16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrucuri care îți pot salva viața la volan

Trucuri care îți pot salva viața la volan

http://www.youtube.com/watch?v=3xUIEM5y-Os

\n

Adrenalină, atenție maximă și mulți cai putere sub capotă, care trebuia să fie „struniți“ de cel de la volan. Cam acestea au fost „ingredientele“ programului Ford Driving Skills for Life, care a debutat, vineri, la Craiova.

Ford Motor Company Fund, divizia filantropică a Ford Motor Company, organizează la Craiova, în perioada 13-15 iunie 2014, evenimentul Ford Driving Skills for Life (abilități de a conduce în siguranță), un program gratuit de conducere defensivă adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani și care posedă un permis de conducere valabil.
Evenimentul a debutat vineri dimineață, la ora 9.00, iar primii care au testat vehiculele Ford și au aflat câteva din secretele condusului în siguranță au fost 42 de jurnaliști din Craiova și din București. În cursul după-amiezii au intrat în program tinerii craioveni care s-au înscris pe internet cu câteva zile înainte de începerea programului.
Tinerii care au luat parte vineri la Ford Driving Skills for Life au trecut prin patru tipuri de încercări: evitarea obstacolelor și virare bruscă; simularea conducerii sub influența băuturilor alcoolice (cursanților li se pun greutăți pe brațe și pe picioare și poartă ochelari speciali prin care imaginea se vede dublă, după care fac teste de atenție la volan); gestionarea vitezei și a spațiului (drifturi controlate) și oprirea automată a vehiculului în fața unui obstacol.

„Frânează brusc, cu pedala călcată bine!“

Împărțiți în patru echipe, participanții la instruire au început activitățile sub atenta supraveghere a instructorilor. Petru început, tinerii trebuia să vireze brusc în stânga sau dreapta și să frâneze cu putere în fața unui obstacol. Unul dintre instructori, în persoana cunoscutului pilot de raliuri Bogdan Marișca, i-a învățat pe participanți că generația de vehicule moderne care a apărut de câțiva ani pe piață pune mare accent pe siguranță. „La un obstacol întâlnit în trafic, frânează brusc, cu pedala de frână călcată bine! Nu ți se va întâmpla nimic. Mașina se va opri la timp“, spunea experimentatul pilot jurnaliștilor care se urcau la volanul unor Ford B-Max.
Tinerii testează și sistemul Active City Stop, cu ajutorul căruia mașina frânează automat dacă ești în trafic și te apropii de o altă mașină și dacă ai sub 30 de kilometri la oră. Sistemul respectiv nu prea ajută conducătorii auto dacă parbrizul este murdar sau dacă mașina din fața ta are numărul și stopurile acoperite de noroi.

Trucuri despre condusul în siguranță, de la pilotul Bogdan Marișca

România deține primul loc în Europa în ceea ce privește accidentele mortale produse pe străzile noastre. Ultimele statistici arată că mor 92 de români la un milion de locuitori, în accidente rutiere.
Instructorii au spus câteva dintre trucurile pe care le poate folosi un conducător auto, pentru a conduce prudent și în siguranță pe drumuri.
„Tot timpul trebuie să fi atent care este limita de viteză pe drumul pe care circuli. Trebuie să fii cu mult sub limita respectivă, chiar dacă suntem pe drumuri europene cu limită de 80 de kilometri la oră. Dacă îți iese ceva în față sau dacă plouă, altfel poți să frânezi dacă rulezi cu 40 de kilometri la oră sau cu 60, și ești în siguranță. Tot timpul trebuie să anticipezi că cineva va face o manevră greșită și ca să poți să eviți să se întâmple un eveniment tragic, trebuie să fii atent, să-i eviți, să-i ajuți, așa cum te ajută și pe tine alți participanți la trafic, în anumite momente“, a spus Bogdan Marișca, pilotul de raliuri care este și instructor la Napoca Rally Academy și care are șase titluri de campion, respectiv a participat la 178 de curse. El a adăugat ca un sfat pentru toți participanții la trafic că folosind mașina cu toate sistemele ei în mod corect și respectând legile, atunci pot fi în siguranță pe drumurile publice.
După ce s-a urcat la volanul mașinilor Ford B-Max și Fiesta puse la dispoziție în program și după ce a parcurs etapele stabilite de organizatori, un jurnalist craiovean a declarat: „A fost extrem de interesant. Deși am avut mai multe mașini, niciodată nu am îndrăznit să fac ceea ce am făcut aici. Sunt lucruri foarte importante pentru siguranța mea, dar și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic. Știind astfel de detalii pe care le-am aflat aici, parcă acum mă simt mult mai bine“, a spus Gabriel Liviu Balica, de la Radio România Actualități.

Pilotul Marco Tempestini: „Dacă tu conduci încet, nu înseamnă că ești fraier“

Pilotul cu notorietate Marco Tempestini a spus că se bucură că programul celor de la Ford se adresează tinerilor, „pentru că tinerii au posibilitatea să-și schimbe atitudinea și pentru că, pe viitor, poate se vor mai schimba statisticile României privind oamenii morți pe șosele. Este foarte multă indisciplină în trafic“. Marco Tempestini, care este pilot de 25 de ani, le-a adresat și un îndemn tinerilor care se urcă la volan și cărora le place să conducă haotic sau cu viteză mare: „Trebuie ca toată lumea să aibă mai multă răbdare și mai mult respect. Să facă ceea ce se simt în stare să facă și să nu creadă că dacă merg încet și respectă limitele sunt fraieri. Dacă mergi tare, dacă încalci regulile crezi că ești un șmecher, și dacă nu faci asta ești un fraier. Nu-i așa! Ești o persoană care vrea să trăiască. Ești o persoană care respectă viața sa și pe a celorlalți“.

Programul de conducere defensivă – pentru prima dată în România

„Ford Driving Skills For Life este un program dedicat tinerilor între 18 și 24 de ani. Este un program pe care Ford îl desfășoară la nivel global. În Europa, programul a ajuns prima dată anul trecut, iar în România a ajuns anul acesta pentru prima dată. Anul acesta, prin acest program am reușit să instruim 1.600 de tineri, în țările în care acest program s-a desfășurat până acum. În România, avem deja peste 1.000 de tineri doritori să treacă prin acest program“, a declarat Ana-Maria Timiș, director de comunicare în cadrul Ford România.
Programul Ford Driving Skills for Life face parte din activitățile Ford de responsabilizare socială (CSR) și este oferit prin intermediul Ford Motor Company Fund, latura filantropică a companiei. Programul a demarat în urmă cu mai mulți ani în Statele Unite.

Sfaturi pentru vitezomani

Pilotul Bogdan Marișca a precizat, în timpul evenimentului organizat de Ford la Craiova, că statisticile efectuate în Europa arată cât este de importantă reducerea vitezei de deplasare în trafic. „Statisticile arată că reducerea vitezei de deplasare cu un kilometru pe oră de către toți participanții la trafic ar reduce accidentele rutiere cu 10%“, a spus Marișca. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS