11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsfaltarea de pe Râului, blocată de noi lucrări la canalizare

Asfaltarea de pe Râului, blocată de noi lucrări la canalizare

\n

Tel Drum va sista, cel mai probabil, asfaltarea străzii Râului pe o perioadă de câteva luni deoarece Primăria Craiova dorește să schimbe conductele de apă și canalizare menajeră din zonă. Concret, este vorba despre sensul de mers dinspre strada Brestei către strada Popoveni. Conform ADRSV Oltenia, lucrările au ca termen de execuție șase și patru luni, la care se adaugă perioada licitațiilor. La un calcul simplu, și optimist vorbind, canalizarea ar putea fi gata la anul.

După ce în luna martie au început lucrările de reabilitare pe strada Râului, constructorul Tel Drum SA ar putea sista lucrările care au ca termen de execuție 18 luni. Șeful de șantier, ing. Mihai Neacșu, a explicat pentru GdS că se află în situația neplăcută de a aștepta răspunsuri de la primărie în ceea ce privește atacarea sensului de mers dinspre strada Brestei către strada Popoveni. „Nu știu dacă sunteți în temă, dar primăria vrea să facă apă și canal pe fonduri europene în această zonă. Au depus proiectul, încă nu știu dacă s-a aprobat, și noi nu ne putem apuca de celălalt sens. Pe tronsonul 1 am făcut partea stângă, pe tronsonul 2 la fel. Trebuia să ne apucăm să decopertăm și pe celălalt sens, dar nu ne putem apuca deocamdată“, a explicat Neacșu.

Tel Drum: „Probabil că, în viitorul apropiat, o să cerem sistarea lucrărilor“

Acesta a menționat că este vorba de lucrări la canalizare care ar urma să fie efectuate chiar pe carosabil pe celălalt sens de mers. „Primăria, din câte am înțeles, are de făcut lucrările de apă și canal stânga-dreapta. Pe tronsonul 1 și tronsonul 2, pe partea stângă, au apă, dar pe trotuar. Asta nu ne-a împiedicat să lucrăm la partea carosabilă. Pe partea cealaltă, însă, au canal chiar pe partea carosabilă. Vă dați seama, dacă noi decopertăm și facem sistemul rutier, ei trebuie să spargă și nu ar fi OK“, a explicat șeful de șantier.
Singura soluție care ar rămâne în acest caz ar fi ca lucrările să fie sistate, în cazul în care nu se prelungește termenul de execuție a lucrării. „Dacă se întâmplă asta și nu se prelungește termenul, cred că o să fie dezastru. Am înțeles că mâine (astăzi – n.r.) este ședința de progres, iar ei (primăria – n.r.) nu ne răspund în nici un fel adreselor pe care le-am făcut. Probabil că, în viitorul apropiat, o să cerem sistarea lucrărilor. Atâta timp cât avem sistare, termenul nu mai curge. Nu este din vina noastră. Dacă era din vina noastră, că nu aveam utilaje, personal, nu aveam motiv să cerem sistare. Dar atâta timp cât vina e din partea primăriei…“, a încheiat Neacșu.

Bogheanu: „Aceste modificări în proiecte sunt frecvente. Proiectele nu sunt ca o farmacie“

GdS a luat legătura cu reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADRSV) Oltenia, care au declarat că lucrările vor fi întârziate cu câteva luni, fiind nevoie de șase luni pentru schimbarea conductelor de apă și patru luni pentru cele de canalizare. „Pe 17 iunie, Primăria Craiova a trimis o solicitare de înlocuire a conductelor de canalizare menajeră și apă pe strada Râului, solicitare care a fost aprobată. Acum mai este nevoie de semnătura primarului pe actul adițional. În solicitare se precizează faptul că respectivele conducte din oțel sunt vechi. Practic este vorba despre o revizuire a Proiectului Tehnic, după problemele la conducte semnalate de Compania de Apă atunci când s-au făcut racordurile de pe străzile adiacente străzii Râului. Prin acest act adițional se permite reabilitarea conductelor de alimentare cu apă pe tronsoanele 1, 2 și 3 și conductele de canalizare menajeră pe tronsonul 3. Valoarea acestor lucrări suplimentare este de 1,5 milioane de lei, banii care vin tot prin Programul Operațional Regional, iar termenul de execuție este de șase luni pentru apă și patru luni pentru canalizare“, a spus directorul ADRSV Oltenia, Marilena Bogheanu. Mai mult, pe lângă termenele de execuție, este vorba și despre perioada destul de îndelungată pe care se întinde o licitație. „Într-adevăr, primăria va trebui să demareze procedurile de achiziție publică, care înseamnă posibile contestații și timp pierdut. Acum depinde și de soluția tehnică ce va fi folosită. În mod normal, aceste lucrări suplimentare trebuia prevăzute în proiect. Aceste modificări în proiecte sunt frecvente. Proiectele nu sunt ca o farmacie. Aici vorbim de o garanție de cinci ani pentru lucrare și ar fi fost păcat să nu se reabiliteze și conductele de sub stradă“, a declarat Bogheanu.

CAO: „Nu se justifica să păstrăm rețeaua din oțel, veche de zeci de ani“

Reprezentanți ai Companiei de Apă Oltenia (CAO), administratorul conductelor, au explicat că firma care asfaltează strada Râului, mai exact Tel Drum SA, își poate continua lucrările pe măsură ce sunt înlocuite conductele. „Nu se justifica să păstrăm rețeaua din oțel, veche de zeci de ani. Concret, trebuie înlocuite conductele care se află în corpul trotuarului de pe sensul de mers asfaltat. Pe celălalt sens neasfaltat, de fapt cel mai deteriorat, conductele se află pe prima bandă de circulație de lângă trotuar. Estimez că lucrările vor dura între patru și șase luni, dar se pot face și mai repede. Acum depinde cât de repede se va atribui un câștigător la licitația pe care va trebui să o organizeze primăria. După ce se înlocuiesc conductele de pe un anumit tronson, firma care asfaltează poate interveni și ea imediat, astfel încât să se câștige timp“, a explicat un reprezentant al CAO.
Semne de întrebare ridică modul în care firma va înlocui conductele pe trotuarul de pe sensul asfaltat. Aici, Tel Drum SA a montat deja bordurile care ar putea fi afectate de lucrări, iar Ministerul Dezvoltării nu decontează de două ori aceleași lucrări. Din experiența recentă cu lucrările primăriei, o licitație durează până la șase luni, asta în cazul în care firmele sunt interesate de licitații. În consecință, mai sunt patru luni până la sfârșitul anului, așadar, pe un ton optimist, lucrările la canalizare ar putea începe în martie 2015. Dacă s-ar întâmpla asta, ar mai rămâne nouă luni timp pentru canalizare și asfaltare, asta fiindcă orice lucrare pe fonduri europene care depășește ca termen de finalizare 31 decembrie 2015 va fi suportată din bugetul local.
O situație asemănătoare este și pe strada Caracal, unde canalizarea se face pe fonduri din POS Mediu, iar asfaltarea pe POR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS