14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŢânţarii, Vali Vijelie şi paranghelia

Ţânţarii, Vali Vijelie şi paranghelia

Şedinţă de consiliu aprig disputată ieri la Craiova. Unii consilieri au solicitat primăriei să intervină în forţă pentru stârpirea ţânţarilor din oraş, să mute parangheliile din centrul Craiovei la marginea oraşului sau să treacă şi Consiliul Local pe tăbliţele montate pe uşile proaspătului renovat Spital „Filantropia“, pe care în prezent este scris doar numele primarului.  

Consilierii locali au votat ieri toate proiectele supuse aprobării, printre care unele foarte importante. Prelungirea delegării SC Salubritate Craiova SRL pentru acţiunile de dezinsecţie, deratizare şi ecarisaj este unul dintre ele. Scoaterea la licitaţie în vederea concesionării pieţelor 1 Mai şi Orizont este altul. Subiectul exterminării ţânţarilor care au invadat Craiova a aprins spiritele între consilierul Ionel Pană şi administratorul oraşului, Gheorghe Nedelescu, cei doi înţepându-se verbal reciproc. „Simţim cu toţii o invazie de ţânţari. Aş vrea să acţioneze factorii de răspundere. Este o invazie foarte mare de ţânţari (…) Am fost atacat de goange. Oare în primărie se face dezinsecţie şi dezinfecţie? E un caz stupefiant. Îmi periclitează locul“, s-a plâns Ionel Pană.
„Nu s-a făcut dezinsecţie din cauza condiţiilor. Ştiţi că nu se poate face atâta timp cât avem ploi. Oricât am face dezinsecţie nu putem rezolva în totalitate problema ţânţarilor. Avem balta Craioviţa, care este proprietate privată, ştrandul de la Hanul Doctorului şi alte zone care creează ţânţari. Pe acele zone nu putem interveni. Oricât am face şi oricât de bine să nu ne aşteptăm că vor dispărea ţânţarii definitiv. Ţânţari vor fi în continuare, poate într-o măsură mai mică“, a spus Nedelescu.
„Există instituţii ale statului care trebuie să acţioneze. Chiar dacă sunt proprietăţi private nu înseamnă că pot să facă ce vor. Nu pot să fie focare de infecţie dacă ţinem la sănătatea populaţiei“, a replicat Pană. Consilierul a solicitat primăriei să modifice plăcuţele montate pe uşile din Spitalul „Filantropia“ modernizat recent, plăcuţe pe care este trecut numele primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Pană a cerut, de asemenea, şi modernizarea subsolului Secţiei de Pediatrie. „Nu aş vrea să facem lucrurile pe jumătate. Este un mod civilizat de a face spitalizare, dar să coborâm şi la subsol. Degeaba am rezolvat problemele de la parter, etajul întâi şi doi dacă subsolul arată sub orice critică. Acolo este toată infecţia. Şi mai e o chestiune. Am rămas surprins pentru că, ducându-mă pe acolo, am văzut şi eu că era trecut numele primarului. Aş vrea pe undeva, pentru sufletul nostru să spună acolo: Obiectiv realizat şi cu grija consiliului local şi nu numai a primarului“, a spus Pană. „Doamna viceprimar Calangiu a preluat problema. O să fie transmisă celor de la Investiţii. Cred că este deja în lucru acest subsol. A fost aprobat şi un studiu de fezabilitate pentru continuarea reabilitării“, a răspuns viceprimarul Mihai Genoiu.

Cherciu: Parangheliile, bune în faţa Parcului Tineretului

Altă problemă ridicată a fost cea referitoare la „parangheliile“ din centrul oraşului, cum le-a denumit consilierul Dan Cherciu. „Solicit un răspuns scris la ceea ce spun: este legat de decizia de a ţine în Piaţa «Mihai Viteazul» tot felul de manifestări care mai degrabă seamănă cu cele din mediul rural. Ceea ce s-a întâmplat acum o săptămână cu centrul Craiovei, aflat sub o ceaţă de la grătare, boxe care bubuie şi deranjează toţi locuitorii din zonă, nu este ceva care să ne facă cinste. În toate oraşele civilizate ale Europei, în centrul oraşului au loc manifestări culturale, dar acest gen de paranghelii nu-şi găseşte locul. Nu neg că sunt craioveni cărora le place, asta este, trebuie să trăim toţi împreună, dar s-au investit sume considerabile în faţa Parcului Tineretului care se pretează la astfel de manifestări. Avem pretenţia de capitală culturală, dar, dacă nu mă înşel, în centrul Craiovei a cântat Vali Vijelie. Foarte bine că a venit în Craiova, dar hai s-o facem în faţa Parcului Tineretului“, a spus Cherciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS