16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAgent de la Rutieră, doi ani de închisoare pentru şpagă

Agent de la Rutieră, doi ani de închisoare pentru şpagă

Un agent de poliţie din cadrul Biroului Rutier Craiova, trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare printr-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au aflat de „apucăturile“ poliţistului Florin Calotescu, agent în cadrul Biroului Rutier Craiova, la începutul anului 2012, când un şofer craiovean s-a plâns că agentul i-a cerut şpagă. Bărbatul a povestit că, în timp ce conducea un autoturism în Craiova, a fost oprit de agentul de poliţie Florin Calotescu, care i-a ridicat certificatul de înmatriculare al maşinii pentru că avea pe geamuri folie care nu corespundea normelor legale. După ce l-a sancţionat, poliţistul i-a cerut şoferului să vină la sediul Biroului Poliţiei Rutiere cu 600 de lei dacă vrea să-i dea documentul înapoi. În seara zilei de 10 ianuarie, şoferul s-a dus la Biroul Rutier, a întrebat de agentul Calotescu, iar când i s-a spus că nu mai e la serviciu a început să strige în gura mare că va sesiza ofiţerii anticorupţie, lucru pe care l-a şi făcut două zile mai târziu. Ameninţările şoferului au ajuns însă şi la urechile agentului Calotescu, care a devenit ceva mai „atent“, motiv pentru care ofiţerii anticorupţie au aşteptat un timp, după care au apelat la un investigator sub acoperire. În după-amiaza zilei de 13 martie, investigatorul s-a urcat la volanul unui autoturism şi a întors printr-un loc nepermis pe strada Calea Bucureşti, fiind văzut şi oprit de agentul Calotescu. Investigatorul l-a rugat pe Calotescu să nu-i dea şi puncte de penalizare pe lângă amendă, iar agentul a „manifestat disponibilitatea de a-l ierta pe contravenient, afirmând: «Eu te-am rezolvat, hai să te văd şi pe tine acum!»“, după cum au precizat procurorii doljeni. Investigatorul i-a dat lui Calotescu două bancnote de 50 de lei marcate cu „MITĂ“, pe care agentul le-a băgat în buzunarul jachetei de serviciu. La scurt timp, şi-au făcut apariţia şi ofiţerii anticorupţie, moment în care agentul Calotescu a aruncat banii jos, lângă picioare, apoi a declarat că nu îşi poate explica modul în care a ajuns praful fluorescent pe mâinile sale şi în buzunarul jachetei.

Pedeapsa

După acţiunea de prindere în flagrant, agentul Calotescu a fost audiat şi reţinut pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu, pe 14 martie, a fost arestat preventiv. Procurorii au încheiat cercetările în acest dosar destul de repede, iar la începutul lunii aprilie au şi dispus trimiterea în judecată a inculpatului. În cursul lunii iulie, Florin Calotescu a fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare pentru luare de mită, însă sentinţa a fost atacată cu apel de inculpat. În octombrie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova a respins acţiunea poliţistului ca fiind nefondată, iar de această dată inculpatul a făcut recurs.
Miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul agentului Calotescu, astfel că acesta trebuie să execute cei doi ani de puşcărie, pedeapsă din care se scad cele şase luni de arest preventiv.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în cursul zilei de joi, Florin Calotescu s-a prezentat la sediul inspectoratului şi a fost dus în arest.
Poliţiştii doljeni au mai precizat pentru GdS că, după ce a fost trimis în judecată, agentul Calotescu a fost pus la dispoziţia şefului IPJ Dolj, iar după ce a fost condamnat definitiv, urmează ca Inspectoratul să înceteze cu acesta raporturile de serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS