12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalul posturilor didactice de la Şcoala „Traian“ din Craiova

Scandalul posturilor didactice de la Şcoala „Traian“ din Craiova

Cadrele didactice titulare din învăţământul preuniversitar sunt în plină perioadă de pretransferuri în care ocupă posturi vacante sau rezervate în mediul urban sau se transferă la unităţi de învăţământ cu rezultate bune. Bătălia este foarte strânsă şi reclamaţiile au început să apară încă de la înscrieri. Candidaţii care vor să opteze pentru Şcoala „Traian“ din Craiova contestă criteriile specifice de selecţie pentru ocuparea posturilor.

Şcoala „Traian“ a scos la concurs două posturi de învăţătoare şi unul pentru profesor de limba şi literatura română. Cei care vor să-şi depună dosarul pentru a ocupa una dintre catedre contestă derularea procesului de pretransfer chiar dacă este la început. Candidaţii spun că sunt bulversaţi de faptul că la momentul actual sunt trei liste cu criterii specifice de ocupare a posturilor didactice: două la avizierul unităţii de învăţământ şi altul pe site-ul unităţii.
„În primul rând, criteriile specifice nu au apărut încă din prima etapă a perioadei de înscrieri derulată în intervalul 9 – 11 aprilie. Apoi la avizier, pe 11 aprilie, a apărut o adresă fără dată în care se specifică faptul că în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ din 3 aprilie s-au aprobat următoarele criterii specifice pentru ocuparea posturilor didactice: cadrul didactic să fie titular în oraş, obţinerea de premii la concursuri şi olimpiade, obţinerea gradelor didactice cu note peste 9, apropierea de domiciliu, dar şi să fie detaşat cel puţin un an în unitatea respectivă, ceea ce este discriminatoriu. Se doreşte clar doar menţinerea cadrelor didactice din unitatea de învăţământ în care s-au detaşat în anii anteriori, iar alţi candidaţi, chiar dacă au rezultate mai bune, nu pot ocupa postul respectiv. Metodologia pentru mişcarea personalului didactic nu permite existenţa unor criterii discriminatorii şi impune totodată ca respectivele criterii de selecţie să fie validate de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Am fost la inspectori să cer explicaţii pe 14 aprilie şi la câteva ore a apărut la avizierul unităţii de învăţământ o listă cu două din cele cinci criterii aprobate de ISJ, respectiv obţinerea de premii la olimpiadele şcolare şi note peste 9 la examenele de grad. Numai că lista cu criteriile aprobate în Consiliul de Administraţie al şcolii nu a dispărut. Şi la avizier sunt două de astfel de liste. În plus, pe site-ul unităţii de învăţământ apare încă o listă cu criterii specifice pentru ocuparea posturilor didactice care are şapte puncte ce impun inclusiv participarea la simpozioane. Toate aceste documente afişate pe site şi la avizier nu fac altceva decât să bulverseze candidaţii. Cei care se duc să depună dosarele se uită mai întâi să vadă care sunt criteriile de selecţie şi dacă văd că se cere să fii transferat în unitatea de învăţământ se retrag“, a precizat unul dintre candidaţi.

Managerul şcolii îşi doreşte criterii de selecţie proprii

Pentru a lămuri situaţia, am mers la şcoală, unde am găsit cele două adrese privind criteriile specifice de selecţie a cadrelor didactice una având antetul şcolii şi adresată ISJ, iar alta cu antetul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Managerul unităţii, Maria Daşu, nu era la birou, aşa că am cerut un punct de vedere telefonic, prin care a explicat cum au apărut atâtea variante cu criterii de selecţie, dar şi care sunt până la urmă criteriile pe care le va lua în calcul la concurs. „Noi am aprobat în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ cinci criterii specifice de selecţie şi am afişat adresa respectivă la avizier. Am primit apoi răspunsul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, care a avizat doar două din acele criterii şi l-am ataşat sub adresa noastră cu cele cinci criterii. Atunci când vom da acordul de pretransfer, prin Consiliul de Administraţie vrem însă să păstrăm şi criteriul specific ca respectivul cadru didactic să fie detaşat în şcoala noastră cel puţin de un an, pentru că avem o astfel de posibilitate. Este o condiţie necesară, mai ales la învăţământul primar, unde părinţii cer continuitatea cadrelor didactice la clasă“, a declarat managerul şcolii. În ceea ce priveşte lista suplimentară de pe site-ul şcolii cu alte criterii de ocupare a posturilor vacante, directorul unităţii de învăţământ a spus că „sunt criteriile de la soluţionarea transferurilor pentru restrângere de activitate şi nu a mai fost scoasă de pe site, dar nu este valabilă pentru pretransferuri“.

ISJ Dolj ţine de criteriile validate

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au altă opinie în acest caz. „Nu se pot lua în calcul decât criteriile specifice validate de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, după cum prevede metodologia mişcării personalului didactic. Şi nu altele. Nimeni nu e mai presus de lege. Dacă se vor face astfel de lucruri, cei care contestă au câştig de cauză. Dacă există astfel de situaţii, este bine să se facă adrese scrise şi la Inspectoratul Şcolar pentru că nu avem astfel de sesizări. În acest caz, eu am să iau legătura şi cu doamna director“, a declarat Luminiţa Popescu, inspector şcolar general adjunct şi preşedintele comisiei judeţene de mobilitate. Discuţia între managerul şcolii şi inspectorul şcolar a avut loc imediat, iar în urma dezbaterilor directoarea Maria Daşu a revenit cu precizări: „Am avut o discuţie cu doamna inspector şi declar că în Consiliul de Administraţie din 24 aprilie voi lua în calcul doar criteriile validate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Punctul nostru de vedere nu contează“. Cum se vor da acordurile pe candidaturi până la urmă rămâne de văzut. Astăzi este însă ultima zi când dascălii îşi mai pot depune dosare pentru pretransfer. Pe 24 aprilie, unităţile de învăţământ îşi dau acordul de principiu pentru candidaţi, iar cei care obţin un astfel de aviz participă la şedinţa publică din 28 aprilie, organizată la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS