16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCetăţeni de onoare pe scena Operei din Craiova

Cetăţeni de onoare pe scena Operei din Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=dG6ndWnEAFU

\n

Claudiu Constantin Vulpoiu – sublocotenent post-mortem, Marcel Iureş – actor, Radu Ionescu – chitarist. Cei trei au de vineri seară un lucru în comun. Sunt cetăţeni de onoare ai Craiovei, titlu decernat în cadrul unei şedinţe solemne organizate la Opera Română Craiova, la care au participat conducătorii instituţiilor din municipiu. Tot aici au fost premiaţi şi elevii olimpici şi sportivii craioveni cu rezultate şi performanţe deosebite în anul şcolar 2013-2014. Costumul şi papionul au fost ţinuta obligatorie pentru invitaţi.
Primul care a primit titlul, în semn de recunoştinţă, a fost sublocotenentul post-mortem Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie pe 30 martie pe autostrada A 1 Kabul-Kandahar din Afganistan. Claudiu Vulpoiu a fost distins de-a lungul carierei cu numeroase decoraţii. După vizionarea unui scurt film cu momente din viaţa civilă a soldatului, sala a păstrat un moment de reculegere. Apoi, cel care a ridicat distincţia a fost tatăl eroului craiovean. Emoţionat, îmbrăcat simplu, acesta a coborât de pe scenă ştergându-şi lacrimile într-un ropot de aplauze.
Mic ambasador al culturii româneşti cum a fost numit la precedentele gale la care a participat, Radu Ionescu studiază la Liceul de Artă „Marin Sorescu“. La doar 16 ani, Radu a primit de-a lungul timpului zeci de premii la concursurile naţionale şi internaţionale, dar cunoscut publicului a devenit după ce a participat la emisiunea „Românii au talent“. „Voi face tot posibilul să aduc magie acestui oraş“, a spus Radu emoţionat când a urcat pe scenă. Apoi, timp de 15 minute, a devenit una cu chitara, fermecând sala.
Pe Marcel Iureş l-a introdus alt mare artist: Valer Dellakeza. „Vine rar la Craiova, dar vine decisiv“, a spus Dellakeza despre olteanul născut la Băileşti. „Nu ştiu dacă este cel mai bun actor. Nici nu ştiu ce înseamnă asta. Iureş este altfel“, au fost cuvintele care l-au adus pe scenă pe Marcel Iureş. „E un noroc şi o mare onoare să fiu cetăţean de onoare al Craiovei, la ce bogăţie este aici. Sărut mâna!“, a spus el, îndreptându-se apoi către primarul Craiovei.
Finalul şedinţei solemne a fost dominat de elevii olimpici şi sportivii cu rezultate şi performanţe deosebite în acest an şcolar, care au fost premiaţi de municipalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS