16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia la a douăzecea ediţie a Târgului Internaţional "Lumea Cărţii" de la Praga

România la a douăzecea ediţie a Târgului Internaţional „Lumea Cărţii” de la Praga

În perioada 15-18 mai se desfăşoară a 20-a ediţie a Târgului Internaţional „Lumea cărţii” de la Praga. Standul României este organizat de Ministerul Culturii, iar programul cultural a fost pregătit şi organizat de aceeaşi instituţie, în colaborare cu ICR Praga.
Scriitorii invitaţi de Ministerul Culturii la această ediţie a Târgului de Carte de la Praga sunt Emil Brumaru, Ioan T. Morar, Lavinia Bălulescu şi Krista Szöcs. Dezbaterile şi lecturile la care vor participa, alături de importanţi scriitori cehi, vor fi moderate de traducătorii Libuše Valentová, Jiři Nasineč şi Jitka Lukešová, nume de rezonanţă în mediul cultural ceh. Invitaţii Institutului Cultural Român cu această ocazie sunt scriitorii Bogdan Suceavă şi Ileana Cudalb. Literatura română este cunoscută şi apreciată în Cehia, România fiind în urmă cu doi ani ţara invitată de onoare a Târgului Internaţional „Lumea cărţii” de la Praga.

Programul evenimentelor se întinde pe întreaga durată a târgului
Joi, 15 mai, de la ora 17.00, scriitoarele Lavinia Bălulescu şi Ileana Cudalb, alături de scriitoarea cehă Markéta Hejkalová, vor participa la dezbaterea „Scrierea sinelui”, moderată de Jitka Lukešová.
Vineri, 16 mai, de la ora 16, la standul naţional va avea loc lansarea ediţiei cehe a cărţii  “Venea din timpul diez” de Bogdan Suceavă, în traducerea lui Jiři Nasineč, laureat al premiului „Magnesia Litera” în Cehia, în 2007, pentru traducerea romanului „Simion Liftnicul” de Petru Cimpoeşu.
Sâmbătă, 17 mai, de la ora 13, la standul României cei şase autori români prezenţi la Praga – Emil Brumaru, Lavinia Bălulescu, Ileana Cudalb, Ioan T. Morar, Bogdan Suceavă, Krista Szöcs – vor susţine lecturi din cele mai recente cărţi ale lor. Traducerea și moderarea : Jitka Lukešová.
Duminică, 18 mai, de la ora 13, Emil Brumaru şi Václav Daněk vor susţine lecturi de poezie, urmate de o dezbatere, moderatoare fiind doamna Libuše Valentová. De la ora 14, prozatorii  Ioan T. Morar şi Bogdan Suceavă, alături de prozatorul ceh Roman Ráž, vor participa la dezbaterea “Istorie şi ficţiune”. Moderator: Jiři Nasineč.
Ministerul Culturii mulţumeşte editurilor care au trimis cărţi pentru expunerea în standul naţional şi Institutului Cultural Român din Praga pentru colaborarea în organizarea evenimentelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS