16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFestivalul „Shakespeare“, numărătoare inversă

Festivalul „Shakespeare“, numărătoare inversă

http://www.youtube.com/watch?v=eeogLa5FNTw

Doar câteva zile au mai rămas până la deschiderea Festivalului Internaţional „Shakespeare“ din data de 23 aprilie. Trupe ale teatrelor de renume mondial vor veni în Bănie pentru a susţine reprezentaţii în cadrul acestei ediţii, desfăşurată sub genericul „Shakespeare al tuturor“. Anul acesta, Ministerul Culturii nu a sprijinit financiar festivalul, el fiind susţinut majoritar de Primăria Craiova. Totodată, compania CEZ a fost cel mai mare sponsor, oferind 9.000 de euro pentru organizare.

Festivalul Internaţional „Shakespeare“, organizat la Craiova o dată la doi ani, va lua startul, oficial, pe 23 aprilie, la 450 de ani de la naşterea marelui dramaturg William Shakespeare. În aceeaşi zi va fi dezvelită o statuie a lui Shakespeare de către oficialităţi.

Paradă de costume din epoca elisabetană

Cu o zi înainte însă, pe 22 aprilie, va avea loc o paradă a costumelor din epoca elisabetană. „Vor fi aproximativ 100 de figuranţi îmbrăcaţi în costume de epocă şi aceste costume provin chiar din colecţia noastră, cea a Operei Române din Craiova. Va fi mult antren în ziua respectivă, vor fi mulţi animatori, ne vor ajuta şi copiii de la Liceul de Arte «Marin Sorescu», care au fost implicaţi în acest festival. Spre deosebire de ediţiile trecute, ce pot să vă spun este că am ieşit din zona Craiovei şi ne-am extins în Oltenia, pentru că Oltenia este partenerul nostru şi susţinătorul principal pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană, iar locaţiile pe care le-am pus la dispoziţie pentru a se desfăşura acest festival sunt Teatrul Naţional, Piaţa «William Shakespeare», Piaţa «Mihai Viteazul», Opera Română Craiova, Teatrul «Colibri», Domeniul Coroanei Segarcea, Portul Cultural Cetate şi, desigur, teatrele din Caracal, Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu“, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă susţinută joi.

Premiere naţionale la „Shakespeare“-ul craiovean

La evenimentele din cadrul festivalului vor participa ambasadori din Marea Britanie, China, Rusia, Africa de Sud, Ucraina, Lituania şi Ungaria, inclusiv directorul Consiliului Britanic. După cum a declarat directorul fondator al Festivalului „Shakespeare“, Emil Boroghină, în cadrul programului vor avea loc două premiere naţionale. Pentru prima dată în România se vor afla trupele Teatrului Naţional din China, dar şi Teatrul „Vakhtangov“ din Rusia. Boroghină a menţionat că mai multe festivaluri de teatru din ţară sunt în situaţia de a nu fi primit finanţare din partea Ministerului Culturii, iar asta s-a întâmplat şi cu Festivalul „Shakespeare“. „Acest lucru este dezaprobat de actualul ministru (Kelemen Hunor – n.r.). Veţi vedea o declaraţie a Domniei sale făcută către Radio România Cultural, în care spune că nu înţelege acest lucru şi că se va adresa primului ministru pentru a fi deblocate fonduri de la fondul de rezervă al guvernului. Din nefericire pentru noi, birocraţia românească nu va mai permite şi nu a permis ca şi noi să ne bucurăm de sprijinul Ministerului Culturii“, a explicat Boroghină.

2,5 milioane de lei strânşi până acum pentru festival

Directorul fondator al festivalului a spus că, în momentul de faţă, s-a reuşit strângerea sumei de 2,5 milioane de lei, dintre care o parte foarte mare a fost oferită de Primăria Craiova (două milioane de lei). La această sumă au mai contribuit Consiliul Judeţean Dolj, Institutul Cultural Român, Uniunea Teatrală din România şi Consiliul Britanic România, iar din categoria sponsorilor, cel mai generos a fost compania CEZ, care a contribuit cu 9.000 de euro.
În ceea ce priveşte ediţia din anul 2016, aceasta se va desfăşura sub genericul „Shakespeare pentru eternitate“ şi nu va fi deschisă pe 23 aprilie, ci pe 14 aprilie, pentru a nu se suprapune cu Paştele ortodox, care va fi sărbătorit pe 1 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS