13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMulţi sărmani şi un leşin la mălaiu’ lu’ Olguţa

Mulţi sărmani şi un leşin la mălaiu’ lu’ Olguţa

http://www.youtube.com/watch?v=PfL_fp7oFGQ

\n

Sute de craioveni s-au încolonat, ieri, la coada sărăciei şi umilinţei pentru a primi bruma de alimente pe care primăria „le azvârle“ celor cu venituri mici, cu handicap sau fără un loc de muncă. Sărmanii Craiovei au stat în ploaie şi vânt, păziţi de jandarmi şi poliţişti locali, pentru un pachet cu alimente a căror valoare totală nu depăşeşte 35 de lei. O bătrână a leşinat şi a fost dusă pe braţe să-şi ridice alimentele. În cele din urmă, mulţumiţi sau nemulţumiţi, beneficiarii au plecat cu taxiul sau maşina personală, după ce au mai bifat încă o „pomană“.

Bătrâni sprijiniţi în baston, şomeri rămaşi în ultimele luni fără un loc de muncă şi un venit sigur, tineri sprijiniţi în cârje sau într-un antemergător s-au aşezat de la primele ore ale dimineţii la coada sărăciei. Oamenii au stat răbdători în ploaie pentru 2 kg de făină, 2 kg de zahăr, 1 kg de orez, 1 kg de mălai şi 2 litri de ulei, pentru ca, la final, cei mai mulţi să plece nemulţumiţi fiindcă nu au primit mai mult. Chiar dacă cei mai mulţi dintre ei îşi aduseseră sacoşe încăpătoare, au plecat cu o plăsuţă pe care primarul Craiovei nu a uitat să-şi treacă numele, ca să înţeleagă toţi din partea cui vine „pomana“ socială. Cantităţile de alimente nu au fost îndestulătoare, aşa cum beneficiarii erau obişnuiţi să primească din fonduri europene.
Oamenii au fost triaţi de la intrarea în curtea RAT-ului, unde se găseşte şi Centrul Multifuncţional, locaţia de unde au fost împărţite alimentele. Persoanele vârstnice fără venituri sau cu venituri mici, pe un rând, persoanele cu handicap pe altul şi, în cele din urmă, şomerii îngroşau coada, aşteptând să ajungă mai repede în faţă.
Un tablou dezolant cu persoane bolnave şi bătrâne care vociferau şi se îmbulzeau pentru câteva alimente, aşa arăta ieri curtea interioară de la Centrul Multifuncţional din vecinătatea RAT. Câteva zeci de oameni erau opriţi de jandarmi, cu garduri mobile, chiar de la intrare. Alte zeci de persoane aşteptau în faţa clădirii Centrului, de unde intrau câte cinci din fiecare categorie să-şi ridice alimentele.
Cum scăpau de primul „filtru“, oamenii o luau la fugă ca să se aşeze la altă coadă, după cum le indicau poliţiştii locali.
La un moment dat, tot grupul a fost cuprins de agitaţie. O bătrână a leşinat chiar la picioarele jandarmului care le permitea accesul. „Chemaţi ambulanţa! Chemaţi ambulanţa!“, strigau oamenii, dar nu se clinteau de teamă să nu piardă rândul. Femeia a stat câteva minute bune întinsă pe jos, în timp ce o alta o ţinea răzimată de spate, iar jandarmul îi arunca dintr-o sticlă apă pe faţă. În cele din urmă, bătrânei i s-a dat întâietate şi a fost dusă pe braţe să-şi ridice mai repede alimentele.

Alţii s-au pierdut cu firea…

După zeci şi zeci de minute de aşteptare, îngheţaţi de frig şi uzi, oamenii ieşeau cu plasele cu alimente, unii mulţumiţi, alţii nemulţumiţi.
„Am primit 2 kg de ulei, 2 kg de zahăr, 2 kg de făină. Asta este, ce să facem?! Ne-a trimis primăria un plic, de acolo sunt alimentele, de la primărie“, a spus o femeie care purta două sacoşe în mâini şi a ţinut să mulţumească primăriei. Alta era supărată că a fost bruscată de o angajată de la Poliţia Locală. „Eu când să arăt actele, a venit o poliţistă locală şi m-a îmbrâncit. Să spună lumea! Eu am venit să iau nişte alimentele pentru handicapaţi din partea lu’ doamna Olguţa“,  a declarat Elena Bocşe.
Un bărbat care trecea în grabă plângând, a deschis gura sacoşei şi a enumerat ce alimente a primit. Lacrimile nu sunt nici de supărare, nici de bucurie, s-a justificat omul, aşa este el: „Mă pied cu firea“.
Alţii nu erau mulţumiţi de alimentele primite: „Nu sunt mulţumită. Este prea puţin ulei, trebuia mai mult“, a zis Cristina Câţea.
Odată ieşiţi pe poarta Centrului Multifuncţional, oamenii îşi cautau un mijloc de transport. Unii apelau la un taxi, alţii plecau cu autoturismele personale.
Alimentele continuă să fie distribuite până pe 30 aprilie, excepţie făcând ziua de duminică, 27.04.2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS