9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDr. Constantin Militaru: Să ne îndreptăm atenţia către prevenirea bolilor cardiovasculare

Dr. Constantin Militaru: Să ne îndreptăm atenţia către prevenirea bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalităţii în România, două treimi din decese fiind cauzate de acestea. Programele axate de prevenţie şi pe controlul celor mai întâlniţi factori de risc ar putea conduce, însă, la scăderea numărului îngrijorător de persoane afectate. Dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, consideră că o aplecare mai atentă asupra campaniilor de conştientizare şi prevenţie ar putea determina oamenii să fie mai atenţi faţă de sănătatea lor, dar şi o scădere a costurilor antrenate de aceste afecţiuni. „De fiecare dată când sunt invitat să le vorbesc copiilor, pensionarilor, o fac cu cea mai mare plăcere. Consider că, dincolo de faptul că trebuie să profesăm pentru a ne câştiga existenţa, trebuie să dăm ceva înapoi comunităţii din care facem parte în mod dezinteresat“.

Stilul de viaţă ne influenţează sănătatea

Bolile cardiovasculare au un impact social foarte mare, implică nişte eforturi bugetare din partea statului – tratamente, concedii sau pensii medicale. Programele de prevenţie ar putea duce la reducerea acestor costuri, spune dr. Militaru: „Factorii de risc pentru una dintre cele mai frecvente afecţiuni, cardiopatia ischemică, sunt fumatul, hipertensiunea, nivelul ridicat de colesterol, diabetul zaharat. Ar trebui să se facă mai multe campanii legate de acestea, pentru că o parte din afecţiuni pot fi prevenite“. Tinerii, spune acesta, ar trebui să trateze cu mai multă responsabilitate aceste boli şi să gândească în perspectivă, deoarece stilul de viaţă este foarte important. „Cei tineri se gândesc că la 25 de ani nu se expun la nici un risc, însă trebuie să ţină cont de faptul că stilul de viaţă le va influenţa sănătatea în viitor. Ar trebui să ne aplecăm mai mult asupra sănătăţii, cât încă suntem tineri, pentru ca la vârste înaintate să nu ajungem dependenţi de familie, de medici. Este foarte important să facă mişcare. Ne-am născut ca să ne mişcăm, mişcarea este legea vieţii. Inclusiv pacienţilor cardiaci li se recomandă mişcare. Apropo de cât de importantă este mişcarea fizică. Anul acesta, pe 28 septembrie, intenţionăm să organizăm la Craiova un cros dedicat Zilei Mondiale a Inimii“.

Cardiopatia ischemică şi hipertensiunea, cele mai frecvente afecţiuni

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare este cardiopatia ischemică, a cărei formă severă de manifestare este infarctul miocardic. „Cardiopatia ischemică presupune depunerea de colesterol pe artere. Ca urmare a acestor depuneri, vasele de sânge îşi micşorează calibrul şi debitul sanguin scade, ceea ce înseamnă că inima nu mai primeşte suficient oxigen. Infarctul miocardic se produce atunci când se întrerupe total fluxul sanguin“. Alte forme de manifestare a cardiopatiei sunt angina pectorală, cardiopatia ischemică nedureroasă.
Infarctul se manifestă ca o durere intensă în piept, care poate iradia în braţe, gât sau spate şi durează cel puţin 20 de minute, fiind însoţită de o stare de anxietate. Există, însă, şi cazuri în care infarctul nu este însoţit de durere. „Bătrânii şi pacienţii cu diabet zaharat pot face infarct şi să nu simtă durerea, deoarece au terminaţiile nervoase afectate, aşa că acestea nu o mai transmit. Ei pot resimţi lipsa de aer şi îşi pot pierde starea de conştienţă“.
Altă afecţiune des întâlnită este hipertensiunea, care afectează un sfert dintre români. După vârsta de 60 de ani, unul din doi români este afectat de această boală. Hipertensiunea arterială înseamnă orice valoare peste 140 cu 90 mm coloană de mercur. Este important de ştiut că, dacă unul dintre părinţi este hipertensiv, există 25% şanse ca şi copilul să aibă afecţiunea. Dacă ambii părinţi sunt hipertensivi, riscurile cresc până la 50%. Dr. Constantin Militaru consideră că, încă de tineri, este recomandat să ne măsurăm tensiunea măcar o dată pe an.
„Pentru că este vară şi vom avea parte de zi caniculare, este important să ştim că tensiunea scade în lipsa unei hidratări corecte, întrucât căldura excesivă produce o vasodilataţie. Aşadar, pacienţii care urmează un tratament pentru hipertensiune ar trebui să îşi viziteze medicul, deoarece este posibil ca pe timpul verii formula de tratament să fie nevoie să fie adaptată şi să trebuiască doze mai reduse de medicamente“. Dr. Militaru atenţionează că, în perioade de caniculă, este important să ne hidratăm corect şi, dacă în mod normal consumul de apă ar trebui să ajungă la doi litri pe zi, vara se poate ajunge până la trei litri.
Pe lângă toate acestea, o alimentaţie sănătoasă este, desigur, esenţială. „Alimentaţia trebuie să fie cât mai săracă în grăsimi animale, consumul de sare moderat, iar zahărul este bine să fie evitat. Alimentele bogate în dulciuri au conţinut caloric crescut, predispun la obezitate şi duc la scăderea imunităţii. Este bine să consumăm mâncare cât mai puţin procesată, multe fructe şi zarzavaturi“.
CardioMed
Bulevardul Nicolae Titulescu, bl. E3, Craiova
Telefon: 0723 378 438
Fax: 0251 594 095

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS