19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDelta ACM, cel mai mic preț la megalicitația pentru străzi

Delta ACM, cel mai mic preț la megalicitația pentru străzi

Delta ACM, „asfaltatoarea“ Craiovei din perioada 2008-2013, a oferit cel mai mic preț la megalicitația de 38 de milioane de euro privind lucrările de reparație și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor și parcărilor din Bănie. Acest lucru, dar și experiența ei au fost contestate de către trei firme dintre cele nouă înscrise în cursă, care au mai contestat și restul ofertanților clasați înaintea lor.

Delta ACM’93 SRL din Bucureşti s-a clasat prima în topul firmelor și asocierilor de firme care au ofertat pentru licitația privind reparația și întreținerea străzilor, aleilor, trotuarelor și parcărilor din Craiova. Faptul că Delta a oferit cel mai mic preț – singurul criteriu de atribuire – a fost contestat de trei dintre cele nouă firme participante la licitație, care au avut probleme cu mai mulți ofertanți.
Pe scurt, fiecare firmă contestatară a avut ceva de reclamat față de toate firmele clasate înaintea ei, a explicat primarul Lia Olguța Vasilescu. „Firma de pe poziția a treia a contestat primele două firme clasate, cea de-a patra a contestat firmele de pe locurile unu, doi și trei, iar firma de pe locul șapte a contestat celelalte șase firme dinaintea ei. Ei contestă și faptul că nu a fost justificat prețul ofertat de prima firmă, Delta ACM, care este foarte mic. Noi spunem că a fost justificat prin prezentarea ofertelor de preț pentru materialele de la producător, a tarifelor pentru utilaje și a metodelor de lucru utilizate“, a spus primarul Craiovei.

„S-ar putea să ne apuce și toamna fără străzi asfaltate“

Firmele au susținut, de asemenea, că Delta ACM nu îndeplinește experiența necesară, în ciuda lucrărilor efectuate de-a lungul timpului în Craiova. „Achiziția a fost corectă, firma are și experiența necesară având în vedere lucrările din oraș, iar prețul a fost cel mai mic“, a completat Lia Olguța Vasilescu. Punctul de vedere oficial al Primăriei Craiova a fost trimis vineri la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, iar în perioada următoare se așteaptă răspunsul CNSC. În ceea ce privește o eventuală perioadă în care s-ar putea rezolva această problemă destul de pregnantă, unele străzi fiind adevărate capcane pentru șoferi, primarul Craiovei este sceptic: „Se poate întârzia o lună, două, trei. S-ar putea să ne apuce și toamna fără străzi asfaltate“, este de părere Lia Olguța Vasilescu. Acordul-cadru pe care primăria îl va semna cu câştigătorul licitației se va întinde pe o perioadă de patru ani, iar costurile vor fi suportate de la bugetul local.

Povestea lui Delta în Craiova, pe scurt

Delta ACM a fost cea care a asfaltat străzile din Craiova și în trecut, în perioada 2008-2012. Aceeași firmă câștigase un nou contract pentru perioada 2012-2016, însă banii au fost epuizați într-un singur an pentru lucrările prevăzute pe patru ani. În acel caz, Delta a cerut sub jumătate de preț pentru lucrările evaluate de Primăria Craiova la 80 de milioane de lei plus TVA, ofertând 35 de milioane de lei (circa zece milioane de euro). La acea licitație, nimeni nu a formulat contestație.
Pe lângă lucrările de asfaltare efectuate în Bănie, Delta ACM’93 SRL a mai câștigat contractul de execuție pentru lucrările la Craiova Water Park din Lunca Jiului, ca lider de asociere. Lucrarea la complexul acvatic a adus 80 de milioane de lei lui Delta ACM, jumătate din bani fiind asigurați de municipalitate, iar restul din fonduri europene. De asemenea, în anul 2011, Delta a adjudecat și un contract strict pe fonduri europene ce viza asfaltarea a șase străzi: Toamnei, Amaradia, Tineretului, Olteniei, Pelendava și Brestei, în valoare de 42 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS