21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Marea cârpeală“ de 38 de milioane de euro - asaltul final

„Marea cârpeală“ de 38 de milioane de euro – asaltul final

\n

Primăria Craiova se pregăteşte să anunţe câştigătorul celei mai mari licitaţii organizate până acum de actuala administraţie: cea pentru repararea şi întreţinerea străzilor din oraş. Valoarea estimată a contractului este de 135 de milioane de lei plus TVA (circa 38 de milioane de euro). Dintre cele nouă firme sau asocieri de firme care se luptă pentru megacontractul finanţat exclusiv din bugetul local, doar două sunt din Craiova.

Primăria analizează în această perioadă ofertele depuse de firmele şi asocierile de firme care doresc să câştige contractul pentru repararea străzilor din Craiova. Lupta se anunţă aprigă. În joc sunt 38 de milioane de euro, bani care vor fi plătiţi de primărie exclusiv din bugetul local. Contractul, cel mai mare de până acum, pe care actuala administraţie îl va semna cu firma sau firmele câştigătoare, va lua forma unui acord-cadru valabil pe o perioadă de patru ani şi are ca obiect „Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi, alei, trotuare şi parcări în municipiul Craiova“. Valoarea sa estimată este de 135 de milioane de lei plus TVA, adică aproximativ 38 de milioane de euro.
Practic, banii vor fi cheltuiţi pe baza semnării a 16 contracte subsecvente pe parcursul celor patru ani prevăzuţi în acordul-cadru, dar asta nu împiedică primăria să cheltuiască cea mai mare parte a banilor în primii doi ani, de exemplu. În felul acesta a procedat fosta administraţie, care a epuizat într-un singur an lucrările prevăzute pe patru ani. Potrivit anunţului de participare la licitaţie publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, primăria poate atribui până la patru contracte subsecvente pe an, valoarea celui mai mare dintre ele fiind de 76.105.000 de lei fără TVA, adică mai mult de jumătate din valoarea estimată. Criteriul de atribuire a contractului este preţul cel mai scăzut, iar termenul de depunere a ofertelor a fost 10 aprilie. Spre deosebire de contractul pentru reabilitarea străzilor Caracal, Râului şi Bariera Vâlcii, finanţat din fonduri europene, primăria a decis ca acum să nu mai organizeze o licitaţie electronică. În cazul respectivelor străzi, licitaţia  electronică a dus la scăderea preţului cu 30% faţă de valoarea estimată din anunţul de participare.

Care sunt firmele concurente

Cele 38 de milioane de euro puse la bătaie de primărie pentru repararea străzilor din Craiova au atras ca un magnet firmele de construcţii, unele dintre ele concurente şi la licitaţia pentru reabilitarea celor trei artere principale din oraş. Nouă firme sau asocieri de firme au depus oferte până la termenul-limită de 10 aprilie. Este vorba despre SC Teloxim Con SRL din Bucureşti, care are ca susţinător SC Tehnologica Radion SRL, tot din Bucureşti, Asocierea Imob Lux Construct – Impresa Ferrara din Italia – RCM Costruzioni din Italia – SC Shelter Construct SRL din Ilfov, Asocierea SC Star Trading Impex  – SC Valah Construct Grup SRL – SC Zeus SA – SC Metabet CF SA, toate din Argeş, firma SECOL din Italia, care participă singură, Asocierea SC T Dancor Romconstruct SRL din Bucureşti  – SC Alexcor Trading SRL din Bucureşti – SC Transporturi Auto SA din Botoşani, firma SC Tel Drum SA din Teleorman, care participă singură, Asocierea SC Erpia SA din Craiova – SC Vicexpert SRL din Vâlcea – SC Padrino SRL din Olt  – SC Armeanca Prest Com SRL din Gorj, firma Delta ACM’93 SRL din Bucureşti, care participă singură, şi Asocierea SC Tancrad SRL din Galaţi – SC Recon SA din Craiova.
Printre aceste firme se regăsesc cele trei care au câştigat împreună licitaţia pentru reabilitarea străzilor Caracal, Râului şi Bariera Vâlcii: Tel Drum, T Dancor Romconstruct şi Imob Lux. De data aceasta, firmele au schimbat strategia şi au participat singure, aşa cum este cazul Tel Drum, sau s-au asociat cu alte societăţi comerciale.
Precedenta licitaţie pentru reabilitarea celor trei străzi s-a lăsat cu contestaţii din partea Asocierii Erpia – Vicexpert – Padrino. Firmele, care oferiseră un preţ mult mai mic (31 de milioane de lei plus TVA) decât Asocierea Tel Drum  – T Dancor – Imob Lux (circa 40 de milioane de lei plus TVA) au reclamat la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor faptul că Primăria Craiova a considerat oferta lor neconformă. Primăria solicitase informaţii suplimentare după ce firmele prezentaseră un preţ mai mic de jumătate faţă de cel estimat la licitaţie. Argumentele nu i-au convins pe angajaţii primăriei şi nici CNSC, care a respins contestaţia. Ulterior, Erpia şi partenerii au contestat decizia la Curtea de Apel Craiova, dar şi aici au pierdut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS