14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO nouă şansă pentru copiii născuţi prematur din Dolj

O nouă şansă pentru copiii născuţi prematur din Dolj

http://www.youtube.com/watch?v=JId_7OAF-HU

Un incubator performant şi un monitor de funcţii vitale în valoare totală de 12.300 de euro au fost donate ieri Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova de către organizaţia „Salvaţi Copiii“. Spitalul Orăşenesc Segarcea a primit un incubator performant, în valoare de 9.300 de euro, din partea aceleiaşi organizaţii.

Organizaţia „Salvaţi Copiii“ a lansat, pentru al doilea an consecutiv, campania pentru dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți „Bun venit pe lume“, prin care oamenii pot redirecționa 2% din impozitul pe venit pentru reducerea mortalității infantile.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rata mortalităţii infantile. În ţara noastră mor anual, în medie, 1.900 de copii cu vârsta mai mică de un an.
Pornind de la aceste date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), Organizaţia „Salvaţi Copiii“ și-a propus să sprijine 25 de maternități cu incubatoare, printre care şi spitalele din Craiova şi Segarcea. Ei ajută la prevenirea mortalității infantile și sprijină gravidele să aducă pe lume copii sănătoși.  
În cazul judeţului nostru, rata mortalităţii infantile este de 7,9 la mie, după cum arată statisticile INS din 2012. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe care să sprijine mamele şi copiii şi prin echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.
În Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova au avut loc 3.169 de naşteri în anul 2013, dintre care 14%, adică 452, au fost premature, iar 316 bebeluşi au avut nevoie de îngrijire specială în Secţia de Terapie Intensivă. Trebuie, însă, precizat că această maternitate este una de nivel trei şi deserveşte şi judeţele din împrejurimi: Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi.

„România pierde aproximativ 1.800 de nou-născuţi anual, majoritatea în primele zile din viaţă“

Este a doua oară când Organizaţia „Salvaţi Copiii“ face donaţie spitalelor din Craiova. Asta după ce, anul trecut, a dotat Secţia de nou-născuţi a Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“. Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei „Salvaţi Copiii“, a declarat: „În România, nouă din 1.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de un an. Şi realitatea ne arată că în ţara noastră un copil moare la cinci ore. În Dolj, rata mortalităţii infantile este mai mică decât media pe ţară. Cu ajutorul echipamentelor donate până acum am reuşit să salvăm 3.600 de nou-născuţi. Cu ceea ce vom oferi în 2014, vom ajuta la salvarea a 7.000 de bebeluşi. Însă este nevoie în continuare de ajutorul oamenilor şi al companiilor. Trebuie să continuăm pentru că România pierde aproximativ 1.800 de nou-născuţi anual, majoritatea în primele zile din viaţă“.
Este cunoscut faptul că sistemul sanitar românesc şi implicit cel craiovean are multe probleme care se trag din subfinanţare. Donaţii precum cea primită ieri sunt astfel de mare ajutor pentru orice spital. Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, a declarat în legătură cu donaţia primită de la Organizaţia „Salvaţi Copiii“: „Le mulţumim celor de la «Salvaţi Copiii» că au ales spitalul nostru pentru că la Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova sunt trimişi copiii născuţi prematur din toate judeţele Olteniei şi este nevoie de aparatură. Spitalele pot să primească aparatură doar din partea Ministerului Sănătăţii. Însă, lucruri care ne trebuie punctual, cum ar fi două aparate într-o anumită secţie, se achiziţionează foarte greu“.
Despre nevoia de echipament a Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a vorbit şi dr. Elena Coleta, şef de secţie: „Incubatoarele sunt esenţiale în îngrijirea nou-născuţilor, în special a celor prematuri. Ei nu îşi pot menţine temperatura corporală în limite normale şi aceste incubatoare sunt cele care le asigură confortul termic“.

„Este o investiţie pe care noi nu ne-o permiteam“

Spitalul Orăşenesc Segarcea a primit, tot ieri, un incubator performant de care avea mare nevoie şi asta pentru că aici exista doar un singur incubator pentru copiii născuţi prematur. Doru Gafiţă, managerul Spitalului Orăşenesc Segarcea, a declarat în legătură cu donaţia primită: „Aveam foarte multă nevoie de acest incubator. Pe an avem 250 de naşteri în acest spital, dintre care, în medie, 18% sunt naşteri premature. Pentru că avem doar un incubator, trimitem copiii la Spitalul Judeţean din Craiova. Este o investiţie pe care noi nu ne-o permiteam şi pe care cei de la «Salvaţi Copiii» au făcut-o posibilă“.
Oamenii care doresc să ajute în continuare la dotarea maternităţilor din România pot face donaţii prin SMS la 8833 şi pe site-ul www.salvaticopiii.ro/bunvenitpelume.

România, pe primul loc la moartea infantilă în Uniunea Europeană

Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2012, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8.471 de decese în 1990, 2.250 în 2009, şi, respectiv, 1.812 în 2012. România se menţine însă pe primul loc în Uniunea Europeană. Mortalitatea, precum şi speranţa de viaţă reflectă nivelul de trai şi de educaţie al unei populaţii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei şi al sănătăţii publice.

Cine este Organizaţia „Salvaţi Copiii“?

„Salvaţi Copiii“ România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, nonprofit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 23 de ani de activitate, peste 750.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.
„Salvaţi Copiii“ România este membru al „Save the Children International“, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS