16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Daneţi, la judecată pentru „afacerile“ cu romii din Olt

Primarul din Daneţi, la judecată pentru „afacerile“ cu romii din Olt

Procurorii craioveni au hotărât să trimită în judecată patru persoane, printre care se află Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, dar și partenerul său de „afaceri“, Constantin Spiridon, primarul din comuna doljeană Daneți. Luni, instanța de judecată a dispus ca trei dintre inculpați să mai stea în arest.

Miercuri, pe 9 iulie, magistrații de la Judecătoria Craiova emiteau mandate de arestare preventivă pe numele a trei inculpați – Constantin Spiridon, primarul din comuna Daneți, Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, și Elena Bițu, contabila de la Primăria Daneți.
Oamenii legii au stabilit că, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneți, printr-o serie de achiziții directe de bunuri și servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse și servicii care nu au fost recepționate în totalitate și a căror valoare a fost supraevaluată, prețurile acestora depășindu-le cu mult pe cele existente pe piață la momentul efectuării achizițiilor. Este vorba de indicatoare, leagăne, stații de autobuz și alte bunuri care ar fi fost achiziționate de Primăria din Daneți la prețuri mult „umflate“ de la firmele controlate de Vasile Anghel. Prejudiciul adus bugetului comunei a fost calculat la suma de peste 360.000 de lei.
După nici o lună, procurorii au încheiat cercetările în acest dosar de corupție și i-au trimis în judecată pe inculpați. Primarul Constantin Spiridon este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, contabila Elena Bițu de fals intelectual și abuz în serviciu, iar Vasile Anghel și al patrulea inculpat, Vasile Marius Savu, care va fi judecat în stare de libertate, de comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul cu numărul 30138/215/2014 în care sunt judecați cei patru inculpați a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 1 august.

Trei inculpați rămân la „răcoare“

Pe 31 iulie, Judecătoria Craiova a hotărât să mențină arestul preventiv în cazul celor trei inculpați aflați după gratii, iar în cazul lui Vasile Marius Savu menținerea controlului judiciar.
Hotărârea instanței a fost contestată de avocații inculpaților, iar luni, pe 4 august, judecătorii de la Tribunalul Dolj le-a respins contestațiile.  Anghel, Spiridon și Bițu urmează să fie judecați în stare de arest preventiv, iar Savu în stare de libertate, însă sub control judiciar.
Acesta din urmă este obligat să se prezinte în fața procurorilor sau judecătorilor când este chemat, să informeze de îndată dacă își schimbă domiciliul, să se prezinte la IPJ Dolj conform unui program de supraveghere, dar și să nu comunice în nici un fel cu ceilalți inculpați din dosar.
Primarul din Daneți nu este singurul din Dolj care a ajuns după gratii din cauza afacerilor făcute cu firmele romilor din Olt. Tot în iulie, însă anul trecut, Paulică Neagoe, primarul din comuna Țuglui, a fost arestat preventiv, fiind acuzat de anchetatori că a cumpărat pentru primărie diverse bunuri la preţuri mai mari decât cele de pe piață, prejudiciul adus bugetului comunei fiind estimat în acest caz la aproximativ 425.000 de lei. Printre bunurile achiziționate se numără pichete PSI, coşuri de gunoi, tobogane şi balansoare pentru mai multe locuri de joacă, bănci ori indicatoare rutiere. Bunurile respective au fost cumpărate de Primăria Ţuglui de firmele administrate de Iulian Mihai, Radu Zaga, Constantin Coman, zis Dacul, bulibaşa romilor din Drăgăneşti Olt, dar şi de la o firmă administrată de Luciana Mihai, fiica lui Iulian Mihai. În august 2013, procurorii au trimis în judecată cinci inculpați în acest dosar, care se află în prezent pe rolul Judecătoriei Craiova. Următorul termen a fost stabilit pentru 18 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS