14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn transplant pulmonar i-ar salva viaţa - Alexandru cântăreşte 26 de kilograme la 17 ani

Un transplant pulmonar i-ar salva viaţa – Alexandru cântăreşte 26 de kilograme la 17 ani

http://www.youtube.com/watch?v=l3TIRxWDblE

Până în urmă cu un an ducea o viaţă absolut normală, între şcoală, fotbal şi olimpiade. În prezent, plămânii îi funcţionează doar în proporţie de 12%, este dependent permanent de aparatul de oxigen, iar singura şansă pentru ca acest adolescent să trăiască este ca într-un timp cât mai scurt să beneficieze de transplant pulmonar.

Fibroză pulmonară idiopatică, insuficienţă respiratorie cronică cu reducerea capacităţii vitale cu peste 84%, oxigenoterapie permanentă, stenoză traheală subglotică, la care se adaugă nanism hipofizar, hipoplazia arborelui traheobronşic sunt diagnosticele puse adolescentului din comuna Pârşcoveni, judeţul Olt.

Copilul este dependent de aparatul de oxigen

Tot timpul, Ionuţ a fost un băiat slăbuţ, povestesc părinţii, însă plin de energie. Cu greu îl luau de pe terenul de fotbal. De aproximativ trei ani începuse să obosească inexplicabil, să transpire abundent, nu lua deloc în greutate. Părinţii susţin că medicii i-au asigurat că Ionuţ Alexandru nu are probleme medicale, că o să se îngraşe, că aşa se întâmplă de regulă, în perioada de pubertate. Au urmat răceli şi tuse ce părea să nu îi mai treacă.
„Ne-am internat pentru scurte perioade de timp în spitale atât din Balş, cât şi din Craiova pentru răceli în aparenţă banale. După o perioadă, văzând că accesele de tuse nu trec, medicii l-au suspectat de astm bronşic şi i-au prescris tratament în acest sens. Din nefericire, ne-am gândit că astmul poate fi o urmare a condiţiilor în care am trăit cu copiii timp de ani buni, într-o cameră în Balş, ai cărei pereţi erau îmbibaţi de igrasie, în care eram nevoiţi să gătim, dar şi să dormim. Nu aveam alt loc în care să locuim. În urma unei radiografii pulmonare, medicii au observat că are o pată pe plămâni, însă au spus că este firesc în urma atâtor răceli. Anul trecut însă, pe 28 mai, am ajuns cu băiatul la urgenţă. Era în stare critică, nu mai putea respira. A fost nevoie de un drenaj pentru a-i scoate aerul din plămâni. Văzând că starea lui de sănătate se înrăutăţeşte, am solicitat transferul la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu», din Capitală. În urma investigaţiilor medicale, l-au suspectat iniţial ca având chisturi la plămâni, însă, în urma investigaţiilor amănunţite, am primit o veste copleşitoare. Ne-au spus să îi luăm urgent aparat de oxigen şi să îl ducem acasă, iar copilului i-au spus că şansele de supravieţuire sunt minime fără un transplant pulmonar. Alexandru a avut atunci o cădere psihică, şi-a smuls practic tuburile de oxigen, perfuziile din mâini. Timp de câteva zile, a refuzat să mai colaboreze, spunea că nu poate începe această luptă ştiind că sfârşitul va fi tot tragic… Trăim practic un coşmar din care sperăm să ne trezim într-o zi“, a povestit Constantina Curelaru, mama adolescentului.

Transplantul este singura şansă să continue acest drum

Au urmat luni grele pentru Alexandru şi familia lui. Întors acasă, a devenit prizonier pe canapeaua din camera lui. A renunţat la tot ce reuşise până în acel moment, a renunţat la fotbal, a renunţat la şcoală. Urma să treacă în clasa a X-a, era elev la Colegiul Tehnic Balş, voia să se specializeze pe profilul tehnic, mecatronică. Îi place geografia, a reuşit chiar să meargă la câteva concursuri şcolare. A pierdut chiar şi puţinii prieteni pe care îi avea, iar singurii cu care mai discută sunt cei de pe reţelele de socializare, oameni din toată ţara care depind de transplanturi pulmonare, pe care i-a transformat în prieteni. Suferă când află că unul dintre aceştia pierde lupta cu viaţa din cauza birocraţiei, a listelor de aşteptare care pot dura chiar şi ani. Speranţe există, riscuri sunt pe măsură, având în vedere greutatea acestui copil, cutia toracică nedezvoltată… Transplantul este singura lui şansă să continue acest drum.
„Plămânul drept nu-mi mai funcţionează deloc, stângul în proporţie de 12%… În momentul de faţă, aşteptăm rezultatele unor teste genetice ce ne-au fost solicitate, apoi dosarul trebuie înaintat la Viena. Sper din tot sufletul să nu fiu respins… Ştiu că asta este singura mea şansă să trăiesc… Dacă scap, am multe planuri… Vreau să termin şcoala, vreau să înfiinţez o asociaţie neguvernamentală pentru a lupta pentru cei diagnosticaţi cu probleme medicale grave. Aş putea să îi încurajez pe cei ca mine. Povestea mea ar fi una care le-ar da speranţe, aş putea lupta pentru ca dosarele medicale ale acestor oameni să ajungă în timp util la spitale de specialitate… Din nefericire, fiecare zi care trece contează. În fiecare minut care trece zeci de gânduri îmi trec prin cap… Ştiu că mai există spitale în lume care fac transplant de plămâni, la Paris, Barcelona, însă cel din Viena colaborează cu statul român. Transplantul în sine este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, însă cei aflaţi în situaţia mea au nevoie de perfuzii, suplimente nutritive, bani pentru transport, dar şi pentru persoana care îi însoţeşte. Sper ca de la Viena să-mi dea o şansă, să mă cheme pentru un consult în vederea includerii în programul de transplant pulmonar“, a spus Alexandru Curelaru.
Nu de puţine ori, în momentele de criză, până şi presiunea din aparatul de oxigen nu mai face faţă. Ar avea nevoie de alt aparat, mai performant. Ar avea nevoie de un căruţ în care familia să îl scoată măcar preţ de câteva minute până afară, în pragul uşii. În prezent, este luat în braţe sau susţinut de părinţi, însă orice efort îi declanşează o nouă criză. Până şi calculatorul i-a cedat, acum doar pe telefon mai poate intra pe internet. Alexandru are nevoie de suplimente nutritive speciale pentru musculatură, de perfuzii care sunt extrem de costisitoare. Tratamentul acestui copil costă 270 de lei pe săptămână.

Două conturi bancare deschise pentru sprijinirea lui Alexandru 

Cei care doresc să-l sprijine pe Alexandru pot face donaţii în conturile deschise pe numele mamei adolescentului, Constantina Curelaru, la Banca Transilvania: RO 62 BTRL EUR CRT 0238557501 (EUR), RO 15 BTRL RON CRT 0238557501(RON).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS