12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de nou-născuți au rămas nevaccinați în Craiova

Sute de nou-născuți au rămas nevaccinați în Craiova

În maternitățile spitalelor din Craiova nu mai există vaccinurile împotriva hepatitei B și a tuberculozei, care trebuie făcute nou-născuților. Acestea sunt furnizate de Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP), dar acum licitațiile au fost întârziate. Medicii sunt nevoiţi să externeze copiii neimunizaţi, care riscă să se îmbolnăvească.

La Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ din Craiova, de trei luni au fost terminate vaccinurile care protejează nou-născuţii de hepatită şi TBC. Directorul Spitalului „Filantropia“, dr. Olguţa Alice Gavrilă, a precizat că nu au mai primit aceste vaccinuri de câteva luni. „La noi nu mai există acest vaccin de trei luni pentru că nu ne-au mai trimis cei de la DSP. Părinții care vor să facă aceste vaccinuri copiilor merg și cumpără din farmacii, dar nu prea se mai găsesc nici acolo“, a spus directorul Spitalului „Filantropia“.
Aceeași situație se întâlnește și în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Craiova. Aici, vaccinul împotriva hepatitei B nu se mai găsește din primele zile ale lunii iunie. Din fericire, cel pentru tuberculoză mai există.
Ultima zi în care medicii au imunizat bebelușii împotriva hepatitei a fost 3 iunie. „De atunci, nu mai vaccinăm din cauză că la nivelul întregii țări lipsește vaccinul. Cel împotriva tuberculozei există și copiii sunt vaccinați încă. În luna iunie, au rămas nevaccinați 227 de copii împotriva hepatitei B, iar în luna iulie și până acum sunt 151 de nou-născuți care nu au fost imunizați“, a declarat Constanța Preda, asistent-șef la Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova.
În mod normal, vaccinul împotriva hepatitei B trebuie făcut în primele 24 de ore de la naștere, iar cel împotriva tuberculozei în a cincea zi de la naștere, după cum spun medicii.

„Este posibil ca, la sfârșitul lunii, să primim dozele de vaccin“

Direcția de Sănătate Publică Dolj (DSP) este instituția care primește vaccinurile de la Ministerul Sănătății și apoi le distribuie spitalelor, în funcție de necesitățile fiecăruia. Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ștefan Popescu, a precizat că acești copii vor fi preluați de medicii de familie și atunci când se va reface stocul vor fi vaccinați. „Copiii vor fi vaccinați fie la spital, fie în cabinetele medicilor de familie după ce ajung vaccinurile. În urmă cu patru ani, a mai fost o perioadă de șase luni în care nu au existat vaccinurile, dar s-au recuperat toate cazurile. Acum s-au făcut licitații la Ministerul Sănătății, care nu au fost finalizate. Din spusele celor de la Minister, este posibil ca, la sfârșitul lunii, să primim dozele de vaccin. Noi am primit la începutul anului un număr de doze și aveam asigurată cantitatea de vaccinuri pentru șase-șapte luni. Luna trecută, am dat o parte din vaccinurile pe care le mai aveam de rezervă spitalelor din alte județe și acum s-au epuizat și la noi“, a declarat Ștefan Popescu.

„Nu este normal ce se întâmplă“

Tatăl unui nou-născut povestește că medicii i-au spus că trebuie să aștepte până când vaccinurile vor fi distribuite din nou. „Nu am ce să fac până când medicul de familie sau spitalul o să primească vaccinurile. Așteptăm, dar nu e normal“, a spus bărbatul.
Ramona Măceșeanu, mămica unui copil născut de o săptămână, este nemulțumită de faptul că nu i s-au făcut bebelușului vaccinurile la timp: „Noi stăm la Corabia și ne pun pe drumuri cu copilul. Am venit astăzi pentru vaccin și acum ne-au spus să ne întoarcem mâine să îi facă vaccinul împotriva hepatitei. Nu este normal ce se întâmplă pentru că plătim asigurare de sănătate“.
Medicii de familie așteaptă și ei să se facă aprovizionare cu vaccinuri. „Nu avem ce să facem. Dacă Institutul «Cantacuzino» nu mai produce vaccinul împotriva tuberculozei, trebuie făcute licitații internaționale și pentru că au întârziat ne lovim de această problemă. Când ajung la spital, primim și noi. Până atunci, nu avem de unde să luăm“, a explicat medicul de familie Gabriela Comișel.
Cele două vaccinuri nu se găsesc nici în farmaciile din oraș sau se găsesc foarte greu. „Apar rar în farmacii sau vin numai pe comandă și asta pentru că au termen scurt de valabilitate și condiții speciale de depozitare, de aceea se evită stocurile“, a spus reprezentantul unei farmacii din Craiova.

Fruntași la TBC și hepatită în Europa

România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei. Vaccinarea BCG este obligatorie la noi în țară, ca şi în alte ţări europene. Ea poate fi făcută până la vârsta de 60 de zile, fără testare tuberculinică prealabilă. Dacă acest termen este depăşit, atunci vaccinul se poate face până la vârsta de zece luni, dar înainte trebuie făcută testarea. Medicul de familie Gabriela Comișel spune că nou-născuții cărora nu li s-a făcut unul dintre aceste vaccinuri trebuie să fie protejați. „Ei trebuie feriți de medii publice și de persoane care au una dintre aceste boli. Copiii trebuie ținuți în medii curate pentru a nu avea probleme. Important este ca aceștia să fie vaccinați pentru că altfel atunci când devin adulți sunt predispuși la aceste boli, care fac multe victime la noi în țară“, a explicat doctorul.
Și vaccinul împotriva hepatitei este necesar copiilor, având în vedere faptul că suntem fruntași în Europa și în ceea ce privește această boală, după cum arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Incidenţa hepatitei B în România este de peste patru ori mai mare decât în Germania, arată datele Eurostat.

TBC-ul afectează tot mai mulţi copii

Tuberculoza este o boală care afectează tot mai mulţi copii la nivel mondial. Statisticile arată că aproximativ 650.000 de copii dezvoltă tuberculoză în fiecare an. Mai grav este faptul că la nivel mondial, 53 de milioane de copii au formă latentă a infecţiei, care poate să evolueze în orice moment în tuberculoză activă.

Locul 1 în Europa în privința cazurilor de hepatită C

România ocupă locul 1 în Europa în privința cazurilor de hepatită C, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. De altfel, ne situăm pe locul 4 ca rată a mortalităţii cauzată de afecţiunile hepatice, mai exact 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS