10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova, acuzată că a desfiinţat chioşcurile de ziare

Primăria Craiova, acuzată că a desfiinţat chioşcurile de ziare

\n

Scandalul desfiinţării chioşcurilor de ziare din Craiova capătă amploare internaţională. Patronatul Difuzorilor de Presă, afiliat Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR, a atras ieri atenţia asupra problemelor cu care se confruntă editurile şi distribuitorii de presă. Mesajul său a ajuns şi pe masa Comisiei Europene şi a ambasadelor ţărilor UE în România. Parlamentarii de Dolj ai opoziţiei chestionaţi de GdS se opun şi ei împiedicării accesului craiovenilor la ziare, în timp ce aleşii neamului de la PSD au declarat că nu ştiu subiectul sau că nu-l comentează.

Ridicarea chioşcurilor de presă din centrul oraşului de către primărie, acţiune care limitează accesul craiovenilor la informaţie şi lasă mai mulţi oameni fără locuri de muncă, a avut ecou la Bucureşti. Patronatul Difuzorilor de Presă, afiliat UGIR, a tras un semnal de alarmă în această privinţă şi a invitat guvernul şi parlamentul să găsească soluţii.  
„Patronatul Difuzorilor de Presă, afiliat Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR, trage un semnal serios de alarmă privind perspectivele distribuţiei presei scrise în România. Ţinând cont de problemele grave cu care se confruntă majoritatea editurilor şi firmele de distribuţie presă şi abonamente, solicităm domnului prim-ministru Victor Ponta, Comisiilor de cultură de la Senat şi Camera Deputaţilor şi Asociaţiei Municipiilor din România programarea, în regim de urgenţă, a unei consfătuiri în urma căreia să se adopte soluţii pentru salvarea acestei importante activităţi, preţuită în toate statele democratice. Prevederile articolului 31 din Constituţie privind dreptul la informaţie trebuie respectat şi în România, stat membru al Uniunii Europene. Atragem atenţia asupra abuzurilor unor primari şi consilii locale care, în loc să creeze facilităţi pentru această activitate, aşa cum se procedează în toate statele cu democraţie avansată, au mărit nejustificat taxele şi impozitele locale, au dispus sau se pregătesc să dispună ridicarea chioşcurilor de distribuţie presă de pe domeniul public. În aceste zile, un exemplu elocvent este Municipiul Craiova. Acest Comunicat de presă a fost difuzat Comisiei Europene şi ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene“, se arată într-un comunicat al patronatului condus de preşedintele Adrian Tudor Moroianu.
Articolul 31 din Constituţie spune, printre altele, următoarele: „(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit. (2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.  

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: decizia primăriei este de neînţeles

GdS a încercat să vadă care este punctul de vedere al parlamentarilor de Dolj legat de această problemă, în condiţiile în care vorbim de municipiul reşedinţă al judeţului Dolj şi de capitala regiunii Oltenia. Majoritatea celor chestionaţi au declarat că se opun metodei folosite de Primăria Craiova şi că soluţia corectă era ca municipalitatea să ofere soluţii astfel încât craiovenii să nu fie obligaţi să cumpere ziare de la benzinării, aşa cum îi îndemna primarul Lia Olguţa Vasilescu. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, desemnat europarlamentarul anului 2014 la categoria „Cercetare şi inovare“, a precizat că nu înţelege decizia primăriei. „Este de neînţeles. În toată lumea există chioşcuri de ziare. Poţi obliga proprietarul să dea acelor chioşcuri un aspect conform regulilor pe care le impune primăria, dar să desfiinţezi chioşcurile este de neînţeles. Oriunde te duci în Europa, există puncte de vânzare a presei. Ele sunt un punct de atracţie pentru turişti şi dau culoare oraşului. Este peste puterea mea de înţelegere această decizie. Poate fi interpretată şi ca o formă de cenzură“, a declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.
Deputatul PDL Constantin Dascălu a precizat şi el că primăria ar fi trebuit să ofere o soluţie după ridicare chioşcurilor de ziare din Craiova. „Nu ştiu care sunt cauzele pentru care primăria a luat această decizie, dar nu cred că era o problemă faptul că se vindea şi altceva în chioşcuri în afară de ziare şi reviste. Acele chioşcuri îndeplineau o necesitate a craiovenilor. Când vrei să schimbi ceva, trebuie să ai o soluţie. De când lumea la chioşcurile de ziare se vând şi alte lucruri. Trebuia ca primăria să fi îndemnat mai multe firme să vândă presă. În felul acesta ar fi crescut şi concurenţa. Volanţii se desfiinţează, chioşcurile se ridică, eu nu susţin această măsură. Craiovenii trebuie să aibă acces la informaţie. Ar trebui ca primăria să se mai gândească“, a declarat Dascălu.

Senatorul Mărinică Dincă: Este o formă de a ataca libertatea presei

Senatorul PDL Mărinică Dincă consideră că decizia primăriei poate fi interpretată ca un atac la libertatea presei. „Eu sunt dintr-un partid de dreapta, care susţine crearea locurilor de muncă şi apără democraţia. Presa, ca şi oricare cetăţean, trebuie apărată. Aici vorbim de toată presa din România, pe care craiovenii nu o mai pot citi acum. Este o formă de a ataca libertatea presei. Eu cred că efectul va fi invers. Lumea, când îi pui obstacole, accesează ceea ce este interzis. Presa va fi şi mai căutată acum. În plus, în presă erau şi informaţii economice, anunţuri pentru locuri de muncă. Practic această decizie complică viaţa craiovenilor. Cred că este momentul ca presa şi distribuitorii să fie uniţi în toată ţara. În anii ‘90-’91 a fost o explozie de ziare. O parte din libertatea oamenilor o reprezintă libertatea presei, iar acest lucru trebuie protejat. Legat de benzinării ca loc de cumpărare a ziarelor, sunt mulţi oameni care nu au maşină sau care circulă cu autobuzul“, a spus Mărinică Dincă.

Senatorul Oprea: Chioşcurile nu erau cea mai mare problemă a Craiovei

„Nu pot aproba un asemenea demers“, a spus şi senatorul PNL Mario Oprea. „Nu caut să fiu populist sau să intru pe sub pielea cuiva, dar nu pot aproba un asemenea demers, mai ales că sunt liberal. Un loc de muncă apare foarte greu. Toţi factorii de decizie au încercat până acum să protejeze presa, noi la toate discursurile spunem că presa este câinele de pază al democraţiei“, a declarat Oprea. Întrebat dacă el crede că ar putea fi motive ascunse pentru ridicarea chioşcurilor de ziare, senatorul PNL a spus că se poate suspecta acest lucru. „Se poate suspecta că se întâmplă lucrul acesta.  Primăria este o instituţie puternică, dar putea să instituie o altă relaţie cu presa. Aceste chioşcuri nu erau cea mai mare problemă a Craiovei. Eu nici nu aş fi cutezat să intru pe acest teritoriu, aş fi încercat să protejez locurile de muncă. Toată lumea are nevoie de presă. Legat de cumpărarea ziarelor din benzinării, cred că reacţia primarului a fost inabilă şi poate trezi suspiciuni. Chioşcurile au devenit o manie. Mai sunt şi alte lucruri de rezolvat în Craiova“, a completat senatorul liberal.
La rândul său, deputatul PNL Mihai Voicu a spus că în discuţie trebuie luată şi desfiinţarea locurilor de muncă prin ridicarea chioşcurilor de ziare. „Este şi problema unor locuri de muncă. Oferirea unei alternative ar fi fost o soluţie. Legat de îndemnul de a cumpra ziare din benzinării, vă spun că sunt puţine benzinării în Craiova, iar acolo nu găseşti toate ziarele“, a spus Voicu. Întrebat dacă unul dintre motivele îndepărtării chioşcurilor ar fi împiedicarea craiovenilor de a avea acces la informaţii care nu sunt pe placul primăriei, Voicu a spus că ar fi stupid să se întâmple aşa. „Libertatea de opinie trebuie respectată. Ar fi stupid să fie aşa. Ca să nu fii criticat de presă, trebuie să faci lucruri bune, nu să apelezi la alte metode“, a completat Mihai Voicu.  

Deputatul Stroe: Limitarea accesului la informaţie craiovenilor naşte suspiciuni

„Problema este spinoasă“, a declarat şi deputatul PNL, Ionuţ Stroe. „Limitarea accesului la informaţie craiovenilor naşte suspiciuni. Primăria trebuia să găsească soluţii, nu să ia măsuri distructive. Acest lucru deranjează. Era de aşteptat ca proiectele prin care s-au reziliat contractele să fie însoţite de alte proiecte, prin care să se înfiinţeze altele. Eu refuz să cred că primăria ştia doar de câteva zile despre problemele de la chioşcuri. Justiţia trebuie să demonstreze cine are dreptate, dar, dacă firma va avea dreptate şi primăria va trebui să plătească, răul cel mai mare nu e că pierde primăria, ci faptul că locuitorii din Craiova nu se pot informa. Mi-e teamă să nu asistăm la un vid de informaţie“, a spus Stroe.

Parlamentarii PSD de Dolj nu comentează

GdS a încercat să obţină puncte de vedere şi de la cei mai cunoscuţi parlamentari PSD din Dolj. Senatorul Mihai Fifor a spus că nu ştie despre ce este vorba, dar că se va informa şi va răspunde, deputatul Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că este decizia primăriei şi nu o comentează, iar deputatul Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj, nu a răspuns la telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS