3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBilanţ sumbru după prăpăd

Bilanţ sumbru după prăpăd

\n

La Novaci, peste 150 de persoane sunt încă evacuate din case, iar multe gospodării se aflau ieri tot sub apele râului Gilort, care nu au scăzut prea mult, din cauză că la munte a continuat să plouă. Autorităţile centrale au promis ajutor pentru repararea digurilor şi a podeţelor distruse de viitură. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a făcut public un prim bilanţ al dezastrului produs de ape. Acesta se prezintă astfel: „Au fost afectate: 1 municipiu cu două cartiere aparţinătoare; 2 oraşe, 7 comune şi 18 sate componente; 150 de persoane evacuate şi 7 izolate, 53 de case inundate, 64 de case izolate şi 98 gospodării inundate, 90 de anexe gospodăreşti inundate; 8 obiective socio-economice, 13 poduri şi 18 podeţe şi 17 punţi pietonale; 45,68 km de drum comunal; 52,45 km de drum forestier; 88,3 ha teren arabil şi 64,6 ha păşuni şi fâneţe; 23 ha pădure; 9 fântâni; 8 stâlpi de electricitate, 1 km rețele de alimentare cu apă sau de canalizare“, potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. O situaţie deosebită se înregistrează la Albeni, comună traversată de un drum judeţean. Conducătorii auto care vor să ajungă de la Târgu Jiu sau de la Târgu Cărbuneşti la Albeni nu o mai pot face pe DJ 675B, întrucât podul s-a rupt pur şi simplu pe jumătate, din cauza impactului devastator al viiturii. Există rute ocolitoare, dar acest lucru presupune kilometri în plus.

Comisie pentru evaluarea pagubelor

Premierul Victor Ponta s-a aflat ieri-dimineaţă la Novaci, unde a discutat cu sinistraţii şi cu autorităţile locale. A fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care a declarat că, împreună cu prefectul Alin Văcaru, au constituit o comisie judeţeană de evaluare a pagubelor produse de inundaţii la nivelul judeţului: „Debitele au mai scăzut. Pe perioda nopţii nu au fost probleme deosebite. Am constituit o comisie de evaluare a pagubelor împreună cu prefectul Văcaru. Sunt evenimente deosebite. Nu am mai întâlnit până acum un asemenea debit la râul Gilort. Avem o evaluare, un inventar al obiectivelor distruse. Evaluarea va fi făcută de experţi. Sunt pagube importante. Drumul de la Albeni e închis, a fost distrus. La Crasna avem probleme cu traficul. Se circulă pe jumătate din calea rutieră. S-au luat măsuri să nu mai înainteze râul către drum. La Albeni se circulă pe o rută ocolitoare, pentru că podul e rupt de la jumătate“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Salvaţi de pe munte

Echipele de intervenţie şi salvare au continuat şi ieri acţiunile de recuperare a persoanelor rămase izolate din cauza viiturilor. Este vorba de turişti sau culegători de ciuperci, rămaşi în zona de creastă a Munţilor Parâng, în diferite puncte. Astfel, echipajul de jandarmi montani care executa misiunea de menţinere a ordinii publice în staţiunea Rânca împreună cu lucrători din cadrul Salvamont Gorj au fost solicitați să intervină în urma a două apeluri telefonice prin 112 în punctul Curmătura și în punctul Pasul Urdele din apropierea zonei turistice Rânca, pentru găsirea și recuperarea a 14 turiști blocați de viitură. Jandarmii montani au acordat sprijin și au recuperat 11 turiști, ce au fost conduși în localitatea Novaci. În zonă au rămas trei turiști, care au refuzat să fie preluați, motivând că sunt cu un autoturism de teren şi cunosc zona. Intervenția pentru salvarea turiștilor a durat aproximativ 50 de minute, fiind desfășurată în condiţii nefavorabile, ca urmare a ploilor căzute în ultima perioadă. Jandarmeria Gorj sfătuieşte turiştii care sunt în zona montană Rânca să ţină cont de avertizările meteo, să nu se aventureze pe traseele turistice fără un echipament adecvat şi să aibă în permanenţă asupra lor un telefon mobil pentru a semnala la numărul de urgenţă 112 orice incident. Pentru recuperarea celor izolaţi pe munte a fost folosit şi un elicopter al MAI.

Localităţi fără energie electrică

Probleme au fost şi cu traficul pe Transalpina. În mai multe puncte, şoseaua a fost afectată de alunecări de teren, iar apele de pe versanţi au adus aluviuni pe carosabil. Probleme sunt la jumătatea distanţei dintre Sebeş şi Rânca. Mai mulţi turişti care au dorit ieri să ajungă la Rânca au fost întorşi din drum şi au ocolit kilometri buni pentru a ajunge în zona turistică din nordul judeţului Gorj. Precipitaţiile abundente au lăsat fără energie electrică mai multe localităţi, între care şi Rânca, echipele de intervenţie lucrând ieri să remedieze problema. N-au avut energie electrică nici localităţile Valea Gilortului din Novaci şi satele Aniniş, Cărpiniş şi Crasna Vale din comuna Crasna. Pentru a nu exista furturi din gospodăriile părăsite de proprietari, mai multe echipaje de jandarmi gorjeni patrulează zi şi noapte, în special pe Valea Gilortului. Totodată, Direcţia de Sănătate Publică Gorj recomandă populaţiei să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă din fântâni sau de la robinet, să utilizeze pentru prepararea hranei apă fiartă şi răcită, să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic, să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora, să evite expunerea prelungită la frig sau umezeală, să păstreze alimentele în condiţii igienice, să respecte igiena individuală, iar la primul semn de boală să se prezinte la cel mai apropiat spital sau medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS