14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinți: Piese importante de la muzeul Regiunii Porţilor de Fier au dispărut

Mehedinți: Piese importante de la muzeul Regiunii Porţilor de Fier au dispărut

\n

Mai multe exponate din aur şi argint care fac parte din impresionanta colecţie de 90.000 de piese din monetarul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier au dispărut. Este vorba despre  559 de piese, dintre care 178 din aur şi 376 din argint.

Conducerea muzeului susţine că a observat lipsa obiectelor cu ocazia unui inventar şi imediat a sesizat poliţia. Se pare însă că furtul s-ar fi comis în perioada 2011-2013, iar obiectele nu au dispărut toate deodată.

„Ancheta internă ne conduce la concluzia că pierderea a fost făcută cu câţiva ani înainte. Ne raportăm la patrimoniul muzeului, aproximativ 90.000 de piese şi considerăm că este un prejudiciu adus muzeului, este o pierdere, de aceea susţinem organele de anchetă şi păstrăm rigorile impuse pentru ca organele să ne aducă înapoi aceste piese pierdute. Această pierdere am constatat-o ca urmare a unui inventar de predare a gestiunii la pensionare din partea unui gestionar al muzeului  şi am dispus reluarea inventarului. Momentul  în care ancheta internă şi analiza inventarului ne-a condus către ideea că există această pierdere am sesizat personal organele abilitate ale statului şi suntem în curs de cercetare”, a declarat Doiniţa Chircu, managerul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier.

Oamenii legii au demarat cercetările şi au deja un cerc de suspecţi. „La data de 4 iunie, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi a fost sesizată de către managerul muzeului Regiunii Porţilor de Fier din municipiul Drobeta Turnu Severin cu privire la faptul că din colecţia numismatică a instituţiei, cu ocazia inventarierii s-a constatat lipsa a 559 de piese dintre care o brăţară dacică, o fibulă de aceeaşi provenienţă şi un număr de 559 de monede din aur şi din argint, prejudiciul ridicându-se la valoarea de 45500 de lei. În acest sens s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi neglijenţă în serviciu. În prezent poliţiştii serviciului Investigaţii Criminale au stabilit un cerc de suspecţi şi desfăşoară activităţi specifice în vederea soluţionării dosarului”, a declarat Roxana Vişan de la Biroul de Presă al IPJ Mehedinţi.

Colecție impresionantă

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin deţine o colecţie impresionantă de circa 90.000 de piese, care de fiecare dată fac atracţia vizitatorilor. Printre acestea se numără o brăţară dacică din argint cu cap de lup şi o fibulă datând din anul 80 i.Ch care fac parte din Tezaurul de la Izvorul Frumos, 203 monede: ducaţi veneţieni din aur (anii1300-1400) florini ungureşti din aur (anii 1300-1440), guldeni germani din aur (anii 1350-1400), groşi sârbeşti de argint, ducaţi din argint de pe timpul lui Mircea cel Bătrân, accele argint (anul1400) din Tezaurul Dudaşul Schelei,  130 monede ducaţi veneţieni din aur (anii 1380-1400), florini ungureşti din aur, ducaţi argint din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân (anii 1380-1420) , groşi sârbeşti din argint, 158 de monede: ducaţi din aur (Olanda anul 1700), zechini veneţinei din aur (anul 1700), monede din arhint din timpul Imperiului Otoman (anul 1800) din tezaurul de la Gornenţi, 66 de monede austriece din aur şi din argint din Tezaurul de la Balta.
 Muzeul se află de aproape patru ani în reabilitare pe fonduri europene, iar în toată această perioadă toate piesele, chiar şi cele mai importante au fost mutate în cutii la diferite depozite din oraş. Nimeni nu poate garanta că cineva a avut grijă ca acestea să fie depozitate în condiţii de siguranţă.
Valoarea pieselor dispărute este de 45.500 de lei.


Editor: Delia Pătru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS