Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Ion Işfan, a fost audiat ieri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în dosarul fraudei la bacalaureat. Alături de Ion Işfan a fost chemat la audieri şi Justin Paralescu, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, profesor de matematică. Audierea celor doi are legătură cu notele obţinute la examenul de bacalaureat la matematică şi la alte discipline de către Claudiu şi Daniel Creţu (ambii au obţinut nota 10 la matematică), fiii omului de afaceri târgujian Nicolae Creţu, patron al restaurantului Rebeca din Târgu Jiu, acuzat că ar fi mituit doi profesori. Este vorba de Gabriel Răscol, directorul Liceului Sportiv din Târgu Jiu, şi Vasile Udroiu, director adjunct şi profesor de istorie la Liceul Energetic nr. 1. Cei doi sunt bănuiţi că ar fi primit de la afaceristul Creţu bani şi bunuri pentru ca fiii omului de afaceri să beneficieze de note mai mari. Ion Işfan a dat declaraţii în faţa anchetatorilor în legătură cu modul în care a fost organizat la nivelul judeţului examenul de bacalaureat şi a fost întrebat dacă ştia de posibile fraudări ale examenului de bacalaureat sau de anumite intervenţii pentru mărirea unor note. Atât Ion Işfan, cât şi Justin Paralescu au declarat la ieşirea de la audieri că nu au fost implicaţi direct în organizarea examenului, preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat fiind inspectorul şcolar judeţean adjunct Marius Badea.
Cere demisia celor doi directori acuzaţi de luare de mită
Inspectorul şcolar general Ion Işfan a declarat că a stat de vorbă personal cu Gabriel Răscol, directorul Liceului Sportiv din Târgu Jiu, şi cu Vasile Udroiu, directorul adjunct al Liceului Energetic numărul 1, şi aceştia l-au anunţat că îşi vor prezenta demisiile din funcţiile pe care le ocupă. Işfan a menţionat că a anunţat Ministerul Educaţiei în legătură cu cele întâmplate, iar, în cazul în care profesorii nu vor renunţa la funcţiile de conducere, se va implica în demiterea acestora din funcţii. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a mai spus că ambii directori l-au informat că nu s-au implicat în fraudarea examenului de bacalaureat.
„Am anunţat conducerea ministerului, pe domnul ministru personal. Am discutat cu dânşii şi au spus că e regretabil ce s-a întâmplat şi că îşi vor prezenta demisiile. Nu vor sub nici o formă să amestece învăţământul cu ceea ce s-a întâmplat zilele trecute. Eu îi aştept să îşi depună demisiile, iar, dacă nu o vor face, îi voi elibera din funcţie până marţi. E regretabil ce s-a întâmplat, dar nu am ce să fac. Am spus: cine greşeşte plăteşte. Oameni care fac astfel de lucruri nu pot să ocupe funcţii de conducere în învăţământ. Mie mi-au spus că nu s-au petrecut lucruri necurate, dar problema mea e să asigur ordine şi disciplină în învăţământ“, a declarat Ion Işfan.
Procurorii au efectuat nouă percheziţii
Omul de afaceri Nicolae Creţu, precum şi directorii Gabriel Răscol şi Vasile Udroiu au fost puşi sub control judiciar, fiind acuzaţi de dare de mită, respectiv luare de mită. În cauză au mai fost anchetate alte două persoane, din Târgu Jiu, respectiv Motru.
„În acest caz, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de doi inculpaţi cercetaţi pentru comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi faţă de alt inculpat, cercetat pentru comiterea unor infracţiuni de dare de mită. Cei trei inculpaţi au fost reţinuţi preventiv în cauză pentru 24 de ore, apoi procurorul a dispus cu privire la aceştia măsura preventivă a controlului judiciar, urmând ca inculpaţii să respecte anumite obligaţii impuse, conform legii. Până în prezent, au fost efectuate în cauză percheziţii în nouă locaţii. Ancheta este amplă, aflată în derulare, urmăreşte stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a tuturor persoanelor vinovate de comiterea unor infracţiuni. Urmează ca opinia publică să fie informată de îndată ce este posibil cu privire la rezultatele anchetei“, a menţionat procurorul Cristina Ciobanu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.