13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Rinocerii“ de la Craiova, eveniment teatral unic în ţară

„Rinocerii“ de la Craiova, eveniment teatral unic în ţară

Cel mai important proiect teatral derulat în ultimii ani în România, „Rinocerii“, de Eugène Ionesco, în regia lui Robert Wilson, intră în linie dreaptă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“.
Este pentru prima oară când Robert Wilson, pe care Eugène Ionesco l-a numit cândva „cel mai important regizor american“, montează un spectacol la noi în ţară.
După o vizită în luna ianuarie când a stabilit distribuţia şi a repetat câteva scene ce vor sta la baza spectacolului, Robert Wilson revine la Craiova pentru a-şi desăvârşi opera, pentru ca pe 29, 30 iunie şi 1 iulie să prezinte în faţa publicului craiovean avanpremierele, urmate de premiera de pe 2 iulie şi alte două reprezentaţii pe 3 şi 4 iulie.
Creaţiile lui Robert Wilson nu sunt străine publicului craiovean. Pe scena Naţionalului din Cetatea Banilor s-au jucat mai două spectacole ale regizorului, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare: „Femeia mării“, de H. Ibsen, în 2008, și „Sonetele lui Shakespeare“, prezentat de „Berliner Ensemble“, în 2012. De asemenea, în 2010, regizorul american a susţinut la teatrul craiovean conferința „Have I been here before?“, cu ocazia prezentării spectacolului său „Hamlet – Un monolog“, realizat la Alley Theatre în 1995, în regia şi interpretarea sa.
De această dată, la Craiova, Robert Wilson va fi însoțit de o echipă de colaboratori cu care lucrează de obicei la spectacolele sale apreciate pe scenele internaționale: dramaturgul Konrad Kuhn (Austria), creatorul de costume Jacques Reynaud (Franța), coregizorii Tilman Hecker (Germania) și Charles Chemin (Franța), light-designerii A.J. Weissbard (Italia) şi John Torres (Canada), video-artistul Tomek Jeziorski (Polonia) și compozitorul Adam Lenz (SUA). Acestora li se vor adăuga din România regizorul Bobi Pricop (asistent de regie), scenografii Adrian Damian (asistent decor) și Adriana Dinulescu (asistent costume). O echipă de colaboratori veniţi din şapte ţări ale lumii pun la cale la Craiova evenimentul teatral al ultimului deceniu.
„Rinocerii“ lui Eugène Ionesco, în regia lui Robert Wilson, este deja invitat să participe la turnee și festivaluri în Norvegia, Anglia, Polonia, Ungaria – primele ţări în care spectacolul va fi jucat în 2015.
Premiera mondială a piesei „Rinocerii“ a avut loc la Düsseldorf, pe 6 noiembrie 1959, textul fiind tipărit în același an la editura Gallimard. De atunci, piesa a fost jucată în sute de reprezentații, pe toate scenele lumii.
Biletele pentru spectacolul de la Craiova pot fi procurate de la agenţia teatrală sau online, accesând www.tncms.ro/bileteportal.php. Pentru avanpremierele de pe 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie preţul unui bilet este unul promoţional, de 50 de lei, pentru orice categorie. Pentru premiera din 2 iulie preţul unui bilet categoria I este de 100 de lei, categoria a II-a 80 de lei, categoria a III-a 60 de lei. Pentru reprezentaţiile din 3-4 iulie, preţurile biletelor sunt de 80 de lei categoria I, 60 de lei – categoria a II-a, 50 de lei – categoria a III-a, 40 de lei – pensionari, elevi, studenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS