17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDebranșați de la apă cu poliția din cauza restanțierilor

Debranșați de la apă cu poliția din cauza restanțierilor

http://www.youtube.com/watch?v=teXht13FqjQ

\n

Sute de craioveni au rămas, începând de ieri, fără apă rece la robinet. Furnizorul de apă al orașului, Compania de Apă Oltenia, a pus piciorul în prag și a luat măsuri drastice împotriva asociațiilor care au restanțe. Proprietarii vor ajunge să ia apă de la cișmelele publice dacă nu-și plătesc întreținerea.

Pe lista marilor datornici sunt asociații de proprietari care nu și-au plătit consumul de apă de 14 ani. Într-o astfel de situație este Asociația nr. 24 Craiovița Nouă, care nu a mai onorat facturile la apă din anul 2000, având în prezent o datorie de 1.535.248 de lei. Datoria cea mai mare, 2.382.718 lei, o are însă Asociația nr. 14 din cartierul 1 Mai. Lista este mult mai mare, în total au fost vizate 16 asociații de proprietari: Asociațiile nr. 7 și 4 Mareșal Ioan Antonescu din cartierul 1 Mai, Asociația C2 – C5 Putnei, Asociația bloc 304 B – Henri Coandă, Asociația de locatari 5 Valea Roșie. Asociația bloc 51 garsoniere Brestei, Asociația 2 Romul, Asociațiile 48, 45, 28, 33, și bloc 159D din Craiovița Nouă, Asociația bloc E, Asociația bloc U8 Lăpuș.

Proprietarii bun-platnici sunt revoltați

Nu toate blocurile din asociațiile menționate au rămas fără apă rece, ci doar cele cu datoriile cele mai mari. Un astfel de bloc este U8 din cartierul craiovean Lăpuș, la care s-a sistat furnizarea ieri-dimineață. Proprietarii, între care și președintele asociației, au fost luați prin surprindere de echipele furnizorului de apă, care au intrat în subsol și au ridicat apometrul. Chiar dacă au fost avertizați de administratorul asociației, oamenii nu au luat în seamă somațiile, sperând că nu se va ajunge aici. „Cum adică s-a oprit apa? Nu este corect. Eu am pus mașina de spălat în priză. Sunt cu plata la zi. A anunțat asociația, dar nu credeam că se oprește chiar azi. Noi care plătim lunar ce facem?“, se întreba proprietara de la apartamentul 2 din blocul U8. Locatarii spun că este nedrept ca ei să sufere din cauza câtorva familii care au datorii de zeci de mii de lei la întreținere. Când dau ochii cu angajații Companiei, oamenii se revoltă. „Cum să opriți apa? Eu am plătit. Opriți la datornici! Îmi iau bucătura de la gură să plătesc facturile ca să trăiască cei de la Compania de Apă? De ce să sufăr eu pentru cei care nu plătesc? De ce să mă duc să iau apă de la fântână? Nu avem nici apă caldă, acum rămânem și fără rece. Au datorii câteva familii, sunt executate silit, de unde să luăm banii?“, se întreba revoltat președintele Asociației U8, Mitiță Cerăt.
Faptul că proprietarii își plătesc facturile este confirmat și de administratorul asociației.
„Din cele 36 de apartamente din bloc, 33 sunt cu plata la zi. Sunt doar trei apartamente cu restanțe, au datorii de peste 10.000 de lei. Nu au oamenii posibilitatea să își facă branșamente individuale, costurile sunt mari“, a spus Anca Radu, administratorul Asociației de proprietari Bloc U8.
În zadar s-au scandalizat și s-au împotrivit proprietarii din blocul U8, angajații Companiei, însoțiți de poliție, au debranșat cele 36 de apartamente de la rețeaua de apă.

Asociația a scos banii

Proprietarii din blocul S3 din Asociația nr. 48 Craiovița Nouă au avut noroc, cei de la asociație au scos bani din casierie și au plătit o parte din datorie. Prin urmare, proprietarii au rămas cu apă la robinet, iar angajații furnizorului de apă-canal au oprit debranșarea. „Blocul S3 din Asociația nr. 48 Craiovița Nouă a fost debranșat pentru neplată. Asociația are restanțe, nu-și plătise nici factura curentă. În acest moment și-au achitat factura curentă și o parte din restanță, iar blocul a fost rebranșat“, a precizat Mihaela Șoșoi, inginer în cadrul CAO.
De debranșare a scăpat și Asociația 2 Romul, fiindcă reprezentanții asociației au convenit să plătească datoria în tranșe. „La noi este o situație delicată, am avut o delapidare. Restanțele și datoriile de aici vin, proprietarii nu au nici o vină. Am căzut de acord cu cei de la Apă să le plătim pe perioada de vară mai multe tranșe a câte 5.000 de lei, până se stinge datoria“, a afirmat președintele asociației, Viorica Achim.

Debranșările continuă

Reprezentanții Companiei spun că astfel de acțiuni vor continua în perioada următoare, iar pe lista neagră a datornicilor sunt trecute și alte asociații de proprietari.
„Compania de Apă a demarat o acțiune de debranșare a asociațiilor de proprietari cu cele mai mari debite. Acțiunea se desfășoară în toate cartierele orașului. Avem 16 asociații de proprietari pentru azi, sunt vizate blocurile cu datorii foarte mari, dar în asociațiile în care nu am găsit înțelegere vom debranșa toate scările de bloc. Acțiunea va continua în funcție de înțelegerea celor de la asociație și după cum vor veni să-și plătească datoriile. Sunt debite foarte mari și foarte vechi și trebuie să le recuperăm. Trebuie să găsim înțelegere, scopul nostru este să recuperăm datoriile, nu să sistăm furnizarea apei“, a declarat Constantin Burnea, economist în cadrul CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS