6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal fără sfârşit în PNL Dolj

Scandal fără sfârşit în PNL Dolj

http://www.youtube.com/watch?v=mVBCDlpIolQ

Actuala conducere a Partidului Naţional Liberal a propus excluderea din partid a mai multor membri pentru neimplicare în campania electorală şi pentru fraternizare cu PSD. Este vorba despre viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, directorul Companiei de Apă Oltenia, Constantin Mitriţă, patru consilieri locali şi primarul din comuna Bistreţ. Decizia finală în privinţa excluderii lui Calangiu o va lua însă Delegaţia Permanentă Naţională, iar în cazul celorlalţi – Delegaţia Permanentă Judeţeană. Dacă se va ajunge aici, Calangiu şi consilierii şi-ar putea pierde mandatele în Consiliul Local Craiova.

După rezultatele slabe de la alegerile europarlamentare din judeţ şi din Craiova, Biroul Politic Teritorial al PNL Dolj a decis să propună excluderea din partid a unor membri bănuiţi că au făcut jocul PSD. Cristina Calangiu (foto stânga), viceprimar al Craiovei, fost preşedinte al PNL Craiova până acum o lună, este cel mai cunoscut nume de pe lista celor propuşi pentru excludere. Aici se mai găsesc Constantin Mitriţă (foto dreapta), director general al Companiei de Apă Oltenia şi vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PNL Dolj, consilierii locali din Craiova, Răzvan Socoteanu, Andrei Nanu, Alexandru Beţiu şi Nicoleta Popescu, precum şi primarul comunei Bistreţ, Cristiana Antonie. Conducerea PNL Dolj îi acuză pe aceştia de non-combat în campania PNL pentru europarlamentare şi de susţinere a PSD. Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor, PNL a obţinut în Dolj 9,38% din voturi, în Craiova – 8,58%, iar în Bistreţ – 3%. Spre comparaţie, în Bistreţ, comună cu primar PNL, USD a câştigat 76% din voturi. Bistreţ nu este singura comună din Dolj condusă de un primar PNL unde partidul a obţinut rezultate sub aşteptări, dar este singura comună în cazul căreia PNL vrea excluderea primarului din partid.
Secretarul general al PNL Dolj, Marian Irinei, a precizat pentru GdS că cei şapte indezirabili au fost propuşi spre excludere conform articolului 20 din statutul partidului. „Sancţiunea excluderii unui membru din Partidul Naţional Liberal se poate aplica în una din următoarele situaţii: a) dacă a încălcat hotărârile organismelor de conducere ale partidului; b) dacă a săvârşit abateri grave de la disciplina partidului, inclusiv prin acţiuni sau declaraţii publice împotriva hotărârilor luate prin vot de organismele de conducere ale partidului la toate nivelele sau împotriva conducerii partidului la toate nivelele, împotriva imaginii și prestigiului partidului și împotriva candidaților PNL la toate funcțiile publice de la orice nivel“, a spus Irinei. El a declarat că aceştia şi-au bătut joc de munca colegilor de partid din campanie. „În timp ce tot efectivul de partid era angrenat de la ultimul membru până la preşedintele partidului, până la ultimul parlamentar, într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte, una din cele mai importante bătălii ale partidului, un vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, patru consilieri locali municipali şi viceprimarul Craiovei, prin atitudinea lor, au aruncat în aer şi şi-au bătut joc de munca tuturor acestor oameni. Au existat discuţii în acest sens, iar propunerea de excludere a lor a venit pe cale naturală. Ea ar trebui să fie pusă în discuţie în orice partid, atunci când statutul este încălcat. Noi nu am făcut nimic altceva decât să aplicăm legea noastră fundamentală, respectiv Statutul Partidului Naţional Liberal“, a mai spus Irinei. Contactat telefonic, preşedintele PNL Dolj, Mihai Voicu, a precizat că propunerile de excludere au venit ca urmare a „neimplicării în campanie şi a sprijinului acordat contracandidaţilor“. Întrebat dacă îşi asumă rezultatul slab la alegeri şi demisionează din funcţie, Voicu a spus: „Nu, pentru că noi nu am fost cu PSD. Atrag atenţia tuturor că doamna Olguţa Vasilescu îi apără mai vehement pe cei propuşi spre excludere din PNL decât pe un membru din propriul partid“, a spus Mihai Voicu. Olguţa Vasilescu le luase apărarea, cu câteva ore înainte, celor propuşi spre excludere. „Chiar nu s-a convins Mişu care e valoarea PNL Craiova fără cei pe care el i-a tras pe linie moartă în campania electorală? Mie mi se pare o prostie! După ce au luat 9% demonstrându-şi adevărata valoare fără această trupă – însemnând doamna viceprimar, domnul Mitriţă şi consilierii locali -, acum văd că persistă în această prostie şi îi şi exclud. Nu e nici un fel de problemă dacă vor să ajungă la sub 5%, noi îi ajutăm cu mare drag“, a spus Olguţa.

Calangiu: Să-mi arate unde am făcut ceva diferit de dânşii

Cristina Calangiu a declarat că nu ştie ce îi reproşează colegii de partid şi că pierderea mandatului contează cel mai puţin. „Habar nu am ce-mi reproşează colegii. Până la urmă, când am fost schimbată din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, mi s-a reproşat în a doua zi de campanie că nu am făcut campanie. Ţin să vă anunţ că au fost pe Facebook foarte multe postări cu mine împreună cu tineretul liberal, când, la sediu, făceam o colectă de sânge. Deci, în prima zi, noi am avut acţiune, am participat la ea, am fost schimbată a doua zi că nu am activitate şi că nu am avut manifestări sau luări de poziţii împotriva doamnei primar. Nu am văzut ca noul Birou să aibă poziţii împotriva doamnei primar. (…) Faptul că pierd eu mandatul este cel mai mic lucru în toată povestea asta. Deci este vorba de cinci consilieri PNL care au muncit să facă posibil să avem pentru prima oară şapte consilieri în Consiliul Local, iar PNL, fără nici o invitaţie de a ne aşeza la o masă să vadă ce avem de gând sau cum am putea fi readuşi „pe calea cea bună“ pe care o consideră dânşii, efectiv se debarasează şi vor să rămână cu doi consilieri locali despre care nu vreau să comentez“, a spus Calangiu, referindu-se la consilierii Pavel Badea şi Emilian Ştefârţă. „Am spus-o şi o repet. Nu are nici o legătură cu faptul că susţin sau nu PSD! Aş vrea să-mi arate unde am făcut ceva diferit de dânşii. Să-mi arate dacă există o situaţie în care eu am procedat pro-PSD, diferit de ce fac dânşii, pentru că aici avem de a face cu două lucruri foarte diferite. Orice partid se luptă pentru a ajunge în administraţie şi în guvernare pentru a-şi pune ideile în aplicare. Noi reuşim să negociem, fără să fim pro-PSD, să se întâmple lucurile pe care le dorim în Craiova… Dacă voi fi exclusă, nu mă mai înscriu în nici un alt partid. Este posibil, însă, acest lucru dacă va exista un alt partid naţional liberal care să fie înscris în ALDE (liberalii europeni – n.r.)“, a precizat Calangiu. Viceprimarul a spus că eliminarea sa din partid are legătură, de fapt, cu apropiatul congres al PNL, unde se va alege noua conducere. „Miza, vă spun eu, nu are legătură cu nimic altceva decât cu număratul de voturi din interiorul partidului. Când am fost schimbată nu am fost schimbată că făceam sau nu ceva“, a încheiat Calangiu.

Ce spune legea

Potrivit articolului 9, alineatul 2, litera h cu 1, din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, calitatea de consilieri locali sau viceprimar încetează o dată cu „pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales“.
Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier. Hotărârea consiliului poate fi atacată de consilier, la instanţa de contencios administrativ, în termen de zece zile de la comunicare. Instanţa se va pronunţa în termen de cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă.
Potrivit articolului 12, „În toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, consiliul local sau consiliul judeţean, după caz, adoptă în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean, o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză. Hotărârea va avea la bază, în toate cazurile, un referat constatator semnat de primar şi de secretarul comunei sau oraşului, respectiv de preşedintele consiliului judeţean şi de secretar“.

Greu cu vacantarea la Consiliul Judeţean Dolj

Pe baza acestor articole a încercat PNL Dolj să obţină vacantarea a două posturi de consilieri judeţeni după un scandal anterior în care mai mulţi primari şi trei consilieri judeţeni şi-au declarat sprijinul pentru PSD. Unul dintre consilierii judeţeni şi-a dat demisia atât din partid, cât şi din CJ Dolj, iar ceilalţi doi, Cosmin Durle şi Marin Marian Viorel, şi-au pierdut calitatea de membri PNL. Cu toate acestea, PNL nu a reuşit să-i convingă pe cei din conducerea CJ Dolj să supună aprobării o hotărâre prin care să se vacanteze cele două fotolii de consilieri. CJ Dolj a invocat faptul că aşteaptă un referat din partea PNL care să ateste că cei doi nu mai sunt membri PNL. La rândul lor, liderii PNL Dolj consideră că CJ Dolj dovedeşte rea-voinţă şi că îi protejează pe cei doi. „Noi am înştiinţat CJ Dolj în scris că aceştia şi-au pierdut calitatea de membru PNL. Aceştia au susţinut public un alt partid, o alta doctrină politică, fapt ce a dus la pierderea calităţii de membru PNL, conform Statutului PNL (art. 16, alin. 1 lit.C). Biroul Permanent Judeţean a luat act de pierderea calităţii de membru a celor doi, decizie comunicată şi validată inclusiv de Delegaţia Permanentă Teritorială a PNL Dolj“, a precizat Marian Irinei. În prezent, cei doi consilieri judeţeni votează alături de PSD şi UNPR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS