19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Minerii se pregătesc de alegeri

Gorj: Minerii se pregătesc de alegeri

Minerii din cadrul Sindicatului Mine Energie Rovinari(SMER) se pregătesc de alegeri în toate structurile şi departamentele. În urma unei şedinţe, la care au participat toţi reprezentanţii celor aproape 3.000 de membri care au depus adeziuni la ultimul sindicat înfiinţat în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost stabilit un calendar al alegerilor. Acestea ar urma să vizeze toate departamentele din cadrul Sindicatului Mine Energie Rovinari şi vor trebui să fie finalizate până în data de 19 august.
Sunt chemaţi să îşi aleagă liderii toţi ortacii din Bazinul Rovinari care au trecut la noul sindicat, afiliat la Federaţia „Univers”, condusă de Adolf Mureşan. Sindicatul Mine Energie Rovinari a devenit ca număr de membri cel mai numeros dintre toate sindicatele existente în Complexul Energetic Oltenia şi este precursor al Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Vor un sindicat majoritar

Sindicatul Mine Energie Rovinari a fost înfiinţat, în urma eşecului înregistrării Sindicatului Mine Energie Oltenia. Sindicatul majoritar ar fi trebuit să apară prin fuziunea mai multor sindicate desprinse din Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, însă instanţa de judecată a respins iniţiativa respectivă. Liderii de sindicat în frunte cu Ion Ruşeţ nu au renunţat la ideea înfiinţării unui sindicat majoritar la nivelul Complexului Energetic Oltenia, care să înglobeze 10.000 de salariaţi. Sindicaliştii au modificat între timp statutele a 13 sindicate care vor să fuzioneze şi le-au armonizat, demersurile în instanţa de judecată, în vederea înfiinţării Sindicatului Mine Energie Oltenia, urmând să fie reluate la sfârşitul lunii august. Şi SMER, la care sunt programate alegeri, urmează să fuzioneze cu viitorul sindicat majoritar.

Liderul Federaţiei „Univers”, în Gorj

Pentru că nu mai puteau participa la negocieri, fiind în afara Federaţiei Naţionale Mine Energie, cele 13 sindicate conduse de Ion Ruşeţ s-au afiliat, în primăvară, la Federaţia „Univers”, condusă de Adolf Mureşan. Acesta a fost prezent, ieri, în Gorj, la invitaţia lui Ion Ruşeţ, devenit între timp primvicepreşedinte al Federaţiei „Univers”.
Sindicaliştii din Gorj s-au întâlnit cu Adolf Mureşan la Jilţ, unde a avut loc o şedinţă în cadrul căreia au fost dezbătute obiectivele pe care Federaţia le va avea de atins la negocierile pentru actul adiţional la contractul colectiv de muncă, semnat între sindicate şi administraţia Complexului Energetic Oltenia. Cu toate că şi-au propus să negocieze actul adiţional încă din primăvară, sindicatele nu au mai reuşit să se organizeze pentru a participa la discuţiile cu administraţia. Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, îi aşteaptă în continuare pe liderii de sindicat să îşi stabilească oamenii pentru comisia de negociere. Spre deosebire de negocierile de luni de zile pentru contractul colectiv de muncă, discuţiile pentru actul adiţional vor dura numai 10 zile.

Liderii de sindicat din cadrul Federaţiei „Univers” şi-au propus să rezolve prin actul adiţional în principal problema primei de vacanţă şi a cotei de combustibil.


Editor: Anca Dumitraşcu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS