13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Silvia“, pe scena Operei Române Craiova

„Silvia“, pe scena Operei Române Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=UOtsRfioSII

Opera Română pregăteşte publicului mâine, de la ora 19.00, un nou spectacol, opereta „Silvia“ de Emmerich Kálmán, „perla repertoriului Operei Române Craiova“, cum a numit-o managerul instituţiei de cultură, Antoniu Zamfir. Spectacolul poartă semnătura regizorului András Kürthy, un artist al artei lirice de renume internaţional.
„A fost o plăcere şi o bucurie să lucrez cu acest colectiv. Opereta a început să fie compusă de Emmerich Kálmán acum 100 de ani, în luna mai 1914. Vestea atentatului împotriva arhiducelui Imperiului Austro-Ungar, Franz Ferdinand, eveniment ce a constituit motivul declanșării Primului Război Mondial şi care a generat întreruperea pentru un an a actului creaţiei, se regăseşte şi în povestea noastră. Se creează astfel un sentiment de nesiguranţă, de frică, pentru că suntem la sfârşitul «Belle époque». Personajele acestei operete au fost modelate după personaje reale care au trăit în acele timpuri. Ele îşi caută, în contextul schimbării, viitorul. Acesta a fost scopul concepţiei regizorale, să pun această problematică pe fondul unui spectacol frumos“, a precizat regizorul.
Pentru garantarea succesului spectacolului fiecare solist, actor, balerin, muzician, dar şi regizorul, scenograful, coregraful au pus în slujba scenei tot ce au avut mai bun. „Atunci când lucrezi cu plăcere şi spectatorul va simţi la fel în seara spectacolului“, a completat regizorul András Kürthy. Au fost în asentimentul său soliştii şi actorii. „Este o bucurie şi o provocare în acelaşi timp să fac parte din distribuţia acestui spectacol, în cadrul căreia s-a lucrat frumos şi constructiv. A fost o plăcere să descoperim adevăruri scenice în momentul în care s-au conturat personajele. Spectacolul din punctul meu de vedere este incredibil, de la coregrafie, care ne pune în valoare, la jocuri între interpreţi. Colaborarea şi comunicarea între noi ca şi echipă şi regizor a fost desăvârşită“, a declarat Laurenţiu Nicu, interpretul contelui Bonifacio Kauciano, „un rol care va crea rumoare în sensul pozitiv“, după cum a declarat managerul Operei Române Craiova, Antoniu Zamfir.
Opereta conturată în stilul clasic al spectacolului de gen, alert, spumos, cu răsturnări de situaţie, se bucură de prezenţa dirijorului Gheorghe Stanciu, a sopranei Renata Vari şi a artiştilor invitați – Cosmin Marcovici (Opera Naţională Română Iaşi) şi Peter Hercz (Ungaria). Replicile savuroase vor fi puse în valoare de Florin Budnaru, Cosmin Vasilescu, Edith Mag, Noemi Modra, Laurenţiu Nicu, Ioan Cherata, Mircea Tudora, Gabriel Marciu, Lelia Vais, Violeta Țicu, Anca Țecu, Ștefan Ciucă, Dragoș Dragomirescu, Alexandru Petre, Nicolae Popa, Costin Nanu.

Alt proiect

După premiera operetei „Silvia“, alt proiect al Operei Române Craiova este spectacolul din 1 iunie, „Carmina Burana“, care va avea loc în Piaţa „Mihai Viteazul“, în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Zilelor Municipiului Craiova (26 mai – 1 iunie). „Vom avea în Piaţa «Mihai Viteazul» un spectacol de o grandoare ieşită din comun, «Carmina Burana». Vor fi două scene, una pentru orchestră, cor, solişti şi un dirijor italian de mare prestigiu, şi una pentru cei mai bine de 100 de balerini care vor realiza coregrafia spectacolului în concepţia coregrafului Francisc Valkay“, a precizat Antoniu Zamfir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS