7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnainte și după inundații în Dolj: Evaluarea clădirilor și bani pentru pârâul Teslui

Înainte și după inundații în Dolj: Evaluarea clădirilor și bani pentru pârâul Teslui

http://www.youtube.com/watch?v=xatbEscw43s

Prefectul județului Dolj, Sorin Răducan, a cerut, în cadrul Colegiului Prefectural de ieri, ca serviciile abilitate să fie pregătite pentru codul portocaliu meteorologic de 24 de ore ce a intrat în vigoare astăzi la ora 3.00. Acesta a spus că va emite un ordin de prefect prin care să se constituie o comisie de evaluare din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții, care să se deplaseze în zonele afectate și să facă un bilanț.

Vremea rea din ultimele zile a fost adusă în discuție în Colegiul Prefectural de ieri, mai ales în contextul în care, de noaptea trecută, de la ora 3.00, județul Dolj se află sub cod portocaliu meteorologic. „Ce am văzut în județele vecine a fost îngrozitor. Zilele trecute am avut ocazia să văd că toate structurile MAI – ISU, Jandarmerie, Poliție – s-au mișcat foarte bine. Nu am avut pierderi de vieți omenești și mai multe bunuri au fost recuperate. Zic eu că, la nivelul acesta, cel puțin, există o echipă bine închegată. Dacă suntem în continuare atenți, nu vor fi probleme majore“, a spus prefectul de Dolj, Sorin Răducan.
Reprezentantul Centrului Meteorologic Regional Oltenia, prezent la colegiu, a spus că, pe lângă codul portocaliu din Dolj, Gorj și Caraș-Severin, celelalte județe ale Olteniei vor fi sub incidența codului galben, iar apoi va urma o perioadă mai liniștită. „Codul intră în vigoare la noapte (miercuri spre joi – n.r.), la ora 3.00, și va dura până pe 1 august la ora 3.00. Vom avea o cantitate de precipitații între 25 și 30 l/mp, izolat peste 50 l/mp. Urmează o perioadă mai lejeră. După aceste coduri nu ne așteptăm la precipitații intense, însă în perioada aceasta vom avea probleme“, a declarat specialistul meteo.

Șase milioane de euro pentru terminarea lucrărilor pe Teslui

Prefectul Răducan a spus că, marți, a avut discuții cu vicepremierul Liviu Dragnea și că speră ca guvernul să acorde o finanțare pentru finalizarea lucrărilor pe pârâul Teslui, unde au fost, de asemenea, probleme cu inundațiile. „În baza documentelor pe care astăzi (ieri – n.r.) le transmitem la București, sperăm să obținem o finanțare de șase milioane de lei, care ar asigura finalizarea lucrărilor pe pârâul Teslui și, zic eu, rezolvarea problemelor pe această zonă. Pârâul afectează cel puțin patru-cinci localități. A fost o lucrare care a început în 2008, oprită prin 2012 și, dacă hârtiile au plecat la minister, sper că în cel mai scurt timp avem finanțarea și finalizarea lucrărilor până în iarnă, pentru că nu mai e foarte mult de executat“, a explicat prefectul. Acesta a mai menționat că un caz asemănător este și în comuna Murgași. „A căzut un podeț metalic acolo. Primarul a zis că oamenii nu sunt izolați și trebuie doar să se deplaseze mai mult. Noi o să transmitem și această situație la București, pentru a vedea ce putem face. Va fi o chestiune foarte amplă, la ce calamități sunt în jurul nostru“, a subliniat Răducan.
Prefectul va emite un ordin prin care să fie constituite comisii de evaluare din partea Inspectoratului de Stat în Construcții, care să analizeze dacă au fost afectate structuri de rezistență la clădiri și dacă sunt eventuale pericole în zonă.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, prost dotate
Conform unui raport prezentat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia“ în cadrul Colegiului Prefectural, există 109 Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență la nivelul județului Dolj, dintre care doar 24 sunt dotate cu autospeciale de stins incendiile. Autospecialele sunt vechi, neînmatriculate, însă pot fi folosite atât pentru stingerea incendiilor, cât și pentru scoaterea apei. În strânsă legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Dolj, prefectul a apelat la autoritățile din fiecare localitate, cu rugămintea de a sprijini aceste servicii. „Cred că toți primarii ar trebui să înțeleagă utilitatea acestor servicii de voluntariat și, cu spijinul ISU ‘Oltenia’ sper ca aceste servicii de voluntariat să fie cât mai bine pregătite. Am rugămintea la primari să găsească fondurile necesare pentru echiparea lor. Pe teren, am văzut oameni care erau în trening, în tricouri. Nici nu puteai să-i diferențiezi“, a declarat Răducan.

Consiliul Județean Dolj sprijină localitățile afectate de inundații
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat în ședința CJ de miercuri că instituția pe care o conduce va sprijini cu bani din fondul de rezervă localitățile afectate de inundații. „Am propus ca din fondul de rezervă, din banii pe care îi mai aveam, 2,4 milioane de lei, să îi împărțim la câteva localități ca să poată să se gospodărească măcar cu apă plată, cu apă minerală, pentru a trece de aceste zile. Vă cerem și dumneavoastră, tuturor, în măsura în care puteți, să dați un sprijin pentru zilele următoare“, i-a îndemnat Prioteasa pe reprezentanții instituțiilor subordonate CJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS