17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBariera Vâlcii zace în mocirlă

Bariera Vâlcii zace în mocirlă

http://www.youtube.com/watch?v=8Bk4TAl3iMA

\n

Bariera Vâlcii este tot în agonia modernizării. Lucrările de canalizare din zonă au scos mulţi peri albi locuitorilor de aici, nevoiţi să meargă prin nămoale şi bălţi când plouă, şi prin praf când vremea este bună. Iar când vine vorba de hârtoapele în care se afundă zilnic cu maşinile, oamenii se iau cu mâinile de cap.

Pământul răscolit de buldozere şi încă neaşezat pe unele dintre străzile din Bariera Vâlcii din Craiova a fost transformat în mocirlă de ploile din ultima vreme. Într-o astfel de stare sunt străzile Ramuri, Murelor, Mălinului. Disperaţi, unii dintre localnici au pus mâna ba pe o sapă, ba pe o greblă şi au început să niveleze şi să repare străzile. Aşa am găsit-o, ieri, pe Ştefania Popa de pe strada Ramuri. „Uite, reparăm strada. Îndreptăm. S-a făcut canalizarea, au săpat, au pus ţevi şi pământul ăsta l-au scos deasupra. Au zis că pun pietriş şi nu au mai făcut nimic. Strada este aşa de astă-toamnă. Acum nu au mai venit de la Paşti. Ce este pe aici? Un picior îl bagi, unul îl scoţi. Ce să facem?!“, întreabă dând din cap femeia, lovind de zor cu grebla în nămol.
Din loc în loc, strada este plină cu o mocirlă vâscoasă ce se revarsă până în gardurile caselor, de fiecare dată când trece câte o maşină. În urma ei, cei care merg pe jos îşi taie potecă prin locurile mai ridicate ale străzii. „Vedeţi în ce situaţie se află strada noastră. Problema este de ani buni. Acum s-a introdus canalizarea, nu ştim dacă lucrările s-au finalizat sau nu, dar cert este că nu s-a mai pus balast, iar când plouă nu se poate descrie în cuvinte cum mergem pe aici. Doar cu maşina puteai să mergi, pe jos nu… Vecinii au mers la persoanele abilitate, dar nu ştiu dacă au rezolvat ceva. Zilele trecute, când a plouat, nu s-a putut circula. Cine nu are maşină, doar cu cizmele de cauciuc a putut merge pe aici“, spune Marius Cuşmăreanu.
Lui nea Ion Gengu, localnic de pe strada Ramuri, lucrările de canalizare i-au adus şi alte supărări. Apa din stradă îi intră în curte şi grădină, iar fântâna este plină de mizerie. Pe stradă iese cu cizmele de cauciuc în picioare, fiindcă în dreptul casei lui strada este plină de apă. „De când cu canalizarea asta, apa bălteşte pe stradă, o ia prin curţile oamenilor. Mie mi-a intrat în grădină, am fântâna plină cu mizerii. Să pună pietriş ca să încarce, să scăpăm de balta asta. Mai parchează o maşină aici lângă gard, unde este mai uscat, iar oamenii nu mai au pe unde să treacă“, spune Ion Geangu, ridicând mâinile în semn de neputinţă. Oamenii îşi pun singuri în faţa curţilor pietriş, nisip, doar ca să scape de nămol.

Asfaltate doar în catastifele primăriei

Strada Murelor, tot din Bariera Vâlcii, este altă stradă cu aceleaşi probleme: nămol şi bălţi. Canalizarea a lăsat „urme“ adânci şi aici. Craiovenii sunt nemulţumiţi, stau în oraş, spun ei, dar condiţiile sunt ca la ţară. Mai bine se lipseau şi de canalizare, dar măcar nu „înotau“ prin bălţi şi nămoale. „Strada este foarte proastă. S-a făcut canalizare şi nu au mai finalizat. Ori să asfalteze, ori să o pietruiască. Sunt bălţi, nămol de nici cu piciorul nu poţi merge. Mai bine ne lipseam de canalizare. Nu se poate circula. Şi pe Toamnei este tot aşa“, afirmă Constantin Dumbravă, alt localnic din Bariera Vâlcii.
Ca o ironie, multe străzi din Bariera Vâlcii figurează în catastifele administraţiei locale ca fiind asfaltate. Când au mers să-şi ia aprobare pentru racordarea la reţelele de utilităţi, multor proprietari li s-a impus să plătească pentru spargerea şi refacerea covorului asfaltic, susţin unii dintre ei.
„Asta este strada Murelor, dacă nu mă înşel, ea figurează la primărie ca asfaltată. Uite cum este după ce au băgat canalizarea! Ne-am rupt maşinile. Apa ne intră în curte. Să bage un greder să niveleze. Aici mergi cu cizme de cauciuc şi cu maşina. Acum avem canalizare, dar nu mai avem stradă“, este de părere Leonică Ghergu, localnic pe strada Murelor. Despre strada Mălinului, tot din Bariera Vâlcii, nu se poate spune decât că este „culmea dezastrului“. Strada de pământ este plină de gropi şi denivelări.

Sfârşitul nu-i aici!

Întrebaţi fiind când vor avea craiovenii din această zonă linişte şi când vor circula civilizat pe străzile din Bariera Vâlcii, reprezentanţii antreprenorului TMUCB – Mitliv spun că lucrările încă nu s-au încheiat. „Aici, în Bariera Vâlcii, lucrările nu sunt finalizate. La final, vor readuce aceste străzi la starea iniţială“, a precizat un reprezentant al TMUCB.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuţ Pârvulescu, susţine acelaşi lucru: constructorul să refacă străzile. „Conform contractului, constructorul trebuie să aducă strada la starea iniţială. Unde a fost asfalt să pună asfalt, unde a fost pietriş, să pună pietriş“, a precizat Ionuţ Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS