10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarele lui Bercea Mondial, luate la puricat

Dosarele lui Bercea Mondial, luate la puricat

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat ieri că toate dosarele deschise pe numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la Parchetele din Olt și Dolj, dar și la DIICOT sau DNA, vor fi verificate de Inspecția Judiciară, urmând să se stabilească dacă procurorii au închis ochii la infracțiunile comise de acesta de-a lungul anilor.

Potrivit CSM, în ședința de ieri, „Secţia pentru procurori a dispus, cu unanimitate de voturi, efectuarea unor verificări de către Inspecţia Judiciară, potrivit competenţelor conferite de lege, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Serviciul Teritorial Craiova, şi Biroul Teritorial Olt ale DIICOT, precum şi la Serviciul Teritorial Craiova al DNA, în ceea ce priveşte respectarea normelor de procedură în efectuarea urmăririi penale sau a supravegherii cercetărilor penale în cauzele privindu-l pe Sandu Anghel, inclusiv din perspectiva respectării termenelor rezonabile, precum şi pentru efectuarea unei analize a modalităţilor de sesizare în aceste cauze“. Este vorba de dosarele deschise pe numele lui Bercea Mondial din 2006 și până anul acesta. Sandu Anghel a devenit cunoscut după ce fratele preşedintelui Traian Băsescu i-a botezat o nepoată.
Pe 9 iulie, CSM a cerut Curții de Apel Craiova o situație cu toate dosarele penale în care a fost cercetat Sandu Anghel, iar magistrații craioveni au comunicat că au identificat, în total, la instanțele subordonate, 28 de dosare, respectiv două la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, şapte la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, nouă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, nouă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal şi unul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Cele două dosare înregistrate în 2011 la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova au fost soluţionate prin trimiterea în judecată a lui Bercea.
În alte 24 de dosare s-a dispus neînceperea urmăririi penale, în unul scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei amenzi administrative, iar în altul scoaterea de sub urmărirea penală.
Printre infracțiunile pentru care a fost cercetat Bercea Mondial se numără ameninţarea, lovirea, lipsirea de libertate în mod ilegal, înşelăciunea, darea de mită, spălarea de bani ori tentativa de viol.

A scăpat la DIICOT, dar a fost condamnat pentru tentativă de omor

Secţia pentru procurori din cadrul CSM a analizat şi dosarele instrumentate de procurorii DIICOT din Craiova și Olt în cazul lui Bercea, stabilindu-se că la DIICOT Craiova au fost înregistrate şi soluţionate cinci dosare penale, iar la Biroul Teritorial Olt al DIICOT opt dosare penale. Din cele 13 dosare penale instrumentate de procurorii DIICOT, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Bercea Mondial numai în unul, în anul 2013.
Reprezentanții CSM mai spun că în celelalte cauze s-a dispus conexarea la alte dosare (două), declinarea competenţei de soluţionare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova (un dosar) şi neînceperea urmăririi penale (nouă dosare).
Până în prezent, Bercea Mondial a fost condamnat definitiv în două dosare penale.
Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost arestat preventiv pe 20 februarie 2011, fiind acuzat de procurorii olteni că şi-a înjunghiat unul dintre nepoţi, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes, într-un bar din localitatea Drăgăneşti-Olt. După încarcerarea „Mondialului“, presa a dezvăluit faptul că, până în acel moment, Sandu Anghel fusese cercetat în zeci de dosare penale, însă scăpase de fiecare dată.
În mai, anul acesta, inculpatul a fost condamnat definitiv la opt ani şi nouă luni de puşcărie pentru tentativă de omor, iar după arestarea lui Mircea Băsescu într-un alt dosar în care ar fi fost implicat și Bercea Mondial CSM a hotărât să facă lumină în privința dosarelor în care a fost cercetat Sandu Anghel.
În aprilie 2013, acelaşi Sandu Anghel a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală, acest dosar fiind întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Cercetat pentru cumpărare
de influență

Din dosarul penal în care Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influență, iar Marian Căpățână de complicitate la infracțiunea de trafic de influență, procurorii DNA au disjuns un dosar în care Sandu Anghel este cercetat pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.
Anchetatorii au reținut că Bercea, prin intermediul fiului și fiicei sale, ar fi dat 600.000 de euro lui Mircea Băsescu și lui Marian Căpățână pentru a obține o hotărâre favorabilă în dosarul în care, la momentul respectiv, Sandu Anghel era arestat preventiv pentru tentativă de omor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS