6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Mihail Jora

Mihail Jora (n. 2 august 1891, Roman, Neamț – d. 10 mai 1971, București) a fost un compozitor și dirijor român, membru titular (1955) al Academiei Române. A fost profesor și rector al Academiei Regale de Muzică din București.
Și-a făcut studiile la Leipzig și la Paris. Ca profesor de compoziție la Conservatorul din București, a educat o întreagă pleiadă de compozitori. Creația sa cuprinde balete (printre care „Curtea veche“, „La piață“, „Când strugurii se coc“ și „Întoarcerea din adâncuri“), suita simfonică „Priveliști moldovenești“ (suită în patru părți, care are la bază un motiv melodic din folclor: „Pe malul Tazlăului“,„La joc“, „Grâu sub soare“, „Alai țigănesc“), poemul simfonic „Poveste indică“, „Burlesca“ pentru orchestră, „Simfonia în do“, „Balada pentru bariton și orchestră“, lucrări de muzică de cameră (printre care „Cvartetul de coarde“) ș.a.
Este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai liedului în muzica românească. De remarcat faptul că și-a numit cele peste o sută de partituri de gen „Cântece“, tocmai pentru a sugera caracterul românesc și particularitățile specifice care despart aceste lucrări de tradiția liedului german, reprezentat în special de compozițiile lui Schubert, Schumann și Brahms. El a compus, pe versuri ale marilor poeți români, numeroase lucrări de acest gen, care se disting prin expresia lor originală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS