18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrăpăd în mai multe localităţi vâlcene

Prăpăd în mai multe localităţi vâlcene

\n

În comuna vâlceană Vaideeni, 42 de persoane au rămas izolate pe o insuliţă, ieri după-amiază, între apele umflate ale pârâului Luncavăţ, care şi-a schimbat cursul. În zonă au fost trimise două elicoptere pentru salvarea oamenilor, după ce mai multe case ale cătunului Atârnaţi, ce aparţine de Vaideeni, au fost luate de viitură. De furia apelor nu au scăpat nici animalele din gospodării.
„La Vaideeni, râul și-a schimbat cursul și curge prin cătunul Atârnați, care numără 700 de suflete. Încercăm să salvăm animalele şi bunurile care se mai pot salva“, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, Cătălin Popescu.
Dumitru Nicu Cornoiu, prefectul judeţului Vâlcea, a declarat: „Nu se poate spune câte case au fost distruse şi luate de viituri, pentru că nimeni nu poate ajunge acolo. Pe insula formată între ape au aterizat elicopterele care au luat oamenii. Este o imagine de coşmar, e ceva infernal, copaci care au fost luaţi de ape“.
Prefectul judeţului Vâlcea a spus că oamenii evacuaţi vor fi cazaţi la şcoală sau la unele pensiuni existente în zonă: „Nu există probleme legate de spaţiile de cazare, deşi numărul persoanelor care nu vor mai avea unde să se întoarcă acasă în cătunul distrus de ape ar putea ajunge la aproape o sută, în condiţiile în care nu toţi se aflau în localitate în momentul în care au venit viiturile. Este o problemă faptul că multe dintre persoanele evacuate nu au posibilităţi financiare şi vor avea nevoie de ajutor din partea autorităţilor pentru a-şi reface casele luate de viituri“.

Alte localităţi afectate de inundaţii

Vaideeni nu a fost singura localitate grav afectată de inundaţii. O familie formată din trei persoane a fost evacuată dintr-o casă din localitatea Lăpuşata, la scurt timp după ce oamenii au fost scoşi din zona de pericol casa fiind luată de viitură, iar o persoană a intrat în şoc şi a fost dusă la spital, a mai precizat prefectul judeţului.
Şi în localitatea Vlădeşti, mai multe familii au fost evacuate din case din cauza viiturilor.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a hotărât să trimită elicoptere şi în sprijinul oamenilor din localităţile Rădeni, Vlădeasa şi Mălaia.
Râurile Cerna și Bistrița au produs viituri, au ieșit din matcă și au inundat zeci de gospodării riverane în localitățile Frâncești și orașul Băbeni. Sub cod de alertă de inundații au rămas toate localitățile în aval de râul Cerna: Măldărești, Oteșani, Popești și Șirineasa.
Potrivit ISU, tot județul Vâlcea a fost grav afectat de inundații și viituri, mai multe drumuri naționale au fost închise, drumuri județene distruse, poduri și podețe luate de apă. În Râmnicu Vâlcea, ploile au produs inundații în cartierele Râureni, Troianu, Dealul Malului și Goranu. De asemenea, ieri după-amiază, pe lângă drumurile naţionale 7A şi 65C, care au fost închise circulaţiei din cauza aluviunilor, pe alte două drumuri naţionale din judeţul Vâlcea au fost impuse restricţii.
Conform datelor furnizate de Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea, DN 67B era blocat în localitatea Fârtăţeşti, iar în staţiunea Călimăneşti, unde s-au produs căderi de pietre şi vin viituri de pe versanţi, nu se circulă, traficul rutier fiind deviat pe centura oraşului.
Tot ieri după-amiază a fost inundată şi staţiunea Olăneşti. Viitura de pe râul Olănești a luat trei case din comuna vâlceană Vlădești. „E dezastruos, râul Olănești nu a avut niciodată acest debit, trei case au fost luate de apă și altele sunt în pericol. Am evacuat oamenii, sunt în alertă. Situația e critică în comuna Vlădești“, a declarat primarul localităţii Vlădeşti, Sorin Ghiță.

Ajutoare pentru persoanele sinistrate

Vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul apărării Mircea Dușa s-au deplasat ieri după-amiază în comuna vâlceană Vaideeni. Gabriel Oprea a anunţat că a dispus ca din Rezervele de Stat să fie scoase 3.200 de kilograme de conserve de pateu, 4.860 de kilograme de conserve de carne, 24.300 de litri de apă şi 200 de seturi de pături, saltele, cearşafuri şi feţe de pernă, care vor ajunge în regim de urgenţă în zonele afectate de inundaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS