24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenia respiră teatru

Oltenia respiră teatru

\n

Trupe de referinţă de pe trei continente – Europa, Asia şi Africa, 15 spectacole memorabile, sute de decoruri şi costume, filme, expoziţii, lansări de carte, concerte renascentiste şi zece mari regizori vor face deliciul iubitorilor de cultură la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare, care se desfăşoară în perioada 23 aprilie – 4 mai la Craiova şi Bucureşti.
Lumea creionată de marele dramaturg a coborât din pagini de volum, ieri, în Piaţa „William Shakespeare“ din Craiova, graţie reprezentaţiei Teatrului „Shakespeare’s Globe“ din Londra, „Mult zgomot pentru nimic“, în regia lui Max Webster.
Periplul în lumea lui Shakespeare va continua şi astăzi, de la ora 11.00, în Aula Buia a Universităţii din Craiova, cu filmul „Shakespeare povestit copiilor de oameni mari“, în regia lui Bogdan Cristian Drăgan. Piaţa „William Shakespeare“ va fi din nou, de la ora 16.00, scenă pentru spectacolul lui Max Webster de la Teatrul „Shakespeare’s Globe“ din Londra, „Mult zgomot pentru nimic“. Dacă vremea nu va permite, reprezentaţia se va juca în foaierul Naţionalului craiovean, acolo unde, de la ora 19.00, va avea loc şi vernisajul expoziţiei de artă fotografică realizat de Sorin Radu şi Maria Ştefănescu. Imaginilor surprinse de aparatul de fotografiat li se vor alătura, tot în cadrul unei expoziţii, costumele elisabetane realizate de studenţii Departamentului de Scenografie de la Teatru de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.
Seara, de la ora 20.00, pe scena sălii „Amza Pellea“ vor urca actorii Teatrului Naţional din Budapesta, cu un spectacol în regia lui Silviu Purcărete, „Cum vă place“.
Alături de renumita trupă de la Teatrul „Shakespeare’s Globe“ (Marea Britanie) şi de cea de la Teatrul Naţional din Budapesta, vor poposi în Oltenia actori de la „Vakhtangov“ (Rusia), Compania „Propeller“ (Marea Britanie), „Cheek by Jowl“ (Marea Britanie), Teatrul Naţional din Beijng, China, „A.M. Production“, Africa de Sud sau Teatrul Municipal „OKT“ – Vilnius, Lituania, Teatrul Dramatic din Erevan, Armenia, Teatrul Academic „Voskreseniya“, Lvov, Ucraina, pentru a celebra 450 de ani de la naşterea marelui dramaturg, dar şi 20 de ani de la prima ediţie a unui festival cu totul special.
Nu numai Craiova se va bucura de prezenţa unor actori renumiţi în piese puse în scenă de regizori cunoscuţi în întreaga lume, ci şi alte oraşe din Oltenia: Caracal, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, precum şi Portul Cultural Cetate, dar şi Domeniul Coroanei Segarcea. Duminică, 27 aprilie, vor urca pe scena Teatrului „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, de la ora 19.00, actorii Teatrului Dramatic din Erevan (Armenia) cu piesa „Iulius Caesar“. Luni, 28 aprilie, la Teatrul „Ariel“ din Râmnicu Vâlcea, A.M. Production, în colaborare cu National Arts Festival şi Market Theatre din Cape Town (Africa de Sud) vor pune în scenă spectacolul „Richard III“, în regia lui Fred Abrahamse. Miercuri, 30 aprilie, de la ora 11.00, la Domeniul Coroanei Segarcea va răsuna muzica renascentistă, graţie concertului susţinut de „Muzicienii de la Globe“ din Londra, pentru ca joi, 1 mai, la Caracal, la Teatrul „Ştefan Iordache“, de la ora 19.00, Compania „Propeller“ din Marea Britanie să prezinte, în regia lui Edward Hall, „Comedia erorilor“. Sâmbătă, 3 mai, de la ora 20.00, în Portul Cultural Cetate, Teatrul Academic „Voskreseniya“ din Lvov (Ucraina) va prezenta spectacolul „Întâlnire cu Prospero“.
Festivalul Internaţional Shakespeare va transforma Oltenia, vreme de două săptămâni, în capitala mondială a teatrului.
Programul festivalului este susținut și de Opera Română Craiova – care va prezenta spectacolul „Othello“ de Giuseppe Verdi, în regia lui Rareș Zaharia (1 mai), de Filarmonica „Oltenia“ – unde va avea loc concertul „Shakespeare și Hector Berlioz“, cu Guillaume Boulay, din Franța, la pupitrul dirijoral (2 mai), și de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri“ – cu spectacolul „Eu sunt Shakespeare“, în regia lui Gavril Cadariu (4 mai).

Bilete pentru toate buzunarele

Biletele şi abonamentele pentru spectacolele din Craiova din cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrului din Craiova, dar şi online, de pe www.eventim.ro, www.tncms.ro. Preţurile biletelor variază între 20 şi 50 de lei/spectacol, iar cele ale abonamentelor între 80 şi 280 de lei. Toate spectacolele vor fi subtitrare în limba română.

Festivalul Internațional Shakespeare şi-a deschis porţile

Cea de-a noua ediţie a Festivalul Internațional Shakespeare a început aseară la Craiova. Cu ocazia ceremoniei de deschidere a festivalului, a fost dezvelită statuia marelui dramaturg William Shakespeare, realizată de artistul Rodion Gheorghiță.
Festivalul Internațional Shakespeare a debutat cu spectacolul „Mult zgomot pentru nimic“ al celebrului Teatru Shakespeare’s Globe din Londra. Craiovenii au avut ocazia să descopere lumea shakespeareană aşa cum a creionat-o regizorul Max Webster, folosind decoruri inspirate din perioada iacobină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS