10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: Festival interetnic la Eşelniţa

Mehedinţi: Festival interetnic la Eşelniţa

La Eşelniţa va avea loc la acest sfârşit de săptămână prima ediţie a festivalului „Diferiţi etnic, dar uniţi cultural”, singurul festival ce promovează cultura etniilor de pe Clisura Dunării, informează adevărul.ro

Festivalul este organizat în zilele de 28 şi 29 iunie de Asociaţia “Comunităţii Eşelniţa Cazanele Dunării”, cu finanţare de la Direcţia de Relaţii Interetnice, Bucureşti şi oferă două zile pline de activităţi interesante, punând accentul pe interetnicitate şi cultura clisurii ca forme de dezvoltare comunitară. Evenimentul va debuta cu o paradă a portului popular specific celor şase etnii implicate în festival (greci, români, rromi, sârbi, cehi, nemţi), pe străzile satului şi  va continua cu vizitarea celor două muzee unice ale localităţii: Muzeul Parohial Eşelniţa – o memorie încă vie a celor patru sate strămutate de pe Clisura Dunării din vina barajului Porţilor de Fier şi Muzeul Etnografic al familiei Grigore – o epopee a vieţii ţăranului român de odinioară.

Prima zi a festivalului se va încheia cu un program artistic bogat care se va desfăşura pe platoul din faţa Căminului Cultural începând cu orele 20:00.
A doua zi de festival va debuta cu o serie de întreceri sportive dedicate tinerilor şi copiilor (minicampionat de fotbal, mersul în saci, etc), care vor avea loc în parcul de joacă din centrul Eşelniţei. O scurtă lecţie de istorie a zonei va fi oferită printr-o proiecţie de film de către Muzeul Regiunii „Porţilor de Fier” începând cu orele 14:30 în Căminul Cultural din localitate.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS