21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMicuţii din Bucovăţ - actori într-o piesă inspirată din viaţa lor

Micuţii din Bucovăţ – actori într-o piesă inspirată din viaţa lor

http://www.youtube.com/watch?v=qTehnpyJlkI

26 de copii, elevi ai Şcolii Gimnaziale Bucovăţ, au fost aleşi de World Vision, filiala Dolj, pentru a face parte din proiectul „Povestea mea“, având drept scop integrarea în societate a micuţilor din zonele defavorizate, prin intermediul teatrului.

Trăirile, gândurile şi visele acestor copii au fost transpuse într-o piesă de teatru, scrisă alături de aceştia de Luiza Stănescu, absolventă a Departamentului de Artă Teatrală din Craiova, masterand la Academia de Teatru din Malmo, Suedia. Alături de Luiza Stănescu, coordonator al acestui proiect a fost Petrişor Diamantu, actor, absolvent al facultăţii şi al masteratului din cadrul Departamentului de Artă Teatrală din Craiova. „Am ales copii din zona Bucovăţ, copii din toate categoriile sociale, supuşi vulnerabilităţii, sărăciei. În ciuda condiţiilor vitrege în care mulţi dintre ei trăiesc, au dezvoltat abilităţi artistice deosebite, au aspiraţii care trebuie susţinute. Din nefericire, cele mai mari probleme apar din cauza sărăciei, a violenţei, a condiţiilor în care sunt condamnaţi să trăiască. Aceşti copii minunaţi ne-au împărtăşit poveşti de viaţă trăite de ei sau de colegi de şcoală, iar scenariul rezultat este o poveste a satului românesc actual“, a precizat Cristiana Vienescu, specialist marketing World Vision, filiala Dolj.
Pentru cei mai mulţi dintre aceşti copii, experienţa de a juca într-o piesă de teatru inspirată din vieţile lor a fost unică, iar trăirile împărtăşite sunt emoţionante. Mădălina Cristina Matei şi Sorina Panduri sunt doar două dintre elevele ale căror poveşti au stat la baza scenariului, iar timp de aproape o oră s-au transformat în actriţe, transmiţând emoţie şi trăgând în acelaşi timp un semnal de alarmă despre violenţa domestică, care trebuie să dispară şi despre micuţii care au dreptul la educaţie. „Pentru mine a fost cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat. Sunt fericită, ştiind că tot ceea ce am povestit face parte acum dintr-un scenariu de teatru. Pe strada mea a locuit o familie cu 16 copii. În ciuda sărăciei, copiii erau extrem de educaţi, cu suflet mare, prieteni de nădejde, însă trăiau adevărate drame. Trist este faptul că mulţi dintre copii trăiesc astăzi în sărăcie, în familii care nu le permit să meargă la şcoală“, a povestit una dintre elevele Şcolii Gimnaziale Bucovăţ.
Spectacolul va fi pus în scenă şi în perioada următoare, în aşa fel încât şi alţi tineri să vadă care sunt problemele din mediul rural, să-i înţeleagă şi să-i ajute pe copiii din categoriile defavorizate să se integreze în societate. „«Povestea mea» sa- desfăşurat în mai multe etape. Iniţial, am organizat workshopuri de teatru, folosind ca metode de lucru jocul, relaţionarea cu cei mici fiind facilitată prin intermediul exerciţiilor de improvizaţie, combinate cu elemente de pantomimă. Copiii au fost încurajaţi să capete încredere în ei, să îşi deschidă sufletul, să împărtăşească poveşti de viaţă, trăiri, sentimente, vise. Am încercat să facilităm micuţilor întâlniri educative cu medici, am încercat să le aducem aproape stilişti care să le ofere sfaturi de întreţinere corporală. Obiectivul urmărit a fost acela de a-i ajuta pe copii să se dezvolte personal şi să înţeleagă mai bine ce-şi d oresc să facă în viaţă“, a povestit Luiza Stănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS