce privește autorizația de construcție, pentru că nu ți se va da voie să faci decât ceea ce este permis prin PUZ și, odată cu acest lucru, ar trebui schimbată folosința locuinței din cartea funciară și toate actele“, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Rămâne de văzut dacă aceste lucruri vor fi luate în seamă de Primăria Craiova, mai ales în contextul în care acest Plan Urbanistic Zonal urmează să fie supus dezbaterii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS