18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDeferiți justiției pentru fraudarea fondurilor europene

Deferiți justiției pentru fraudarea fondurilor europene

Trei administratori ai unor societăți comerciale, acuzați că au obținut în baza unor documente false fonduri nerambursabile europene și fonduri din bugetul național în valoare de aproape trei milioane de lei, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova.
Potrivit reprezentanților DNA Craiova, administratorii Stelian Grecu, Adrian Andreca și Elena Andreca sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals în declarații sau folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
Procurorii anticorupție au reținut că, la sfârșitul anului 2006, Stelian Grecu, în calitate de reprezentant legal al unei societăți comerciale, a încheiat un contract-cadru cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) pentru acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, Măsura 3.1 – „Investiţii în exploataţii agricole“. Pe 9 noiembrie 2006, cu ocazia depunerii dosarului la APDRP, în timpul derulării procedurilor de verificare și avizare a dosarelor de achiziții și a cheltuielilor eligibile, inculpatul a folosit documente false, emise în numele altei societăți comerciale.
„În acest fel, inculpatul a indus în eroare funcționarii APDRP, ce au verificat legalitatea procedurii de atribuire a contractului de furnizare bunuri, eroare fără de care nu ar fi avizat favorabil procedura. De asemenea, nu ar fi autorizat ca eligibile cheltuielile efectuate (123.440,77 lei) și nu ar fi dispus decontarea din fonduri nerambursabile europene a sumei de 46.290,91 lei și fonduri din bugetul național de 15.430,67 lei obținute pe nedrept de societatea comercială reprezentată de inculpat“, au reținut anchetatorii.
Același Stelian Grecu este acuzat că, cu ocazia implementării proiectului „Extindere adăpost pentru îngrăşarea suinelor în comuna Gogoşu, judeţul Mehedinţi“, a înmânat inculpatului Adrian Andreca declarații false, pe care acesta le-a depus la APDRP. Ulterior, prin inducerea în eroare a funcționarilor APDRP, Andreca a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.590.429 de lei.
Procurorii mai susțin că tot Stelian Grecu, cu ocazia implementării proiectului „Înfiinţare staţie automată de incubare ouă“, a încredințat inculpatei Elena Andreca Elena declarații de imparțialitate și confidențialitate false, pe care femeia le-a depus la APDRP.
„În acest fel, a ajutat-o pe inculpată să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile comunitare (1.021.468 de lei) și fonduri din bugetul național (255.367 de lei), dar și să inducă în eroare funcționarii APDRP“, au mai precizat anchetatorii.
Dosarul în care cei trei inculpați au fost acuzați de fraudarea fondurilor europene a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj miercuri, pe 11 iunie. ADPRP s-a constituit parte civilă cu un prejudiciu total de 2.928.983,89 lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS